Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie wiem jak nagrać muzykę na komputer

lelas44 01 Sep 2011 14:50 4355 9
    lelas44
    Level 9  
    Witam. Jestem solowym muzykiem, zwracam się o pomoc przy nagrywaniu własnej muzyki. posiadam instrumenty, cała game mikrofonów, porządny powermixer, wzmacniacze itd, od dłuższego czasu próbuje nagrać na komputer własne wykonania piosenek z mizernym skutkiem. jeśli ktos wie co trzeba zrobic to serdecznie proszę o pomoc, z góry dziękuje.
    marekhab
    Level 33  
    Z tyłu komputera jest wejścia audio stereo (IN) JACK 3.5mm tam podepnij to co chcesz zgrywać, w programach pod zakładką <akcesoria > jest rejestrator dźwięku, ewentualnie program potrafiący zgrać dźwięk.
    1010011010
    Level 32  
    Najlepszym wyjściem byłaby karta dźwiękowa na PCI - karta zintegrowana nie wyrobi z czymś takim.
    W takiej karcie będziesz miał wejście LINE IN gdzie wepniesz swój mixer, następnie po skonfigurowaniu owej karty (najczęściej jest to menu obrazkowe i wszystko krok po kroku) będziesz mógł nagrać dźwięk np. w Audacity i przy okazji go w nim zmodyfikować.
    Niektóre karty posiadają dodatkowy panel dzięki któremu nie będziesz musiał wpinać wszystkiego z tyłu komputera a wepniesz z przodu :) Większość paneli przednich posiada wejścia typu jack (nie mylić z 3.5mm) więc twój sprzęt powinien bez problemu z tym współgrać.
    RADU23
    Moderator of Computers service
    1010011010 wrote:
    Najlepszym wyjściem byłaby karta dźwiękowa na PCI - karta zintegrowana nie wyrobi z czymś takim.
    W takiej karcie będziesz miał wejście LINE IN gdzie wepniesz swój mixer

Czyli wg. ciebie karty zintegrowane HD audio nie posiadają wejścia LINE IN? Gratuluje wiedzy.

Dodano po 2 [minuty]:

1010011010 wrote:
    Większość paneli przednich posiada wejścia typu jack (nie mylić z 3.5mm)

Wyjaśnij o jakie wejście chodzi skoro jack nie jest 3,5mm?. Może 6,3mm?.
    1010011010
    Level 32  
    lelas44 nie napisał jaki ma sprzęt, więc założyłem, że posiada prostą zintegrowaną kartę dźwiękową.
    Tak chodzi mi o Jack 6,3mm - takie są najczęściej używane w sprzęcie studyjnym.
    Jack 3,5mm nazywany jest Minijack.
    Karty zintegrowane posiadają złącze LINE IN, lecz najczęściej dźwięk jest gorszej jakości niż w przypadku karty do tego przystosowanej - do sprzętu studyjnego.
    lelas44
    Level 9  
    A jak z jakością tego nagrania? nagrywałem już przez mikrofonowe wejście i audacity i tam nic nie słychać zwyczajnie nic. Mój mixer to BEHRINGER PMX2000 a karta dzwiękowa jest zintegrowana z płytą główną.
    lelas44
    Level 9  
    Moim zdaniem chodzi o to że sygnał jaki dostaje karta przez wejście liniowe jest zbyt mocny, albo program musi być lepszy, tylko jaki? chce nagrać muzykę z klawisza i wokal, próbuje juz jakieś 2 lata;].
    RADU23
    Moderator of Computers service
    lelas44 wrote:
    Moim zdaniem chodzi o to że sygnał jaki dostaje karta przez wejście liniowe jest zbyt mocny.

Jeśli po nagraniu nic nie słychać to prędzej sygnał jest zbyt słaby.
    Grubskee
    Level 23  
    Wejdź w regulację głośności albo program od karty dźwiękowej i sprawdź czy czasem wejście mikrofonu i line in nie są wyciszone.

Dodano po 4 [minuty]:

Możesz także wejść w panel sterowania i kliknąć ikonkę dźwięk są tam opcje związane z twoim sprzętem audio.
    User removed account
    User removed account