Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka AMICA świeci lampka a agregat nie idzie

07 Wrz 2011 22:43 9129 5
  • Poziom 13  
    Posiadam lodówkę jedno sprężarkową podwójną u góry ma lodówkę a na dole zamrażalkę.
    Mam tam zainstalowany agregat o symbolach:
    HQT99AA
    R600a
    Electrolux.
    Na sprężarce jest kostka z napisami 16104 ZACA
    Jest też kondensator 4 mikro farady.
    Zaciekawił mnie fakt że czasami sprężarka nie działa a termostat podaje napięcie by chodził.
    Świeci żółta lampka a lodówka nie chłodzi.
    Po jakimś czasie agregat sam się załączy i działa.
    Kiedy lodówka dostatecznie schłodzi to lampka gaśnie i termostat nie podaje napięcia na agregat.
    Nie wiem czemu agregat sam przestaje działać skoro termostat go nie wyłączył.
    Mierzyłem kondensator ma 3,4 mikro farada przebicia też nie ma czyli jest ok.
    Lodówka dobrze chłodzi może trochę za długo ale nie pamiętam jak powinno być, w każdym razie chłodzi i nie ma tak że lodówka nie chłodzi a zamrażalka chłodzi.
    Sądzę że napełnienie czynnikiem R600a nie wchodzi w grę bo ta lodówka już 3 lata tak samo śmiga więc jakby była nieszczelność to było by gorzej.
    Proszę o wypowiedź fachowców.
    Pozdrawiam.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Specjalista AGD
    Przede wszystkim nie podałeś pełnego typu lodówki.
    konstronic napisał:

    Zaciekawił mnie fakt że czasami sprężarka nie działa a termostat podaje napięcie by chodził.

    Jak to sprawdziłeś? Czy w momencie kiedy ten termostat wg. Ciebie podaje napięcie na sprężarkę to ma przejście na stykach mierzone omomierzem? Bo jeśli opierasz się na pomiarach neonówką to taki pomiar może być "oszukańczy".
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 13  
    Zmierzyłem przyrządem i na dodatek jest dioda świecąca podłączona poprzez diodę prostowniczą i opornik do styku termostatu który podaje zasilanie z brązowego na czarny który zasila agregat.
    Napięcie załączające z termostatu mierzyłem bezpośrednio na przewodach na agregacie.
    Lodówka to AMICA Frisch Line+.
    Model: ACZ3104P.
    Jeszcze jedno jeżeli termostat podaje napięcie na agregat a agregat nie działa to po chwili gdzieś koło agregatu lub w nim słychać głośne pstryknięcie i agregat zaczyna kręcić.
  • Specjalista AGD
    W przekaźniku rozruchowym sprężarki znajduje się element termiczny tzw. klikson który zabezpiecza uzwojenie sprężarki przed uszkodzeniem w przypadku przepływu nadmiernego prądu i pewnie odgłos pstryknięcia pochodzi od niego . Przyczyną może być zacierająca się sprężarka lub za szybko włączający się termostat . Powierzchnia sprężarki jest bardzo gorąca? Zmierz czasy pracy i postoju .
  • Poziom 13  
    Zrobiłem pomiar i okazało się że lodówka w przeciągu tygodnia przy normalnym użytkowaniu pobrała 8,3 kWh.
    Nie wiem czy to dużo czy mało ale w skali roku wychodzi zużycie na poziomie 432kWh.
    Wychodzi też że gdyby lodówka ciągle chodziła to taką moc pobrała by przy poborze prądu 50W na godzinę.
    Licząc że agregat powinien brać 100W to oznacza że czas postoju i pracy lodówki jest jednakowy.
    Nie potrafiłem zmierzyć czasu włączenia i wyłączenia bo raz agregat chodzi 4 godziny a raz godzinę.
    Czas postoju to przeważnie godzina.
    Z tym że te 4 godziny pracy agregatu to wtedy kiedy częściej się otwierało lodówkę.
    Zauważyłem że ten termik wybija tylko wtedy kiedy za często otwieram lodówkę.
    Gdy lodówka cały czas działa bez otwierania to termik nie wybija.
    Sam nie wiem czy tak ma być.
    Z góry dziękuję za porady.
  • Specjalista AGD
    konstronic napisał:

    Nie potrafiłem zmierzyć czasu włączenia i wyłączenia bo raz agregat chodzi 4 godziny a raz godzinę.
    Czas postoju to przeważnie godzina.

    Wymień termostat . Wygląda na to że coś się w nim zacina.