Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ACER D255 CIEMNY EKRAN Z KURSOREM W ROGU

07 Wrz 2011 22:25 3236 10
  • Poziom 22  
    Witam,

    Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem ACER(a) D255. Netbook sprawował się rewelacyjnie do wczoraj gdy rano chciałem go włączyć. Reakcja jest taka że laptop uruchamia się, matryca się podświetla ale zamiast logo "BIOSU" ukazuje się kreska w lewym górnym rogu i nic się nie dzieję. Kreska jest pionowa wyglądająca podobnie do kursora w dosie (tylko nie miga). Tak jest przy każdym włączeniu na baterii czy też zasilaczu. Wyciągałem dysk, kartę wi-fi oraz podmieniałem pamięci ale nadal to samo. Uruchomiłem komputer z samą kością pamięci ram (pamięć 100% sprawna) nic nie pomogło. Laptop nie reaguje na żadne przyciski F2, F10 czy alt+ctrl+del. Pod zew. monitorem jest to samo. Proszę o pomoc.
  • Poziom 22  
    Cytat:
    Reakcja jest taka że laptop uruchamia się, matryca się podświetla ale zamiast logo "BIOSU" ukazuje się kreska w lewym górnym rogu


    Nie wiem co jest wspólnego z tematem który podałeś ale ja nie znalazłem podobieństwa. Przecież napisałem że pod monitorem zew. jest to samo co na matrycy (matryca jest na 100% sprawna).
  • Poziom 31  
    Chodziło mi o :

    Rozkręć obudowe matrycy i na dole matrycy będzie znajdował się inwerter.Jeśli umiesz posługiwać się miernikiem to zmierz napięcia na wtyczce inwertera.Druga sprawa jeśli będą wszystkie napięcia to możliwe że padła świetlówka lub taśma łącząca inwerter z płytą główną
  • Poziom 22  
    Ale matryca się podświetla i jednak kreska jest na niej wyświetlana więc jest na 100% sprawna(zresztą to samo dzieje się pod zew. monitorem). W małych laptopach z tego co się orientuje to nie ma inwentera. Ja bardziej myślę nad uszkodzeniem BIOS(a) ale to tylko moje przypuszczenie.
  • Poziom 31  
    Najprawdopodobniej padła karta graficzna, spróbuj zobaczyć czy nie widać tam nic podejrzanego?
  • Poziom 22  
    Laptop jest włączony od wczoraj i ciągle wyświetla kreskę w lewym górnym rogu ( _ ) taką jak w nawiasie. Zadnych artefaktów itp rzeczy nie zauważyłem. Jednak dzisiejsza reakcja to laptop reaguje na 2x alt+ctrl+del i się restartuje po czym znów wchodzi w stan podświetlenia matrycy i w górnym lewym rogu kreska ( _ )
  • Poziom 37  
    Obstawiam odklejony most lub wysypany bios... Słychać start systemu czy coś?
    Mam to samo w HP mini. Zawiesił się wyłączył i koniec. Jedyna reakcja to zapalona dioda zasilania i wentylator. Po przegrzaniu grafiki suszarką znów wyświetla z błędami więc most na nowe kulki więc u Ciebie prawdopodobnie będzie to samo
  • Poziom 22  
    Powiem tak, dzisiaj byłem u znajomego który posiada również d255 i co mnie zaciekawiło gdy uruchamia się jego laptopa jest identyczny start jak u mnie tzw. Po włączeniu jest podświetlana matryca tak samo jak u mnie i na 2-3sec pojawia się taki sam kursorek w lewym górnym rogu po czym znika i pojawia się logo biosu. U mnie niestety ciąglę wisi w pozycji "Z kursorem". Dużo czytałem i kilka osób piszę że jest to jednak wina bios(a) który mógł uledz uszkodzeniu. Ma ktoś może propozycję jak spróbować wgrać nowego biosa skoro nie mam dostępu do żadnego menu??
  • Poziom 22  
    A więc nie dałem za wygraną i dokładnie dzisiaj coś mnie podkusiło i wciskałem ciąglę klawisz F2 (wejście do Biosu) i co się okazało za 20x laptop normalnie się uruchomił do pozycji Bios. Nie chcąc stracić tej okazji szybko ściągnełem Biosa podłączyłem zew. stację dyskietek i go zaaktualizowałem. Co najlepsze po tym zabiegu laptop normalnie wystartował. Zainstalowałem windowsa przeprowadziłem kilka testów CPU oraz GPU i jak narazie laptop za każdym razem startuję. Czy faktycznie mogło coś odbić mu z Biosem?