logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drut nawojowy DNE 0,3-0,4mm – znaczenie oznaczeń, gdzie kupić krótką długość?

Freaze 28 Lis 2004 17:16 15172 12
REKLAMA
  • #1 1020154
    Freaze
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Poszukuję drutu nawojowego DNE 0,3-0,4mm. Potrzebuję go okolo 15 mb. Może ma ktoś do odsprzedania taka dlugosc? Bo w sprzedazy są cale szpule a mi tyle nie potrzebne a i cena takiej szpuli jest rzedu 20zl<...

Acha i przy okazji chcialem się zapytać o te oznaczenia DNE?
    Co to znaczy (spotkalem sie jeszcze z innymi DN2E 180-200, DNEj 155, DN2E 155L, DN2ss, itp)?

Jeśli ktoś by mogł mi to troche objasnić bym byl wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 1020197
    przemkrzych
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    dne-oznacza drut nawojowy emaliowany
  • #3 1020283
    Freaze
    Poziom 12  
    tego sie nie spodziewalem :) bardziej podchodzilo mi do glowy ze może rodzaj wlasnie tej emalii, drutu itp oznaczaja te literki...
  • REKLAMA
  • #4 1020355
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    DNE - drut nawojowy emaliowany
    DN2E - drut nawojowy emaliowany (2 warstwy emalii - napięcie pracy jeśli E wytrzymuje 700V odpowiednio 2E 1400V)
    DNEj - drut nawojowy emaliowany w oplocie jedwabnym
    DNEjj lub DNE2j (nie jestem pewny) - jak wyżej w podwójnym oplocie jedwabnym.

Cyfry po oznaczeniu literowym oznaczają średnicę drutu (chyba z emalią ) w mm - DNE 0,24 ( drut nawojowy emaliowany o średnicy 0,24mm)
    Może byc tez oznaczenie AWG - rośnie w miarę zmniejszania się przekroju - ale do tego musiałbym mieć tabelę - poszukaj w sieci

Co do "DNE2ss" nie mam pojecia. :?

:sm19:
  • REKLAMA
  • #5 1021043
    Freaze
    Poziom 12  
    DN2ss drut w osnowie z włókna szklanego - znalazlem tak przypadkiem

jeśli ktos mialby odsprzedac tego drutu to prosze o odzew :)
  • #6 1021191
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Podejdź do pierwszego lepszego zakładu elektromechanicznego gdzie przewijają silniki, taką ilośc kupisz bez żadnych problemów.
    Powodzenia.
  • #7 1043304
    Jacekj
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    Możesz kupić w Łodzi na ul. Limanowskiego przy Zachodniej lub odwinąć z transformatora lub z jakiejś cewki przekaźnika, itp.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1050507
    Michczar
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    SIEKIERA_666 napisał:
    DNE - drut nawojowy emaliowany
    DN2E - drut nawojowy emaliowany (2 warstwy emalii - napięcie pracy jeśli E wytrzymuje 700V odpowiednio 2E 1400V)
    DNEj - drut nawojowy emaliowany w oplocie jedwabnym
    DNEjj lub DNE2j (nie jestem pewny) - jak wyżej w podwójnym oplocie jedwabnym.

Cyfry po oznaczeniu literowym oznaczają średnicę drutu (chyba z emalią ) w mm - DNE 0,24 ( drut nawojowy emaliowany o średnicy 0,24mm)
    Może byc tez oznaczenie AWG - rośnie w miarę zmniejszania się przekroju - ale do tego musiałbym mieć tabelę - poszukaj w sieci

Co do "DNE2ss" nie mam pojecia. :?

:sm19:

Kolego cyfry po oznaczeniu literowym oznaczaja do jakiej temperatury wytrzymuje emaliowana izolacja drutu
    dawnien uzywano DNE155 czyli 155 stopni Celcjusza,obecnie w uzyciu i produkcji sa DNE 180 i DNE 200

Dodano po 2 [minuty]:

Freaze napisał:
    Poszukuje drutu nawojowego DNE 0,3-0,4mm potrzebuje go okolo 15 mb. Może ma ktoś do odsprzedania taka dlugosc ?? bo w sprzedazy są cale szpule a mi tyle nie potrzebne a i cena takiej szputli jest rzedu 20zl<...

Acha i przy okazji chcialem się zapytac o te oznaczenia DNE?? co to znaczy ( spotkalem się jeszcze z innymi DN2E 180-200, DNEj 155, DN2E 155L, DN2ss, itp )

Jesli ktos by mogl mi to troche objasnic bym byl wdzieczny.

Jezeli bywasz we Wrocławiu lub ktos z Twoich znajomych to moge odstapic Tobie drut o takim przekroju.
  • #11 1052415
    ziel_inf
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    gdańsk jest niedaleko od gdyni :)
    ale fakt ze zdziera
  • #12 1052463
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Witam
    Widzę, że kolega Michczar jest obeznany w temacie, proszę o informację na temat klasy izolacji stosowanego drutu przy nawijaniu cewek anodowych TV. Dzięki, kiedyś wiedziałem, ale poszło to razem z latkami, a teraz mam kilka cewek do nawinięcia w "antykach" i pastuchach.

PS. Dzięki Michczar o to chodziło.
    Ale mam inne małe pytanko, być może głupie, ale może na nie odpowiesz. Mam na stanie troszkę tych "drucików", wiem, że są tam te o lepszej klasie izolacji, tylko jak je poznać, pomiary mikrometram, jeśli tak, to jaka jest ich różnica w pomiarach między klasami ?.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #13 1052523
    Michczar
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Witam
    Najlepiej byloby zastosowac drut DNEj czyli w oplocie z jedwabiu,sadze jednak ze beda problemy z jego zdobyciem.Wystarczajacy powinien byc DNEE 200 czyli w podwojnej emalii

Podsumowanie tematu

✨ Drut nawojowy DNE oznacza emaliowany drut nawojowy. Oznaczenia literowe wskazują rodzaj izolacji i konstrukcję drutu: DN2E to drut z dwiema warstwami emalii, DNEj posiada oplot jedwabny, a DNEjj lub DNE2j to drut z podwójnym oplotem jedwabnym. Cyfry po oznaczeniu literowym zwykle określają średnicę drutu w milimetrach lub temperaturę wytrzymania izolacji (np. DNE155, DNE180, DNE200 oznaczają temperaturę izolacji w stopniach Celsjusza). Drut DN2ss ma osnowę z włókna szklanego. Do zakupu krótkiej długości (około 15 mb) można zwrócić się do zakładów elektromechanicznych zajmujących się przewijaniem silników lub poszukać lokalnych dostawców, np. w Łodzi na ul. Limanowskiego. Możliwe jest także odwinięcie drutu z transformatorów lub cewek przekaźnikowych. Ceny drutu nawojowego wahają się od około 18 do 25 zł za kilogram, jednak niektórzy sprzedawcy oferują wyższe ceny. Przy nawijaniu cewek anodowych w telewizorach zaleca się stosowanie drutu DNEj (z oplotem jedwabnym) lub DNEE 200 (z podwójną emalią) ze względu na wyższą klasę izolacji. Różnice między klasami izolacji można rozpoznać m.in. po oznaczeniach temperaturowych i rodzaju izolacji, choć pomiary mikrometrem mogą być pomocne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA