Witam,
Jako że ostatnio sprawiłem sobie oscyloskop doszedłem do wniosku, że przydałby mi się do kompletu generator funkcji. Przeglądałem sporo różnych projektów głównie na układach scalonych: ICL8038, MAX038, XR2206 itp. Udało mi się nawet zdobyć ICL- a i jedyny "problem" to zaprojektować nową płytkę łączącą klika funkcji, gdyż każdy przeglądany projekt miał coś, co mogłoby się przydać w praktyce. Przez przypadek trafiłem na projekt z Elektroniki dla wszystkich - avt2114 - i na początek postanowiłem wykonać ten prosty generator na dwóch podwójnych wzmacniaczach operacyjnych i garści elementów dyskretnych.
Przedstawiony przyrząd generuje częstotliwości w zakresie 0,2-20000Hz. W przyszłości planuję rozszerzyć zakres o ok. 50kHz, na tyle pozwalają TL072, ewentualnie zmienię wzmacniacze operacyjne. Częstotliwości przełączane są w 6 zakresach w każdym z nich istnieje możliwość płynnej regulacji częstotliwości. Możliwe jest wygenerowanie przebiegów o kształcie sinusoidy, prostokąta, trójkąta, piły. Wypełnienie impulsów może mieć stałą wartość 50% lub być płynnie regulowane zakresie 5-95%. Dodatkowo istnieje możliwość regulacji składowej stałej na wyjściu generatora, co umożliwia generowanie impulsów dodatnich i ujemnych. Amplituda wyjściowa jest w zakresie 0-5Vpp dla prostokąta i trójkąta oraz 0-3,5Vpp dla sinusa. Dodatkowo na wyjściu umieszczony jest załączany dzielnik x0,1. Generator wyposażyłem w dodatkowe wyjście TTL zaraz po pierwszym członie generatora, pod które może zostać podłączony miernik częstotliwości.
Wzór pcb znalazłem w internecie na stronie EdW. Płyta wytrawiona standardowo w FeCl3, powiercona i polutowana pełen standard. Wzmacniacz został umieszczony w obudowie plastikowej Z2A. Panel przedni to wydruk na papierze kredowym przyklejony na taśmę dwustronną i po wierzchu oklejony folią samoprzylepną. Transformator 2x12V pochodzi z odzysku, dodatkowo ma uzwojenie 3,5V, z którego zasilam LED-a na froncie.
Koszty całości są śladowe i zamykają się w ok. 20-30zł. Musiałem kupić obudowę, przełącznik 6-pozycyjny, gałki i gniazda BNC.
Niebywałą zaletą tego generatora jest jego prostota i niski koszt wykonania oraz stosunkowo niewielkie zniekształcenia podobno w okolicach 0,6%. Jeżeli dostanę się do miernika zniekształceń nieliniowych spróbuje to sprawdzić i dostroić generator, gdyż jego zniekształcenia można zredukować do ok 0,4%. Do wad można zaliczyć mały zakres generowanych częstotliwości i częściowy montaż przestrzennych(dla kilku elementów nie przewidziano miejsca na PCB).
Na koniec dodaje sam schemat.

Oscylogramy przedstawiają przebieg 1kHz.

Cool? Ranking DIY