logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

8210 i zbyt szybkie wyladowywanie bateri i inne dziwactwa

trdk 19 Lut 2003 21:50 2253 13
  • #1 105029
    trdk
    Poziom 11  
    witam kolegow!!!!!
    w mojej noki 8210 przy rozmowie gdzie bateria jest swiezo naladowana potrafi sie wylaczyc... wymienilem baterie na nowa oczywiscie zrobilem dobrego formata i nadal to samo co moze byc???
    co jeszcze...telefon pokazuje trzy kreski...i po minutowej rozmowie.. wylacza sie .....

czekam na podpowiedzi kolegow..

pozdrawiam i za wszystko dzieki..

Michal
  • #2 105096
    AndRe
    Poziom 23  
    Ocena: 1
    Witam

Bardzo prawdopodobne, ze to PA (koncowka mocy)
    Wymien PA i sprawdz czy bedzie tak samo.

Pozdrawiam
    AndRe
    DCF-gsm
  • #3 105118
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    zobacz w serwisówce opis low stand by mode, jest tam opis wszystkich elementów które sa za to odpowiedzialne. Na poczatek wyczysc styki od baterii.
  • #4 105817
    Marcin76
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja bym sprawdził na początku na baterię. Jeśli masz możliwość sprawdzenia jej na testerze baterii, bo może mieć dużą impedancję wewnętrzną i daje to taki właśnie efekt. Szczególnie jeśli jest to bateria nowa ale nieorginalna - często jest to straszna tandeta
    pozdrawiam
  • #5 120542
    gsmline
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Robiłem tego dużo zawsze była uwalona końcówka PF daje nowy i już ok. Czasami brudne złącze bateri.
  • #6 121198
    dziur
    Poziom 32  
    na zasilaczu labolatoryjnym na wyłaczonym powinien pobierac 0mA, jak wciaga wiecej to najszybciej PA
  • #7 344552
    elektor
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam.mam bardzo podobny problem.czytałem posty oraz przeglądałem serwisówke lecz nie moge znaleźć nic na temat PA i PF.czy ktoś może napisać gdzie to siedzi i jakie oznaczenia maja te cześci.Nie moge znależć nic na temat low stand by mode
  • #8 344884
    dziur
    Poziom 32  
    hybryda na gornym ekranie w 8210 siedzi 103
  • #9 345578
    elektor
    Poziom 17  
    w moim telefonie (takiego dostałem) jest spalony element F101 i bardzo obkopcony niewiem czy działa V100) .Zamiast f101 wlutowałem drucik i telefon ładuje.Czy do tak opisanych wariacji z baterią może być odpowiedzialny element V100 (chip varistor vwm9v vc20v)
  • #10 346839
    dziur
    Poziom 32  
    ten warystor to zabezpieczenie (jest w linii za bezpiecznikiem) jak pojdzie duze napiecie to sie na nim odłozy. Moze ci przywierac do masy lub zmieniac rezystancje lini ładowania. Moze wpływac na napiecie ładowania przez co baterka jest niedoładowana (chaps powinien to jednak wychwycic, jezeli tego nie robi moze tez byc walniety)
  • #11 347641
    elektor
    Poziom 17  
    czy można zamiast niego (warystora) założyć zwore?
  • #12 347791
    dziur
    Poziom 32  
    wtedy zwierasz do masy. Przerzuc od innej nokii maja te same wartosci np 3310
  • #13 347839
    elektor
    Poziom 17  
    Nie mam serwisu telefonów tylko RTV i nieposiadam części do komórek.Gdzie moge kupić ten warystor i chapsa?
  • #14 347849
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    najprosciej najpewniej i najtaniej w Krakowie na gieldzie elektronicznej, ale nie wiem jak daleko od Ciebie do Krakowa....
    Lub ewentualnie kupic np na allegro jakas nokie moze byc ubita ... byleby byla cala. moze to byc 8210, 3310 no i w zasadzie 3210 i kazda inna o ile sie nie myle warystorki sa we wszystkich te same ...
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl

Podsumowanie tematu

✨ Problem z szybkim rozładowywaniem baterii i wyłączaniem się telefonu Nokia 8210 podczas rozmów, mimo nowej baterii i formatu, może być spowodowany uszkodzoną końcówką mocy (PA) lub brudnymi stykami baterii. Zaleca się wymianę PA oraz sprawdzenie baterii pod kątem impedancji wewnętrznej, szczególnie gdy bateria jest nowa, ale nieoryginalna. W serwisówce opisany jest tryb "low stand by mode", który może pomóc w diagnozie. Uszkodzone elementy takie jak F101 (bezpiecznik) i warystor V100 (chip varistor) mogą wpływać na ładowanie i stabilność napięcia, co skutkuje problemami z baterią. Warystor pełni funkcję zabezpieczenia i nie powinno się go zastępować zworą, lecz można wymienić na odpowiedni z innego modelu Nokii, np. 3310. Części takie jak PA, PF, warystor i chaps można nabyć na giełdach elektronicznych lub z używanych telefonów. Pomiar poboru prądu na zasilaczu laboratoryjnym może pomóc w identyfikacji uszkodzonego PA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA