Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo Mk3 2002 rok, 2,0TDCI szarpie, kopci i schodzi do 60 km/h

zgredek88 08 Sep 2011 18:46 6806 4
    zgredek88
    Level 2  
    Witam!
    Szukałem chyba już wszędzie i nie znalazłem nic co by mi pomogło.
    Niedawno zakupiłem nowe auto do domu: tak jak w temacie Ford Mondeo 2002rok, silnik 2,0 TDCI, w automacie (tiptronic). Samochodzikiem ładnie się jeżdzi, lecz do pewnego momentu. Do 60km/h nic się nie dzieje, ale jak chcę jechać ze stałą prędkością np 80km/h to już zaczyna przerywać, z tyłu zauważyłem w lusterku że kopci, obroty zaczynają skakać i schodzi mi do 60 km/h i dalej jedzię. Tak się dzieje aż do 120km/h, przy tej prędkości już mi nie schodzi do 60. Jeszcze zauważyłem że temperatura mi rośnie jak mam powyżej 120 km/h i chodzi klima, nie wiem czy to ma jakiś związek ale napiszę. Z przyspieszeniem tez nie ma problemu, jak mu przycisnę też się ładnie zbiera, nie przerwie aniu razu, dyma też nie puści, na wolnych obrotach silniczek też ładnie pracuje, nic się takiego nie dzieje. Zaprowadziłem do mechanika, podłączył do komputera i nic nie wykazało. Żadnego błędu, wszystko ok. Myślał że może jeszcze mało oleju w skrzyni, sprawdził, niby dolał 3 litry, i jak chodził tak chodzi dalej. Zanim jeszcze zaprowadziłem do mechanika, wymieniłem filtr paliwa, bo poprzedni właściciel mi tak powiedział, bo z kolei mu tak mechanik powiedział:)

Gdyby ktoś mógł coś wiedzieć w tej sprawie to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
    decybel91
    Level 42  
    Z tego co widzę to masz problem po stronie ciśnienia doładowania, tzn: turbo,przewody ciśnienia,intercooler lub EGR. Zacznij od tego.
    zgredek88
    Level 2  
    Sprawdzone wszystko i dalej to samo się dzieje :cry:
    decybel91
    Level 42  
    Czym to było diagnozowane?
    Proponuje znaleść speca od skrzyń automatycznych i poprosić o poradę, czy wina nie lezy po stronie skrzyni.
    zgredek88
    Level 2  
    I okazała się już diagnoza: skrzynia.
    Masakra, drogie to jest;/
    Mówił że na czwórce i piątce jest łożysko do wymiany:(
    nie dało by się tego jakoś naprawić bez takich większych kosztów?