Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hydrauliczna łuparka do drewna

bogiebog 06 Sep 2011 00:29 99895 58
Automation24.pl
    wzk
    Level 19  
    Nie wydaje mi się aby pompa długo służyła Koledze przy tych obrotach silnika.
  • Automation24.pl
    bogiebog
    Level 43  
    wzk wrote:
    Nie wydaje mi się aby pompa długo służyła Koledze przy tych obrotach silnika.

Pompa polecona przez producenta pompy na te obroty.
    mr.lutownica
    Level 11  
    Z tym powrotem jak ktoś, to wystarczy zastosować rozdzielacz, który w "jedną stronę" podaje cały czas ciśnienie, a przesunięcie dźwigni powodowałby ruch tłoka w kierunku do rąbanego pnia.

Uważam jednak, że w konsekwencji okazałoby się to mniej wygodne, niż zastosowany tutaj rozdzielacz.
  • Automation24.pl
    H3nry
    Level 32  
    Przemyślana i zdecydowanie udana konstrukcja. Jedna z najlepiej wykonanych które widziałem na forum , świetny dobór kolorystyczny .Jeżeli chodzi o BHP to nic bym nie zmieniał ! Użycie zbijaka natomiast w momencie nacisku na dłoń operatora utrudni i zdecydowanie opóźni uwolnienie ;D Jaki jest sens stosowania osłon które utrudniają jedynie pracę?
    Osobiście skłaniałbym się w kierunku łuparki stożkowej - prostota wykonania i niezawodność ale niestety obarczona jest sporym ryzykiem utraty zdrowia przez wkręcenie świdra w ...
    knant
    Level 12  
    Witam
    Czy możesz napisać w jaki sposób jest napędzana pompa ,bezpośrednio z silnika czy przez jakąś przekładnie i jaką wydajność ma pompa ,ponieważ posiadam pompę o wydajności 25l/min i się zastanawiam czy nie jest za mała wydajność
    sebol*
    Level 15  
    knant wrote:
    Witam
    Czy możesz napisać w jaki sposób jest napędzana pompa ,bezpośrednio z silnika czy przez jakąś przekładnie i jaką wydajność ma pompa ,ponieważ posiadam pompę o wydajności 25l/min i się zastanawiam czy nie jest za mała wydajność

To zależy jaki siłownik (skok, średnica). Jaka średnica siłownika - to zależy od ciśnienia jakie daje pompa nominalnie i od zakładanego nacisku. Jaka moc silnika to zależy od wydajności i ciśnienia pompy. Jakie obroty silnika - z zakresu jaki zaleca producent dla pompy. Dochodzi jeszcze zakładana prędkość tłoczyska żeby cokolwiek dobrać. Jak widzisz nic nie można doradzić...
    Pompy z reguły napędza się bezpośrednio, przy użyciu sprzęgła. Wał zwykłej pompy zębatej nie jest przystosowany do obciążenia promieniowego, gdybyś chciał napędzać za wolnym silnikiem przez przekładnię pasową, to wał pompy należy odciążyć przy pomocy dodatkowych łożysk.
    bogiebog
    Level 43  
    Pompa do silnika przez sprzęgło.
    Pompa - 6.3 cm3/obrót, ale to zależy od innych parametrów.

Obliczenia zaczynasz od założenia siły nacisku jaką chcesz uzyskać i prędkości posuwu tłoka stąd obliczysz moc silnika,,
    F [N] * v [m/s] = [W]

Następnie manewrujesz kombinacją silnik (obroty) + pompa (ciśnienie + wydajność) i cylinder (średnica). Np większa średnica cylindra oznacza mniejsze ciśnienie pompy ale większą wydajność.
    bojar84
    Level 10  
    Wiem, że może projektantowi i wykonawcy zależało, żeby zrobić to samemu, ale moim zdaniem lepiej byłoby kupić łuparkę z allegro - może nie będzie to takie cudo, jak te z opisu, ale o połowę tańsze by było, a swoją rolę by spełniło na pewno nie gorzej, jak nie lepiej...
    balonika3
    Level 37  
    bogiebog wrote:
    filtry powietrza/hydro
    Do czego tam filtr powietrza?
    bogiebog
    Level 43  
    Płynu w zbiorniku oleju ubywa/przybywa w trakcie pracy tłoka, powoduje to zasysanie/wyrzucanie powietrza ze zbiornika oleju.
    AliDzikus
    Level 11  
    łuparki do drewna super sprawa, może ułatwić nam prace w ogrodzie, ale chciałem was zapytać o to, na co najlepiej zwrócić uwagę prze wyborze łuparki do drewna. Bo widziałem na stronie alko ciekawy model, a nie do końca wiem, na co zwracać uwagę, moc, średnicę przekroju, ale coś jeszcze??
    bogiebog
    Level 43  
    1. max siła nacisku ([ton])
    2. prędkość posuwu roboczego [cm/s]

