logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki domofon z 3 słuchawkami i modułem 50 mm do domu jednorodzinnego?

Ar2r28 07 Wrz 2011 15:21 8128 9
REKLAMA
  • #1 9903979
    Ar2r28
    Poziom 2  
    Witam,

Mam dom jednorodzinny w którym muszę zainstalować domofon z trzema słuchawkami. Przeczesałem całe forum ale nie znalazłem nic w tym temacie. Znalazłem tylko wypowiedzi na temat dwóch unifonów a u mnie niestety ze względu na specyfikę budynku muszą być 3 sztuki. Ważne też aby moduł zewnętrzny miał maksymalnie 50 mm szerokości ( szerokość słupka ).
    Bardzo proszę Was o pomoc co polecacie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Artur
  • REKLAMA
  • #2 9904418
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    to ma być domofon typu "na trzy mieszkania" aby wywołać konkretną osobę czy zwykły domofon "na jedno mieszkanie" z jednym przyciskiem wywoławczym a potrzebujesz trzech słuchawek aby odebrać na dowolnej kondygnacji, bez biegania po schodach. W drugim przypadku kupujesz dwie dodatkowe słuchawki do domofonu i podpinasz równolegle.
    Moderowany przez Tracer2:

Proszę pisać prawidłowo w języku polskim! Regulamin!!!

• #3 9905208
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2928
    Jedynie kaseta określa liczbę mieszkań, czyli unifonów. W niej następuje rozdział dzwonka na poszczególne mieszkania. Musisz kupić kasetę z trzema przyciskami. Jeżeli natomiast chodzi ci faktycznie tylko o więcej unifonów, aby odbierać w dowolnym miejscu dużego domu, to wystarczy kaseta z jednym przyciskiem.

Przykładowa kaseta z trzema przyciskami, ale szerokość 55mm.

Laskomex robi takie na 43 mm, ale tylko jedno lub dwu przyciskowe. W tej kasecie jednak jest sporo elektroniki.

Ps. Rok temu montowałem kasetę o szerokości 125 mm na słupku o grubości 100 mm. Taką po prostu ktoś kupił. Potrzebna była jednak dodatkowa blacha i daszek.
  • REKLAMA
  • #4 9906063
    tomeye
    Poziom 20  
    Ocena: 69
    Kaseta MIWI powinna pasować (fotka od zybex) do tego wystarczy elektronika (np ZDzP Impuls), słuchawki (Wekta, Urmet, Laskomex lub inne ważne że do instalacji 4+1) i przewody (alarmowy 6 żył słuchawka, 14 żył kaseta).
    Połączyć, wysterować i używać.
  • REKLAMA
  • #5 9906096
    Ar2r28
    Poziom 2  
    To ma być domofon dla jednej rodziny. Chodzi właśnie o zaoszczędzenie czasu i zdrowia ;-) na bieganie po schodach.
  • REKLAMA
  • #6 9906247
    tomeye
    Poziom 20  

Taki schemat przykładowy ty podłączysz analogicznie 3 słuchawkę.
    W twoim przypadku może to być jeden przycisk dla całego domu, jeżeli dom jest dosyć rozległy kup diody półprzewodnikowe wstaw w wywołania i zastosuj elektronikę interkom-owa a aparaty będą musiały mieć 3 przyciski jeden do rygla i 2 do wywołań pozostałych unifonów. Oprócz braku biegani aby zobaczyć i otworzyć drzwi można poinformować o telefonie czy ... obiad podano... po wywołaniu w interkomie jest dyskrecja rozmowy odcięcie wzmacniacza z kasetą
  • #7 9906325
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2928
    Ar2r28 napisał:
    To ma być domofon dla jednej rodziny. Chodzi właśnie o zaoszczędzenie czasu i zdrowia ;-) na bieganie po schodach.

No to kup kasetę z jednym przyciskiem. Unifony łączysz równolegle.
  • #8 9906343
    office66
    Poziom 14  
    A nie lepiej zastosować centrale telefoniczna IP-PBX z podłączeniem do bramofonu??

Zalety takiego rozwiązania.

- każdy telefon (nawet bezprzewodowy) spełnia funkcje unifonu
    - możliwość przełączenia połączenia z domofonu na dowolny telefon
    - 'funkcja bramofonu komórkowego - podczas nieobecności domowników wywołania z domofonu przekierowywane sa na telefon (telefony) komórkowe domowników.
    - rejestrowanie wywołań jak i połączeń z bramofonu
    - możliwość selekcji wywołania - rodzice, dzieci, warsztat, pracowania, itp.
    - różny tryb pracy domofonu zaleznie od pory dnia i tygodnia. (automatyczne przełączanie trybu wywołania)
    - dodatkowo, nagrywanie wszystkich rozmów z domofonu w wersjach MX, SX
    - sterowanie ryglem furtki jak i bram(y) wjazdowych dokonywane z każdego telefonu wewnętrznego!

Inne korzyści z montażu centralki telefonicznej w domu m.in.
    - połączenia wewnętrzne (nie trzeba biegać po schodach)
    - połączenie darmowe po VoIP
    - wykorzystanie innych funkcji central telefonicznyh jak np. poczta głosowa podczas nieobecnosci domowników.
    Każdy z domowników moze miec swoją odrębną skrzynkę poczty głosowej mailowej.
    I inne ..

W przypadku wideobramofonow Elektronixa możliwość podłączenia kamer do telewizorów (podłączenie w siec kablową TV posesji)
    Bardzo prosta instalacja.
    Osobę stojąca przed furtką widzimy z telewizorze (telewizorach) a rozmawiamy przez dowolny telefon przewodowy/bezprzewodowy.

Wiecej informacji www.elektronix.pl (22) 636-36-75
  • #9 9906595
    Ar2r28
    Poziom 2  
    tomeye bardzo fajny pomysł z tym interkomem. Jaki sprzęt ( zasilacz, kasetę, unifony ) do takiego rozwiązania polecasz żeby dobrze działało wywołanie z bramy i praca po interkomie ?
    Na szybko znalazłem elektronikę z interkomem EWD-10IN FIRMY ELTCRAC.
    Czy to sprawdzi się ?
  • #10 9909310
    tomeye
    Poziom 20  

Interkom-owe połączenie SG1 doprowadzasz do każdego aparatu i do dodatkowych przycisków przewody do CA

Zasilacze elektroniki ELTCRAC posiadają małe transformatory przy większych odległościach kaseta elektronika może nie słychać nic lub słabo słychać w kasecie wtedy zalecam elektronikę z dużym trafo np ZDI (lub ZDzP) firmy Impuls.
    APARATY URMETA:
    1131/1 CITOFONO (możliwość dołożenia 4 przycisków,)
    1132/1 SCAITEL (możliwość dołożenia 8 przycisków,)

PAMIĘTAJ o przewodzie 4+n (n ilość aparatów w systemie) POMIĘDZY ELEKTRONIKĄ A APARATAMI

Podsumowanie tematu

✨ Artur poszukuje domofonu do domu jednorodzinnego, który obsłuży trzy słuchawki i ma moduł zewnętrzny o szerokości maksymalnie 50 mm. Użytkownicy forum sugerują różne rozwiązania, w tym kasety z jednym przyciskiem, które pozwalają na podłączenie wielu unifonów równolegle. Wskazano na możliwość zastosowania centrali telefonicznej IP-PBX, co umożliwia korzystanie z telefonów jako unifonów oraz przekierowywanie połączeń na telefony komórkowe. Proponowane marki to MIWI, Urmet, Laskomex oraz ELTCRAC, a modele to m.in. 1131/1 CITOFONO i 1132/1 SCAITEL. Użytkownicy podkreślają znaczenie odpowiedniego doboru elektroniki oraz przewodów do instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA