Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Punto II 1.2 silnik kręci ale nie odpala

02 Wrz 2011 15:42 7052 14
  • Poziom 9  
    Witam mam problem z swoim Fiatem punto II 1.2.Tak jak w temacie samochód kręci ale nie odpala.Podczas jazdy wskazówka od temperatury poszybowała w górę i samochód zgasł i już nie odpalił. Po wymianie uszczelki pod głowicą samochód odpalił ale po przejechaniu 500m wskazówka od temperatury znów poszybowała w górę i znów to samo .Dotychczasowo mój mechanik wymienił oprócz uszczelki pod głowicą czujnik temperatury i termostat.Gdyby ktoś był w stanie dać mi jakieś sensowne wskazowi był bym wdzięczny :)


    Gdyby temat był w złym dziale proszę o jego przeniesienie a nie usuwanie
  • Moderator Samochody
    Jedna rada: zmienić mechanika
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A może napiszesz czego brak: Iskry, paliwa, kompresji? Może nie problem w aucie a w mechaniku? Usunął efekt a nie przyczynę?

    Dodano po 38 [sekundy]:

    Kolega carrot był szybszy. :)
  • Poziom 9  
    Iskra jest co do kompresji mechanik stwierdził że jest za niska dlatego wymieniał uszczelkę pod głowicą kazał oddać głowice do plantowania co pomogło i pozwoliło na przejechanie 500m.Paliwo też otrzymuje po tym jakże dziwnym zachowaniu czyli nagłym skoku temperatury potrafi zapalić się samochód z kłódką a ze skrzynki z bezpiecznikami spod maski słychać czasami dziwny dźwięk ale po 5 min wszystko ustaje bezpieczniki są dobre.Po podłączeniu obd2 błędów nie wyświetla.
    a co do zmiany mechanika na pewno :p Tylko najpierw muszę sobie jakoś z tym poradzić
  • Moderator Samochody
    60KM (8V) czy 80KM (16V), który rocznik?
    Temperatura silnika rzeczywiście gwałtownie idzie do góry czy tylko wskaźnik tak pokazuje?
    Czujnik temperatury został sprawdzony (wiem, że był wymieniony ale czy po kolejnej przygodzie został sprawdzony - choćby zestawem omomierz + kubek z wrzątkiem)?
    Czy samochód ma instalację LPG?
    Układ chłodzenia był odpowietrzany po wymianie uszczelki pod głowicą?
    Czy w układzie chłodzenia powstaje ciśnienie/wyrzuca płyn ze zbiornika?
    Czy był robiony test na obecność spalin w układzie chłodzenia?
  • Poziom 9  
    Więc tak
    60KM rok 2004
    Wskaźnik wzbija się szybko do góry silnik nie jest ciepły nawet
    Według mojego mechanika czujnik sprawdzony
    Tak samochód ma instalację LPG
    Układ chłodzenia był odpowietrzony
    Nie nie wyrzuca płynu ze zbiornika
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    To teraz niech mechanik poprawi masy, na silnik i na budę.
  • Poziom 10  
    mechanik masy posprawdzał-i kabelki od gazu przelutował bo wszystko było na skrętki i izolacje,tylko kolega zapomniał dodać że rok temu to samo prawie miał immo wywaliło i teraz też

    Dodano po 3 [minuty]:

    a jeszcze jedno samochód pracował godzinke na różnych obrotach,wętylator załączył się pare razy,głowica była robiona po to że miała na 1 cyl. 9 na 2cyl 7 na3 cyl 9 na4 cyl5 atm .sprężania i iskra była
  • Poziom 15  
    Zastanawia mnie tylko czy ten mechanik sprawdził czy z blokiem wszystko ok i czy głowica cała .Robiłem ostatnio Bmw 320D po 3 mechanikach silnik się szybko grzał i waliło kompresje w układ chłodzenia okazało się ze blok krzywy a nikt tego nie sprawdzał .
  • Poziom 10  
    a co ma piernik do wiatraka? kompresja jest wszystko jak książka pisze,tylko szkopół cały w tym że klijent dopiero się dowiedział u mechanika że ma alarm
  • Poziom 15  
    Nikt nie pisał że jest kompresja po remoncie głowicy .
  • Poziom 10  
    kompresja jest-na pewno,samochód chodził ponad godzine i wszystko było ok.to ja naprawiam ten samochód i gdzie się nie zajrzy to wszędzie trzeba poprawiać-poprostu odrobine cierpliwości trzeba-a może sie ja myle i nie tu szukam-podpowiedzcie
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    To jedziemy dalej, zasilania i masy na sterownik. Zainteresować się bardziej tym "dziwnym dźwiękiem" ze skrzynki z bezpiecznikami a sprawa sama się wyjaśni.
  • Poziom 10  
    masy posprawdzałem-połączenia przelutowałem i podejrzewam że immo wywala tylko nie do końca-podobnie było rok wstecz-pojechał do tego co to robił-kończe temat
  • Poziom 2  
    Witam
    Nikt nie sprawdził pompy a prawdopodobnie łopatki się rozleciały i nie ma obiegu