3. skok roboczy (mniej ważne)
    4. 1 fazowy lub 3 fazowy silnik lub spalinowy

Moc silnika = max_nacisk * prędkość
    bogiebog
    Level 43  
    Schemat:
    Hydrauliczna łuparka do drewna
    Zawór Przelewowy - ustawia max ciśnienie na wyjściu pompy.
    Filtr Powietrza - poziom oleju w zbiorniku zmienia się w czasie ruchu tłoka (objętość tłoczyska wypiera olej), powietrze zatem jest zasysane i wyrzucane do zbiornika przez filtr.
    T.J.Storm
    Level 10  
    Witam.
    Planuje coś takiego zrobić ale nacis 22-25Tony i prędkości pracy łupania 10-15cm/s.

Czy może mi ktoś doradzić jaka pompa jaki silnik jaki rozdzielacz i jaki siłownik temu sprosta.
    Długosc skoku siłownika min 500mm max 1000mm

mogą być linki do aukcji lub modeli podanych podzespołów.

z góry dzieki

p.s. boogiebog dzieki za pomoc wcześniejszą
    wlatca_komaruf
    Level 13  
    Witam, bardzo ciekawy projekt.
    Sam zastanawiam się nad budową podobnej łuparki, lecz prosiłbym o fachowe porady.
    Silnik jaki posiadam to 3f 4kW 1450obr i właśnie jego chciałbym do tego celu wykorzystać.
    Siłownik mam produkcji polskiej AGROMET typ: CJ 20-16-60-45, tylko takie dane udało mi się odczytać, ponieważ tabliczka jest zadrapana. Wysuw tłoczyska około 205mm, średnica 45mm.
    Pompy posiadam 3:
    - VW AUDI, od wspomagania;
    -PZ18A, od C-330;
    -ORSTAhydraulik TGL 10859 A4, malutka, chyba aż za.
    Chciałbym użyć podzespołów, które posiadam.
    Łuparka miałaby łupać kloce, z którymi nie radziłbym sobie siekierą, tj głównie świerk i modrzew, sękate, poskręcane, odziomki. Nie zależy mi na szybkim działaniu łuparki, chodzi tylko o to żeby nie męczyć się klinem i młotem.
    Czy taka mieszanka podzespołów sprostałaby zadaniu?
    bogiebog
    Level 43  
    Musisz odszyfrować
    - silnik - jakie obroty ?
    - siłownik (czyli tłok+tłoczysk) jakie max ciśnienie przeniesie
    - pompy - przy nominalnych obrotach znajdż wydajość i ciśnienie wytwarzane, np przy 1500 obrotach pompa tłoczy 18l/min i ciśnienie max 150 bar,

No i potem kombinuj ze wzorami co podałem.
    wlatca_komaruf
    Level 13  
    Silnik jak pisałem wyżej 1450obr/min. Siłownik rozebrałem, tłoczysko 45mm, sam tłok 80mm. Zaraz będę szukał konkretniejszych danych, w każdym bądź razie jest masywny.
    Co do pomp no to najlepsza z nich to ta od C-330, niestety to tylko 100-120bar.
    Wzory zaraz odszukam.
    PS jak maszyna radzi sobie z sękatym drewnem?
    bogiebog
    Level 43  
    Łupiemy buka tylko, zawiłe odziomki także, jeszcze żaden się nie oparł.
    wlatca_komaruf
    Level 13  
    Dzięki za odpowiedź. Z tego co zrozumiałem to na pompie PZ-18A uzyskam jakieś 5ton.
    Pompa z VW podaje jedynie 90bar, za to ma wbudowany zawór przelewowy.
    Będę musiał kupić rozdzielacz, odwiedzić złomowisko i zbudować coś na próbę. Jeśli będzie za słabe to tylko wstawię większą pompę i po sprawie.
    bogiebog
    Level 43  
    Dobrze sobie to policz na papierze najpierw
    Czy zależność

Moc = ciśnienie x wydajność_pompy

zgadza się, tzn silnik ma dosyć mocy aby kręcić się 1450obr/min i podawać nominalne ciśnienie ? jeśli nie to będziesz potrzebował zawór przelewowy aby ograniczyć ciśnienie.
    wlatca_komaruf
    Level 13  
    Mam jeszcze coś takiego: http://www.goldfluid.pl/pompa_casappa_plp10.4......,p-11.html i z tego co widzę to ona zostanie wykorzystana.
    Co do zaworu, kupie rozdzielacz z zaworem, widziałem na Allegro niecałe 150zl z wysyłką. Dwusekcyjny do siłownika dwustronnego działania.

