Witam kolegów postanowiłem wykorzystać interfejs i2c do komunikacji z układami peryferyjnymi jak pamięć eeprom 24c32. Samą komunikację interfejsu i2c znam ,lecz zatrzymałem się na etapie zapisu stronami do pamięci 24c32 .Proszę o wyjaśnienie ,pojęcia zapisu stronami i sposób jego adresowania , abym mógł w sposób automatyczny zapisać lub odczytać całą pamięć e2prom 24c32 stronami .
W artykułach które czytałem jest lakoniczne wyjaśnienie zapisu i odczytu a noty są po angielsku .
np zapis, lakoniczne objaśnienie :
* start
* wysili adres urządzenia
* wysili adres komórki pamięci ( pierwszy bajt msb później bajt lsb )
* wysili po kolei dane
* stop
Co przyjmujemy za adres komórki podczas zapisu stronami , jak wyślemy jedną porcję danych jak inkrmentowany jest adres stron . Jak po takim zapisie będę wiedział w jakich sektorach są dane , za odpowiedz tylko w sposób przejrzysty dziękuje . Interesuje mnie tez literatura na temat pamięci w postaci książek które można kupić. W polskiej literaturze są tylko wzmianki o pamięci eeprm że coś takiego istnieje i poświęca się kilka zdań które są przepisane z noty . W różnych kursach znalazłem tylko opis najmniejszych pamięci 24c02 gdzie jest najprostsze adresowanie od 0 do 255 .
W artykułach które czytałem jest lakoniczne wyjaśnienie zapisu i odczytu a noty są po angielsku .
np zapis, lakoniczne objaśnienie :
* start
* wysili adres urządzenia
* wysili adres komórki pamięci ( pierwszy bajt msb później bajt lsb )
* wysili po kolei dane
* stop
Co przyjmujemy za adres komórki podczas zapisu stronami , jak wyślemy jedną porcję danych jak inkrmentowany jest adres stron . Jak po takim zapisie będę wiedział w jakich sektorach są dane , za odpowiedz tylko w sposób przejrzysty dziękuje . Interesuje mnie tez literatura na temat pamięci w postaci książek które można kupić. W polskiej literaturze są tylko wzmianki o pamięci eeprm że coś takiego istnieje i poświęca się kilka zdań które są przepisane z noty . W różnych kursach znalazłem tylko opis najmniejszych pamięci 24c02 gdzie jest najprostsze adresowanie od 0 do 255 .