Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Roadstar CD-774RD nie włącza się

Bartq1995 10 Sep 2011 13:02 2115 13
    Bartq1995
    Level 11  
    Witam. Z góry przepraszam wszystkich administratorów i moderatorów jeżeli źle umiejscowiłem swój temat i proszę o jego przesunięcie. Wracając do problemu. Posiadam radio samochodowe Roadstar CD-774RD. Chciałem je postawić u siebie w warsztacie żeby grało. Jako zasilanie zbudowałem zasilacz z transformatora dwóch diod i kondensatora (na pewno to wszystko jest dobre bo inne radia grają). Po podłączeniu kostki i wciśnięciu przycisku radio nie reaguje. Sprawdziłem bezpieczniki ale wszystkie są dobre (znajdują się na kablach). Jestem aktualnie uczniem pierwszej klasy technikum elektronicznego i chciałbym tak na lepszy start z elektroniką coś zrobić. Z góry bardzo dziękuję ;) Pozdrawiam.

Roadstar CD-774RD nie włącza się

P.S. jeżeli to pomoże to w radiu znajduje się scalaczek TDA1558Q
    Bartq1995
    Level 11  
    Mówiąc, że sprawdzić prawidłowość zasilania mas zna myśli, żeby sprawdzić czy odpowiednie napięcie idzie na TDA, rozumiem ?
    krys06
    Level 29  
    Po to podaję link do aplikacji układu..... ,sprawdzić jak to się ma u Ciebie(wartość z noty ,oraz faktyczne podawane napięcie .Proponuję zamienić ten Twój "nowy zasilacz",jakimś standardowym ,który nie stwarzał problemów,no ale wyjaśniasz ,że inne radia na tym Nowym graja .Tak to rozumiem.Więc sprawność tego TDA1558Q jest raczej problemem.I to musisz rozwiązać !
    Bartq1995
    Level 11  
    Innego zasilacza nie było a z akumulatora też nie idzie. Wartości te sprawdzę pewnie jutro, dziękuję za odpowiedź.

Myślałem, że jak kostka padnięta to chociaż na wyświetlaczu coś się zapali.

@Edit 11.09.2011r.

Zmierzyłem napięcia jak kazałeś. Dla pewności pomierzyłem wszystkie 17 nóżek, licząc od pierwszej to:

1. -INV1 - 0,04V
    2. INV2 - 0,04V
    3. GND
    4. SVRR - 0V
    5.Vp1 - 0,01V
    6. OUT1 0V
    7. GND
    8. OUT2 0V
    9. n/c
    10. OUT4 0V
    11.GND2
    12. OUT3 - 0V
    13. Vp2 - 0,12V
    14.M/SS (mute /stand-by switch) - 0V
    15. Vref - 0,05V
    16. INV3 - 0,04V
    17. -INV4 - 0,04V

Jak już pisałem, jestem początkujący, bardzo początkujący, więc proszę o wyrozumiałość i cierpliwość :). Pozdrawiam, dziękuję.
    Bartq1995
    Level 11  
    Odświeżam
    mickemaster
    Level 27  
    Spróbuj masę podać nie przez kostkę, tylko doczep ją do metalowej obudowy radia.
    Bartq1995
    Level 11  
    Nic to nie dało, radio dalej nie reaguje na włącznik :/
    dzimi
    Moderator
    No tak pomierzyłeś końcówki mocy, a pomiary napięć zasilających procesor? Jeśli procesor nie włączy Ci pozostałych napięć zasilających to nie będzie działało. W sprzęcie to procesor jest "głównym" zarządzającym - włącza i wyłącza, przełącz pomiędzy sygnałami, steruje wzmocnieniem itd.
    mickemaster
    Level 27  
    Sprawdź czy procesor ma zasilanie (5V lub 3,3V)
    Bartq1995
    Level 11  
    Szczerze mówiąc to też tak myślałem, bo jakby była wina końcówki to by się włączało ale nie grało, prawda ? Wybaczcie, że czasami nie rozumiem, ale jak napisałem na początku, dopiero zaczynam, a najlepiej uczyć się w praktyce. Ale wracając do tematu. Tam na płycie jest kilka takich układów scalonych, moglibyście mi powiedzieć, który to jest ten procesor ? i na których nóżkach mam szukać tego napięcia ? Czy jeżeli nie znajdę napięcia mam je podać równolegle na procesor czy ma przejść "całą drogę" i być stabilizowane ? Jeżeli znajdę napięcie to wtedy trzeba wymienić procesor ? W załączniku zamieszczę schemat.

P.S. podanie masy do obudowy (lub masy na płytce) nic nie dało.
    Attachments:
    mickemaster
    Level 27  
    Zmierz i podaj wartości napięć na U7 oraz Q405.
    Bartq1995
    Level 11  
    Rozumiem, że U7 to stabilizator 7805 (daje 5V ?) a Q405 to tranzystor o oznaczeniu A1267 ? Jak mam zmierzyć napięcie na tych elementach ? Które nóżki itd. Wybaczcie mi takie pytania, ale wolę zapytać niż źle pomierzyć.
    mickemaster
    Level 27  
    Napięcia mierzysz woltomierzem na zakresie 20 V. Zmierz na wszystkich nogach względem metalowej obudowy( masy) i napisz o wynikach.