Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Miganie ekranu na czarno co 2 sekundy

Bazzar46 31 Sie 2011 16:53 9574 26
  • #1 31 Sie 2011 16:53
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Witam, mam problem i chciałbym abyście mi pomogli.

    Od tygodnia mam tak, że ekran mi miga na czarno, chodzi wolniej, każda reakcja jest strasznie spowolniona tzn. klikam na start - czarny ekran 2 sekundy i pasek start jest otwarty i tak ze wszystkim. Gdy włączam komputer, jest napis zapraszamy i jest on fioletowy i wokół niego jest niebiesko (tylko trochę) nie potrafię tego wytłumaczyć. Tryb awaryjny działa bezproblemowo. Gdy przeinstaluje system, wgram sterowniki, mogę zagrać w gry bezproblemowo dzień, a następnie znowu ekran "miga" wyłącza się i włącza, monitor jest cały czas włączony. Kondensatory nie są spuchnięte, komputer wyczyszczony z kurzu i sprawdzałem komputer na innym zasilaczu - dalej nie działa.
    Proszę o pomoc.

    płyta glówna:
    Asus M2N-E
    procesor:
    AMD athlon 64 3200+
    karta graficzna:
    Geforce 7600 GS
    zasilacz:
    modecom feel 350 W
    dysk twardy:
    samsung 160gb
    ram:
    kingston 2 kości 1GB oraz 0,5GB
    monitor:
    LG flatron L1917S

    1 26
  • #2 31 Sie 2011 17:56
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Dziwny objaw. Domyślnie może to być przegrzewanie bądź przegrzanie układu graficznego. Jaką temp wskazuje HWiNFO32 na czujniku?. Próbowałeś co się dzieje w 3D marku?.

    1
  • #3 31 Sie 2011 22:18
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Jak byś mógł to napisz co mam wykonać, bo nie za bardzo wiem o co chodzi.
    Komputer odpalony bardzo ciezko chodzi, tzn wchodzenie w google to 2 minuty i inne rzeczy sprawiają też trudności.

    BIOS:
    Cpu temperature 42C
    M/B Temperature 34C
    CPU Fan Speed 3350 RPM

    0
  • #4 31 Sie 2011 22:43
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Zainstaluj program HWiNFO32. Daj screena z zakładki "temp"(czujniki temperatur). Następnie spróbuj w programie 3D Mark czy ekran będzie migał czy przejdzie wszystkie testy do końca prawidłowo. Napisz o efektach.

    0
  • #5 31 Sie 2011 23:02
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Jak na złość teraz komputer nie chce się włączyć. Ładowanie windowsa - czarny ekran i mam myszke.

    Oczywiście używam laptopa do pisania tutaj wiadomości, a już miałem na pendrive ten program.

    1
  • Pomocny post
    #6 31 Sie 2011 23:18
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Komputer uruchom w trybie awaryjnym. Pokaż screeny z programu HDTune - wszystkie zakładki.

    0
  • #7 31 Sie 2011 23:45
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Dziwne, w trybie awaryjnym jest to samo.
    W każdym rogu napisane jest tryb awaryjny, mam myszke, czarne tło i nic się nie dzieje.

    0
  • #8 01 Wrz 2011 01:08
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    A można uruchomić menadżer zadań? (ALT+Ctrl+Del)

    0
  • #10 01 Wrz 2011 11:44
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Nie da się menadżera zadań uruchomić.
    Wątpię, że to wirus, bo przecież robię format(y) komputera do 0 i wgrywam windowsa, i wgrywam wszystko oficjalne sterowniki np. gry z pudełek oryginalnych.

    0
  • #11 01 Wrz 2011 19:08
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Bazzar46 napisał:
    Wątpię, że to wirus, bo przecież robię format(y) komputera


    Formatowanie dysku nie usunie wszystkich odmian wirusów.

    Zaopatrz się w jakiś LiveCD z systemem i po jego uruchomieniu, przeprowadź diagnostykę sprzętu.

    0
  • #12 01 Wrz 2011 21:58
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Wgrałem nowego windowsa, ale powiadamiam o tym teraz, że gdy ładuje się windows występują pionowe kreski na napisie, nie wiem jak to ująć. Jak myślicie, gdy teraz uruchomię "wasze" programy, to coś wykaże ?

    I przepraszam na niewiedzę na temat wirusów ;)

    0
  • #13 02 Wrz 2011 07:57
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Daj screena jak wyglądają te paski (domyślna przyczyna uszkodzenia,przegrzania układu graficznego). Wykonaj powyższe prośby kolegów. Daj screena z HWiNFO i test 3D Markiem.

    0
  • #14 02 Wrz 2011 16:52
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Gdy zainstalowałem sterownik do tej karty z nvidia, zresetowalem komputer(ponowne uruchomienie) i tak samo po włączeniu co przedtem, miganie czarnego ekranu. Myślę, że to karta graficzna, więc kupie nową radeon hd 6750 i mam pytanie. Zmienię też procesor.
    Otóż czy na mojej płycie głównej socket AM2/AM2+ pójdzie amd phenom II x4 955 BE AM3. Na stronie producenta płyty głównej asus, napisane jest, że obsłuży tą karte, ale nie wiem czy black edition i czy w praktyce to będzie działać.
    Nie rozumiem "Due to Bios ROM size limitation remove LAN PXE ROM and change Crashfree3 to Crashfree"
    Info o płycie głównej :
    http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2NE/#CPUS

    Przed zainstalowalem sterownika popatrzyłem do hdtune nie pokazywało temperatury karty graficznej.
    Pomyłka do hwinfo32, lecz źle popatrzyłem.

    Albo pożyczę jeszcze od kolegi jego karte graficzną i sprawdzę, czy komputer działa :)

    0
  • #15 02 Wrz 2011 16:57
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Bazzar46 napisał:

    Przed zainstalowalem sterownika popatrzyłem do hdtune nie pokazywało temperatury karty graficznej.

    Bo HD tune jest do testowania HDD a nie do kart graficznych.
    Użyj HWiNFO32 i daj screena z temp.

    0
  • #16 02 Wrz 2011 17:21
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Mam nadzieję, że chodziło o to zdj. wykonane aparatem, prt screen zrobiłem do painta wkleiłem i czarny screen, więc zrobiłem aparatem.
    Miganie ekranu na czarno co 2 sekundy

    0
  • #17 02 Wrz 2011 17:29
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Zbyt niskie napięcie na linii +12V.
    11,392? Musisz zmierzyć napięcia w zasilaczu miernikiem na poszczególnych liniach przy obciążeniu.
    Po wykonaniu tego będzie można szukać przyczyny dalej. Zamieść tutaj wyniki pomiarów.
    Pomocny link
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    0
  • #18 02 Wrz 2011 18:21
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Zmierzę napięcie - aktualnie nie posiadam miernika, lecz nie masz wątpliwości co do karty graficznej? Ani do tego, że u mnie i u kolegi występują "kreski" podczas ładowania windowsa przy tej karcie?
    56 stopni w spoczynku to chyba za dużo?

    Dodam, że cieżko mi będzie sprawdzić napięcie pod obciążeniem bo np. czarny ekran czasami trwa aż 10 sekund, a obciążenie wywołać muszę przez wymagające gry, czy jest jakiś program?

    Przepraszam, jakoś nie zauważyłem wpisu o tych "paskach" kiedy ładuje się windows, wkleję zdjęcie niedługo.

    Aparat nie potrafi uchwycić tych kresek na windowsie, gołym okiem są widoczne, lecz na aparacie nie.
    Dodam też, że są to pionowe "kreski"

    Jeszcze jedno pytanie:
    czy jeślibym zmienił zasilacz to zmieni się napięcie?

    0
  • #19 03 Wrz 2011 13:14
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Test w 3DMarku skończył się, a następnie pojawiły się puste wyniki i komputer sie crashował.
    Za 2 razem przy 320 frame ekran zrobił się czarny - prawdopodobnie monitor się wyłączył (zamiast zielonej lamki jest pomarańczowa i jest ona np gdy komputer jest wyłączony).

    0
  • #20 03 Wrz 2011 14:05
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Podejrzewam że twój zasilacz nie wyrabia przy obciążeniu. Jedyna metoda na wykluczenie tego to zmierzenie napięć zasilaczem,bądź podmiana zasilacza na jakiś markowy typu OCZ,Corsair (na próbę).

    0
  • #21 03 Wrz 2011 16:41
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Przypominam jednak, że zmieniałem zasilacz (na próbę, ale nie markowy) i problem dalej występował.

    0
  • Pomocny post
    #22 03 Wrz 2011 17:58
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Bazzar46 napisał:
    Przypominam jednak, że zmieniałem zasilacz (na próbę, ale nie markowy) i problem dalej występował.

    Tutaj podmiana nic nie dała,tylko markowy zasilacz może być pewny. Napięcia muszą być stabilne i odpowiednie.
    Najlepiej gdyby były zmierzone miernikiem.

    0
  • #23 03 Wrz 2011 21:18
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Nigdy bym nie przypuszczał, gdy podłączyłem komputer bezpośrednio do gniazdka to o dziwo problem zniknął, więc to był problem przedłużki. Dziękuje za pomoc, czas spędzony i chęci.

    Niestety dziś problem znów się pojawił, a ja nie mogę odblokować tematu.
    W najbliższym czasie zmierze napięcia.

    0
  • #24 04 Wrz 2011 14:08
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Temat otwieram na prośbę autora.

    0
  • #25 04 Wrz 2011 14:11
    Bazzar46
    Poziom 7  

    Dziękuję.
    Dodatkowe informacje, które odkryłem dziś/wczoraj:
    -Gdy uruchomiłem 3DMarka, to zamiast obrazu (tam jest jakaś strzelanina 3dmark06) były czerwone kreski różnie rozmieszczone na ekranie, czasami żółty ekran i niebieskie kreski (proste na cały ekran, losowo rozmieszczone).
    -Podczas testu 2 razy komputer się zresetował na 2 próby.
    -Gdy komputer podepne do innego gniazdka, to działa z pół godziny i czarny ekran, miganie.
    -Zrobilem eksperyment podpiąłem komputer do innego gniazdka i włączyłem 3DMarka - obraz był OK, nie było czerwonych kresek, niebieskich i innych znaków, lecz jakaś strzelanina (wszystko ładnie itp)
    W dzień przed zepsuciem komputera, gdy grałem kontury się strasznie zaczęły zlewać podobne do tego 3DMarka.

    Dziś karta graficzna pod obciążeniem osiągnęła 76 stopni.

    pod obciążeniem we wtyczce molex
    5,3V(bądź 5,1V) na linii 5V
    12V(bądź 12,3V) na linii 12V
    piszę bądź, bo nie wiem która sonda jest jaka, mam obie czarne.

    Dodam teraz, że komputer teraz mam podłączony do innego gniazda i ekran nie miga, w grze czasami jak gram 15 minut to robi się czarny, wychodze z gry i jest tak jak podczas migania ekranu, tylko ze ekran nie miga i z czasem to znika i jest jak normalnie(ikonka windows i napis start[jest morski-niebieski, tak jak podczas migania])
    W gniazdku nie ma uziemienia.

    Podejrzewam kartę graficzną, że się przegrzewa, mam rację?

    Aha i jeszcze znalazłem temat z takim samem problemem i taką samą karta graficzną:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1595977.html
    problemem była wysoka temperatura, może w moim przypadku jest to samo i tylko karta graf jest zepsuta?

    Teraz na przedłużce znów działa, ale tak jak wszędzie teraz gdy GPU osiągnie 70 stopni to zaczyna się miganie, zwolnienie komputera.

    0
  • #26 06 Wrz 2011 14:35
    Bazzar46
    Poziom 7  

    jakieś pomysły?

    Zmieniłem kartę graficzną i teraz wszystko działa bez zająknięcia.

    0
  • #27 06 Wrz 2011 14:46
    matn___
    Poziom 9  

    Karta graficzna to raczej nie. Ja na swojej wyciągam ok. 95*C i działa. Może Ci dysk siada (ile ma lat?) lub wirus, tak jak koledzy z góry.

    0