Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston ARTXF129 nie zgłasza błędów, odmierza czas ale nic nie robi

Pawel1812 05 Sep 2011 23:17 6548 16
    Pawel1812
    Level 26  
    Witam
    Mój problem jak w temacie Ariston z trójfazowym modułem, nie zgłasza błędów, startuje, blokuje drzwi, odmierza na wyświetlaczu czas ale ani nie kręci bębnem ani nie pompuje wody przed praniem ani przed wirówką, zupełnie nic się nie dzieje nie ma też błędów. Sprawdzone napięcie 230V na triakach oraz 320V na elektrolicie sieciowym. Oba styki blokady się zamykają.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Pawel1812
    Level 26  
    W związku z powyższym spostrzeżeniem Kolegi widać że problemem nie jest komunikacja po I2C pomiędzy procesorem na panelu a procesorem głównym tylko pomiędzy procesorem falownika i procesorem głównym, która to komunikacja nie przebiega po tej samej magistrali, dodatkowo procesory te są izolowane galwanicznie.
    Próbowałbym odłączyć transoptory od procesora falownika a także podłączyć oscyloskop cyfrowy do tej magistrali.
    Niewykluczone, że uszkodzenie w obwodzie rezonatora uniemożliwia start procesora falownika a bez rezonatora procesor się wzbudza a brak właściwej częstotliwości uniemożliwia start falownika.
    Trzebaby sprawdzić oscyloskopem co się dzieje w uszkodzonym module na pinach rezonatora gdy jest on wlutowany.
    Mnie nie chce się wierzyć aby doszło do wysypania się pamięci programu któregokolwiek z procesorów, które są programowane na etapie produkcji. W żadnym sprzęcie takiej usterki nie spotkałem, co innego wysypanie EEPROMu co się zdarza a co innego pamięci programu.
    Widać Kolega włożył wiele starań aby wykryć usterkę. Nigdy nie miałem okazji kupić pralki z taką usterką, a przy sprzęcie klienta któremu zależy na czasie mając inne zlecenia trudno głębiej poszukiwać problemu.

Zachowanie pralka zachowuje się jak by się włączył tryb demo i myślę, że w tym kierunku trzebaby było poszukiwać czyli dokładna instrukcja serwisowa.
    Anonymous
    Anonymous  
    Pawel1812
    Level 26  
    Wiem, że odgrzewam stary temat, ale problem wrócił. Zastanawiam się, czy kolega adrianarktos12 próbował wymienić procesor główny lub falownika ze sprawnego modułu do uszkodzonego, co by jednoznacznie dowiodło lub wykluczyło winę po stronie procesora? Inaczej są to tylko przypuszczenia.
    Jak dla mnie awaria samego oprogramowania w pamięci programu wydaje się mało prawdopodobna, z racji tego, że w swojej choć dość krótkiej praktyce nie spotkałem się z takim problemem. Wysypywały się eepromy, ale nie flash.

Ponadto w trybie demo te pralki kręciły bębnem a z tą usterką falownik nie rusza.
    ccessiuu
    Level 12  
    Witam. Odgrzeję kotleta:) Jestem serwisantem. Dziś przełożyłem procesor z dobrego programatora do uszkodzonego. Usterka nie ustąpiła. Przełożyłem wszystko z powrotem do tego dobrego programatora , moduł nadal dobry. Więc wylutowałem eeprom z tego popsutego do dobrego i objawy jak poprzednio. Nic się nie dzieje a czas odlicza. Coś może siedzi w sofcie? Jestem elektronikiem i załamuję ręce.
    Pozdrawiam!
    ccessiuu
    Level 12  
    Z tym, że ja posiadam pralkę ładowaną od frontu. Sorry
    Pawel1812
    Level 26  
    Sorry, ale kolega odgrzał temat pralki ładowanej od góry nie podając modelu swojej.
    A który procesor kolega przełożył? Główny, czy falownika? Nikt na tym forum jeszcze nie pochwalił się przełożeniem obu procków na okoliczność tego problemu. Tym niemniej jeden z serwisantów Aristona na tym forum problem rozwiązał, jednak z uwagi na nakład pracy i częstotliwość występowania nie zechciał się pochwalić jak tego dokonał.
    Pralka nie zgłasza F1? Jeśli przełożenie obu procków nie pomoże, trzeba by posprawdzać wszystko to, co było w tamtym temacie.
    Mało opłacalne - dużo czasu i mało kasy jak nie ma regularnego dopływu tych pralek, ale dla nauki myślę, że warto :)
    ccessiuu
    Level 12  
    Dokładnie dla nauki i mojej ciekawości warto. Pralka WMF760 UK. Przekładałem główny, fakt gdy założyłem taki od WIL105 zwykły (silnik szczotkowy) zgłaszał błąd F01. Ale ta przekładka była tylko po to żeby sprawdzic czy cokolwiek się pobudzi do życia. Jak procek założyłem z takiego samego sprawnego, nadal to samo. Nie pomyślałem o tym drugim, ponieważ wrzuciłem softa do sprawnego i też się zawiesił. Na dniach sprawdzę to jeszcze raz. Dziś po kilku godz lutowania mogłem coś przeoczyc. Będę informował.
    Pawel1812
    Level 26  
    A czy typ modułu, z którego podstawiony został procesor jest ten sam? EDT0097.7? Ktoś podejrzewał wysypywanie się wsadu procka falownika.
    ccessiuu
    Level 12  
    Tak ten sam. Pralki różni tylko front panel. W czwartek sprawdzę i taką możliwośc.
    ccessiuu
    Level 12  
    Witam. Dziś zdobyłem moduł nie nadający się do naprawy były w nim dwa procki. Przełożyłem je do modułu z objawami jak powyżej. Początkowo procesor główny nic nie pomogło, następnie na przelutowanie poszedł proc od falownika. Pralka działa, przeszła 10 prań w warsztacie. Obawiam się jedynie o luty na głównym bo pady już ledwo się trzymają. Ważne, że odpaliła!