Witam.
W zasadzie nieczęsto pytam, ale utknąłem. Rozpoczynam naukę w step7, wiec proszę o wyrozumiałość.
W tej chwili obiektem nauki jest owijarka do palet z zestawem rolek przesuwających palety w kolejne miejsca.
Oczywiście maszyna pracuje, ale z maszyną dostałem kilka programów,
fabryczny i kilka zmodyfikowanych, wiec w razie co mam na czym się oprzeć.
W poprzednim zakładzie rolek było 6, u nas jest 5. Z usunięciem jednej rolki nie miałem większych problemów ale w programie jest kilka niedokładności.
Na ostatniej rolce paleta czeka na zdjęcie, na przedostatniej czeka na zjazd
i wszystko jest ok do momentu gdy ktoś nie naciśnie przycisku reset (przyczynę częstego resetowania też usunąłem).
Wtedy kasowanych jest kilka ustawień skutkiem czego po załączeniu automatu palety wjeżdżają na siebie. Błąd jest fabryczny, bo w poprzednim
zakładzie pomiędzy rolką 5 a 6 była brama roletowa notorycznie atakowana przez palety.
Pod przyciskiem reset jest w programie kilka wyjść (R) oznaczonych markerami,
lecz pod jednym M0.0 sa ukryte 32 markery, od M0.1 do M21.5.
Widzę je w tabeli cross reference opisane jako ranged. Jak stamtąd wydobyć interesujący mnie marker M11.1.
Planuję uzależnić jego kasowanie od obecności palety na przedostatniej rolce.
W zasadzie nieczęsto pytam, ale utknąłem. Rozpoczynam naukę w step7, wiec proszę o wyrozumiałość.
W tej chwili obiektem nauki jest owijarka do palet z zestawem rolek przesuwających palety w kolejne miejsca.
Oczywiście maszyna pracuje, ale z maszyną dostałem kilka programów,
fabryczny i kilka zmodyfikowanych, wiec w razie co mam na czym się oprzeć.
W poprzednim zakładzie rolek było 6, u nas jest 5. Z usunięciem jednej rolki nie miałem większych problemów ale w programie jest kilka niedokładności.
Na ostatniej rolce paleta czeka na zdjęcie, na przedostatniej czeka na zjazd
i wszystko jest ok do momentu gdy ktoś nie naciśnie przycisku reset (przyczynę częstego resetowania też usunąłem).
Wtedy kasowanych jest kilka ustawień skutkiem czego po załączeniu automatu palety wjeżdżają na siebie. Błąd jest fabryczny, bo w poprzednim
zakładzie pomiędzy rolką 5 a 6 była brama roletowa notorycznie atakowana przez palety.
Pod przyciskiem reset jest w programie kilka wyjść (R) oznaczonych markerami,
lecz pod jednym M0.0 sa ukryte 32 markery, od M0.1 do M21.5.
Widzę je w tabeli cross reference opisane jako ranged. Jak stamtąd wydobyć interesujący mnie marker M11.1.
Planuję uzależnić jego kasowanie od obecności palety na przedostatniej rolce.