Witam! otóż od jakiegoś czasu mam uciążliwy problem z moim samochodem, polega on na zbyt wysokich wolnych obrotach, obroty te utrzymują się na poziomie 1,5tys i nie chcą zejść, dziwna sytuacja występuje także przy wciśnięciu gazu ponieważ kiedy wkręcam silnik tak do 5tys (na luzie) to obroty kiedy spadają tak od 2 tys spadają bardzo powoli podczas normalnej jazdy przy zmianie biegów jest to uciążliwe. Chcę też dodać że problem z obrotami nie występuje kiedy odpalam samochód po dłuższym postoju ,pojawia się dopiero po przejechaniu krótkiego odcinka a przez ten krótki odcinek jest w okej. Dodam również że jak chce hamować silnikiem to samochód jedzie bardzo powoli zwalnia do obrotów 1,5tys. Silnik krokowy sprawdzałem, czyściłem, psikałem styki, sprawdzałem przejścia na złączce komputera, potencjometr również sprawdzałem na złączce i rezystancja zmieniała się płynnie po wciskaniu gazu, czujnik temperatury sprawdzałem i wygląda na dobry (ma bardzo podobne rezystancje dla temperatur jak w tabeli), po odczytaniu kodów wyskakuje mi błąd 44 czyli:sonda lambda - sygnał mieszanki ubogiej, po odłączeniu sądy i przejechaniu się nie ma różnicy, check engine raz się zapala raz gaśnie. Sonda jest tutaj 3-przewodowa. Aha błąd pojawił się ponownie po resecie kompa (musiałem usunąć wcześniejsze błędy których przyczyne naprawiłem)
Dodam że samochód ma LPG (sekwencja) ale nie ma różnicy czy Lpg czy benzyna.
Przepraszam za długi opis ale nie mam już sił i za bardzo kasy na diagnostę więc proszę was o pomoc.
Dodam że samochód ma LPG (sekwencja) ale nie ma różnicy czy Lpg czy benzyna.
Przepraszam za długi opis ale nie mam już sił i za bardzo kasy na diagnostę więc proszę was o pomoc.