Jeśli dobrze rozumiem, to 280bar razy 4,27cm3/obr wychodzi 1195,6.
    Czyli potrzebuje 1,2kW? Więc mocy miałbym sporo w zapasie. Mam jeszcze silnik 1.1kW 1350obr, ale chyba byłby nieco za słaby.
    Niestety wydajność podana jest dla 4000obr/min a silnik ma 1450, wydajność spada drastycznie, a ciśnienie?
    Jeżeli wydajność będzie tak mała, to nic innego jak siłownik będzie się ślimaczo poruszał?
    Jeśli siłownik ma skok 200mm i średnicę tłoka 80mm to z tego co policzyłem
    objętość siłownika wyszła mi ok 2l, czyli z wydajnością pompy przy 1450obr napełnienie cylindra trwałoby 20s?
    Tak czy inaczej, z tą pompą powinno to działać, z tym że bardzo powoli.
    Dobrze rozumiem?
    mlody11261984
    Level 1  
    Panowie ma siłownik 50- tłok,100 clinder,700 wysuw, 14 ton nacisku, nie wiem jak dobrać pompę do tego aby to w miarę szybko to chodziło!!! możecie mi pomóc jak obliczyć dobrać pompę i silnik do tego krok po kroku. bardzo proszę!!!! ile potrzebuje litrów do napełnienia tłoka i w jakim czaśie???
    bogiebog
    Level 43  
    mlody11261984 wrote:
    nie wiem jak dobrać pompę do tego aby to w miarę szybko to chodziło!!!

Podaj twój standard szybkości w [cm/sek].

Dodano po 11 [minuty]:

Q = wydajność pompy w [dm3/minutę]
    D = średnica tłoka w [cm]
    V = prędkośc przesuwu tłoka w [cm/sek]

Q [litr/min] = PI * D[cm] * D[cm] * V[cm/sek] * 6 / 400

dla D=10cm i V=6cm/s Q= 28 litr/min

Ciśnienie pompy = Nacisk / powierzchnia
    14000/(5**2*pi) = 180 atm

Moc silnika = Nacisk * prędkość przesuwu
    14000 kG * 10 [N/kG] * 0.06 [m/s] = 8,4 kW
    Do mocy dodaj 20-30% na straty tarcia cieczy i sprawnośc pompy.

Silniki 3faz zwykle mają 1400 lub 2800 obr/min, zatem dobierz pompę (która powinna być zamontowana wprost na silniku) tak aby przy tych obr/min miala 28litr/min
    uzytkownik5555
    Level 9  
    Czy można wiedzieć, ile czasu zajął proces tworzenia tej maszyny?
    bogiebog
    Level 43  
    To nie była produkcja, to było takie hobbystyczne zajęcie przez wiosna-lato-jesień, z długimy przerwami na myślenie, oczekiwanie na części, materiały i kombinowanie w czasie realizacji projektu jak się okazało że projekt na papierze nie działa w rzeczywistości.
    skipo1978
    Level 13  
    Ogólnie rzecz biorąc maszyna całkiem fajna i funkcjonalna, wszystko w zależności od potrzeb. Jak dla mnie trochę za mała prędkość posuwu tłoka. Kolejna rzecz to zwiększenie ciśnienia o ile oczywiście pozwalają na to elementy hydrauliki i oczywiście konstrukcja co skutkuje zwiększeniem siły nacisku. Nie bójcie się zakładać silnika trójfazowego z lekkim zapasem mocy. To że silnik ma 5kW to nie znaczy że cały czas pobiera tyle prądu. Jego apetyt na energię rośnie wraz ze wzrostem obciążenia. Kolejna sprawa to klin rozłupujący ustawiony nisko- popieram. Jak autor postu zauważył siekierą nie bije się w środek tylko bliżej linii zewnętrznej. Klin rozłupujący na 2 lub 4 części zależny od tego jaki mamy materiał i jaki ma być produkt finalny, kominkowe czy "podpałka". Trudno zarzucać autorowi brak profesjonalizmu skoro maszyna była robiona pewnie w garażu. Też planowałem taką maszynę ale ostatecznie zrezygnowałem. Dobra siekiera za ponad 200 zł i młot za ok 350 zł i idzie. A to co nie idzie to piłą, odpada mi kolejna maszyna i prąd. Osobiście dużo drewna pociętego szczypię na leżąc i dociskam nogą. Wtedy tylko trzonek uderza mi o buta. W ten sposób uzyskuję dużą wydajność. W ten sposób przerobiłem ok 800 mp drewna no i noga cała.
    jaek1970
    Level 16  
    Ja Panowie myślę że ręce warto mieć-bo nie odrosna -wiem że obniża to wydajność Ale jak w każdej prasie czy gilotyna podczas uruchamiania obie ręce powinny być zajęte
    dawidbialozyt113
    Level 2  
    Witam. Jeśli mogę chciałbym się podpiąć do tematu i skorzystać z waszego doświadczenia.
    Otóż też chce zrobić łuparka do użytku domowego. Kłócę jakie chciałbym łupać to długość 30-40 cm i średnicy max 40 cm.
    Mam silnik 5.5 KW jaka byście zastosowali pompę i siłownik ? Pozdrawiam