Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Eclipse AVR dziwne zachowanie

piotrusgit 01 Wrz 2011 15:25 6681 17
  • #1 01 Wrz 2011 15:25
    piotrusgit
    Poziom 11  

    Witam.
    Mam trochę niestandardowy problem (w sumie to nie wiem na dobrą sprawę czy dobry dział)

    Podczas pisania programu a właściwie podczas używania takich symboli jak DDRA, DDRB,...., PA1..... itd wypisuje mi: "Symbol 'XXXX' could not be resolved"
    Podczas budowania wyskakują mi dokładnie takie same błędy.

    Jednak pomimo tych błędów program się kompiluje.

    Dodam, że nie wykrywa mi dodatkowo: "Atmel Part Description Files"

    Programowałem wcześniej już w Eclipsie i nie miałem tego typu błędów.

    WinAVR został już przeinstalowany, Eclipse na nowo wypakowane.


    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    A taki dostaje rezultat przy kompilacji:
    Eclipse AVR dziwne zachowanie

    0 17
  • #2 02 Wrz 2011 11:57
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Daj sobie spokój z "Atmel Part Description Files" , kompilator, którego używasz (avr-gcc) nie ma z tymi plikami nic wspólnego. Ustaw właściwą ścieżkę do inkludowania <avr/io.h>.

    0
  • #3 02 Wrz 2011 12:11
    piotrusgit
    Poziom 11  

    Ścieżki są prawidłowo ustawione.

    Dodam że "zainstalowałem" starszą wersje Eclipse (Galileo) i wszystko działa. Poprzedni nie działało na Indigo.

    0
  • #4 02 Wrz 2011 13:36
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Czyli pomiędzy instalacjami Eclipse nie zmieniasz nic w WinAVR ?

    0
  • #5 02 Wrz 2011 13:37
    piotrusgit
    Poziom 11  

    nic ścieżki są takie same

    0
  • #6 02 Wrz 2011 13:43
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No to tylko w rachubę wchodzą ustawienia pluginu AVR w Eclipse...

    0
  • #7 02 Wrz 2011 13:59
    mirekk36
    Poziom 42  

    Jeśli chodzi o mnie to mi działają dwie wersje Eclipsa poprawnie: Galileo oraz Ganymade

    z tym Indigo też miałem kiedyś jakieś problemy więc usunąłem w diabły ;)

    0
  • #8 02 Wrz 2011 15:38
    McMonster
    Poziom 32  

    Miałem kiedyś podobny problem na którejś ze starszych wersji Eclipse, ale wtedy po prostu przeinstalowałem WinAVR i reskanowałem ścieżki.

    0
  • #9 02 Wrz 2011 19:18
    435758
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 02 Wrz 2011 19:51
    mirekk36
    Poziom 42  

    majeranek53 napisał:
    Witam.
    Czy we właściwościach projektu wybrałeś typ procka i czy ten Twój procek posiada port D?


    ;) Bardzo dobre pytanie.

    0
  • #11 02 Wrz 2011 21:23
    piotrusgit
    Poziom 11  

    Nie no proszę ze mnie nie robić idioty :)

    Oczywiście że tak.
    Procesor to Atmega32 (posiadająca port D), poza tym port D to tylko przykład.

    Być może na wersji Indigo są problemy z pluginem do AVR

    0
  • #12 02 Wrz 2011 21:37
    McMonster
    Poziom 32  

    piotrusgit napisał:
    Być może na wersji Indigo są problemy z pluginem do AVR


    Tę teorię muszę obalić, ja używam właśnie Indigo i nie ma problemów. Jak już wspomniałem kiedyś miałem identyczny problem na znacznie starszej wersji i pomogło przeinstalowanie WinAVR i rescan ścieżek.

    0
  • #13 02 Wrz 2011 21:43
    435758
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 02 Wrz 2011 21:45
    piotrusgit
    Poziom 11  

    Ależ nie obrażam się :)

    Jako ciekawostkę raz udało mi się skompilować powyższy program a potem znowu kicha.
    Więc chyba puki co zostanę na Galileo.

    0
  • #15 07 Lis 2011 01:34
    kkrzykk
    Poziom 2  

    Mi pomogło skojarzenie typów plików z kompilatorem

    Window->Preferences->C/C++->Language Mappings

    Content C-header skojarz z GNU-C
    Content C-source skojarz z GNU-C

    7
  • #16 02 Gru 2011 15:22
    piotrusgit
    Poziom 11  

    Chyba znalazłem rozwiązanie :/

    Jeżeli załączę do programu biblioteke avr/iom32.h to wszystko działa.
    Dziwne bo ta biblioteka powinna się sama załączać :/

    a dzięki koledze kkrzykk udało się problem rozwiązać :)

    Dziękuje bardz

    1
  • #17 13 Lis 2013 20:29
    PiotrekUK
    Poziom 11  

    Witam,odświeżę temat dla potomnych :-)
    Miałem podobny problem z portem A w ATmega16 pod Eclipse Indigo.
    Tak jak napisał <kkrzyk> ,trzeba skojarzyć pliki z kompilatorem i jest OK.
    Punkt dla kolegi <kkrzyk> Thx.

    0
  • #18 14 Lis 2013 10:03
    robiw
    Poziom 26  

    Jest jeszcze inne, doraźne rozwiązanie. We właściwościach projektu zmieniasz procek na inny, dajesz Apply i OK. Później zmieniasz na właściwy i ponownie to samo...i błędy znikają jak zaczarowane ;-). robiw

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo