Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z odbiorem stacji FM z radia DELCO CDR500(D).

Sciemek 06 Sep 2011 11:12 1784 1
    Sciemek
    Level 14  
    Witam kolegów,
    jak w temacie - bardzo słaby odbiór, działa jedynie radio maryja.
    Czy to dlatego, że nie płacę abonamentu RTV ?
    A tak na poważnie to nie wiem o co chodzi, próbowałem, forum przeszukałem i nic.
    Przeczyściłem styki wtyczki i gniazda antenowego, odkręciłem i sprawdziłem doprowadzenie przewodów do anteny na dachu (opel vectra B z 98r) - OK.
    Zamiast wtyczki anteny wprowadziłem kawałek drutu do wewnętrznego styku - bez poprawy.

Czy jakieś pomysły lub rady macie koledzy?
    Sciemek
    Level 14  
    Witam,

problem (będzie) rozwiązany dziś w nocy.
    Okazało się, że właśnie akurat dziś stacja nadawcza w Chwaszczynie miała najprawdopodobniej jakąś awarię po wczorajszej burzy, gdyż będąc u fryzjera dowiedziałem się przypadkiem, że nie działają dziś stacje radiowe.
    To jest odpowiedź na pytanie dlaczego radio nie odbierało stacji po włożeniu drutu, o którym pisałem w poprzednim poście.
    Okazało się więc, że problem stanowi zimny lut na gnieździe antenowym, gdyż przy ruszaniu na boki drutem, jakość odbioru znacząco poprawiała się.

Dostęp do wnętrza gniazda cholernie utrudniony - nie jest to zimny lut na PCB, a prawdopodobnie urwany styk od gniazda do PCB.
    Dam znać jak już wszystko będzie OK.

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

A jednak potwierdziło się moje przypuszczenie. Brak sygnału spowodowany jest brakiem opłaconego abonamentu RTV ;)

A tak na serio to jednak ten zerwany styk wewnętrzny gniazda połączony z PCB.

Pozdrawiam kolegów.