Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

YouTube na pełnym ekranie zawiesza komputer.

11 Wrz 2011 12:18 7119 19
  • Poziom 42  
    Witam.
    Jeśli oglądam filmy na YT w oknie mogę to robić w nieskończoność jednak jak przełączę na pełny ekran robi się czarny ekran i po około 20s wyskakuje blue screen - nie za każdym razem ale bardzo często.

    YouTube na pełnym ekranie zawiesza komputer.

    Dzieje się to na przeglądarce Mozilla Firefox 6.0.2.

    Konfiguracja komputera:
    Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A 450W
    Płyta główna Gigabyte EP45-DS3R
    Procesor Intel Core 2 Duo E8400
    Karta graficzna Nvidia 9800GT
    Pamięć 4x 1GB
    Dyski twarde 4x 640GB + 1TB
    Nargywarka DVD
    Stacja dysków FDD
    Wewnętrzny czytnik kart na USB

    Wszystkie sterowniki mam w najnowszych wersjach, to samo z DirectX i Adobe Flash Player.

    Pod przeglądarkę Internet Explorer8 nie występują takie anomalie.
  • Pomocny post
    Poziom 9  
    Witam

    Spotkałem się już raz z podobnym problemem, radzę spróbować wejść na inną stronę, która korzysta z flash'a, kliknąć PPM na video i wejść w ustawienia ("Settings"), następnie w pierwszą zakładkę i odznaczyć "Enable hardware acceleration".

    Ewentualnie przeinstalować sterowniki (chociaż to nie ATI ;) )
  • Poziom 42  
    Odznaczyłem - zobaczymy czy pomoże.
  • Poziom 13  
    Imho najprostsze (bez wnikania) kroki na początek, które może pomogą, a nigdy nie zaszkodzą:
    Wyczyścić komputer uruchamiając po kolei: Wise Registry Cleaner, Wise Disc Cleaner, CCleaner.
    Następnie bym polecił: NT Registry Optimizer i po tym ponowne uruchomienie komputera.
    I na koniec w konsoli CMD wkleić: %windir%\system32\chkdsk.exe c: /f /v /r /x
    Ponownie uruchomić komputer, przez 5-10-15 min będzie migał kursor na czarnym ekranie, nie resetować nic, poczekać na uruchomienie systemu.
  • Poziom 42  
    Instalowałem od nowa system i to nic nie zmieniło więc nie ma mowy że jakieś śmieci są w rejestrze itd.
  • Poziom 13  
    A! Tej informacji nie było... ale co reinstalacja, czy na pustym sformatowanym dysku?
  • Poziom 42  
    Tak na sformatowanym dysku od nowa zainstalowałem Win Xp SP3 itd.
  • Poziom 13  
    No to zakładając, że chodzi o flash'a zainteresował bym się ustawieniami:
    http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager.html
    a konkretniej:
    http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager03.html
    Pomocne może być też zagadnienie wyłączenia w FF zabezpieczenia przed zawieszaniem - zmień ustawienie:
    dom.ipc.plugins.timeoutSecs na -1
  • Poziom 26  
    Spróbuj zainstalować starszą wersje FF, sprawdź SMART dysku systemowego dokładniej wartość 199 "CRC UDMA errors".
  • Poziom 13  
    Też prawda. Dlatego mimo wszystko zrobiłbym chkdsk.
    A odnośnie starszej wersji - to imho niekoniecznie starszy FF.
    Może lepiej starszy flash zainstalować: v.9 zamiast 10.x
    Sprawdzone na wielu stacjach, że flash player 9 ma skromniejsze wymagania i chodzi żwawiej.

    Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

    Aaa...
    Zapomniałem, o sprawie bardzo oczywistej: Pamięci!
    Wyjmij wszystkie, wyczyść gniazda w pc i piny modułów.
    Wstaw w te same miejsca, a jeżeli problem wystąpi ponownie, zamień jeden z modułów z innym.
    Coś nt. jest też tu:
    http://support.microsoft.com/kb/315335/pl
  • Poziom 42  
    Ludzie co z Wami! Pisałem że pod Internet Explorer8 ten problem nie występuje więc to nie wina pamięci czy innych komponentów komputera, tylko oprogramowania.
  • Poziom 13  
    11111olo napisał:
    że pod Internet Exp...
    nieszkodzi
    11111olo napisał:
    to nie wina pamięci ...
    niekoniecznie
    Jak nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział.
    Czytałeś info z linka m$? Dotyczy dokładnie tego samego błędu co pokazałeś w załączniku.
    No chyba, że Stop Err jest za każdym razem inny?
  • Poziom 42  
    Przez ten czas jak komputer nie odpowiada dalej normalnie działa.
    Poza tym porada M$ dotyczy instalacji systemu - z tym nie ma problemów.
    To na pewno czysto software'owy problem.
    Na razie wyłączyłem akcelerację sprzętową - puki co pomogło.

    EDIT.

    Niestety taka zawiecha jest nie tylko na YT.
    Włączyłem dziś splash i jak przełączyłem któryś z kolei program to zrobiło się to samo.
    W ustawieniach odznaczyłem używania NVIDIA PURE VIDEO.
    Czy to możliwe że to wina k. graficznej?
    W grach nigdy mi się komputer nie zawiesił.
  • Poziom 26  
    skynet_2 napisał:
    sprawdź SMART dysku systemowego dokładniej wartość 199 "CRC UDMA errors".
  • Poziom 11  
    Pierwsze sterowniki do karty graficznej w moim lapku miały błąd, zawieszały youtube na pełnym ekranie i była to powszechna usterka dla posiadaczy tego modelu, do czasu gdy wyszły nowe stery, wtedy problem znikł. Spróbuj pokombinować ze sterami, zainstaluj starsze albo nowsze, ze strony producenta albo bezpośrednio z nvidii.
  • Poziom 13  
    wonz napisał:
    Pierwsze sterowniki do karty graficznej w moim lapku miały błąd, zawieszały youtube na pełnym ekranie i była to powszechna usterka dla posiadaczy tego modelu.

    Pewnie grafika ATI? też miałem z tym problem i w zasadzie go nigdy nie rozwiązałem.

    Moderowany przez DriverMSG:

    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

  • VIP Zasłużony dla elektroda
    zex87 napisał:
    Pewnie grafika ATI?

    A są ATi z 9800GT na pokładzie?

    ---
    11111olo - problem jest prawdopodobnie w sterowniku nv4_disp.dll

    Code:
    ChildEBP RetAddr  
    
    efbf86e8 de5571ca watchdog!RaiseExceptionInThread+0xb
    WARNING: Stack unwind information not available. Following frames may be wrong.
    efbf86f4 de55706a nv4_disp+0x1821ca
    efbf86fc de4b3f53 nv4_disp+0x18206a
    efbf8714 f246a622 nv4_disp+0xdef53
    efbf872c de3c70b5 watchdog!WdEnterMonitoredSection+0x10
    efbf8738 e1e5e724 dxg!DdDisableMotionCompObject+0x39
    efbf8748 de3c9e55 0xe1e5e724
    efbf875c de3ca426 dxg!bDdDeleteMotionCompObject+0x43
    efbf8794 e0c0d62c dxg!DxDdDestroyMoComp+0x18
    efbf8794 7c90e4f4 nt!KiFastCallEntry+0xfc
    0013d06c 00000000 0x7c90e4f4


    Timer watchdog.sys wymieniony na BSODzie - "tylko" go inicjuje bo wystąpił problem z nv4_disp

    Problem jest o tyle drażniący bo nVidia sobie pisze:

    Obsługuje akcelerację na GPU technologii Adobe Flash 10.1 zapewniającą płynniejsze odtwarzanie zasobów wideo HD w Internecie.

    Pojawiła się beta i jest coś takiego:

    Dokumentacja wersji v285.27 dla systemu Windows napisał:
    Fixed Issues–Windows XP 32-bit
    Single-GPU Resolved Issues and Changes
    • NVIDIA Update–Error message occurs when applying changes made to the NVIDIA 
    Update preferences. [865664]
    • NVIDIA Update–Clicking the new driver notification balloon does not open a 
    browser to the NVIDIA driver download page. Instead, the NVIDIA Update window 
    appears. [860067] 
    Multi-GPU Resolved Issues and Changes
    • [SLI]: Adobe Flash–Blue‐screen crash occurs when playing Adobe flash content at HD 
    resolutions and then switching to full‐screen mode. [866079]

    • [SLI]: The Witcher –The game performs poorly when SLI is enabled. [828453]

    czyli tylko wzmianka przy SLI

    -
    Testuje tą bete i jak na razie OK.
  • Poziom 42  
    Też wczoraj zainstalowałem i zobaczymy - też na razie ok.
  • Poziom 21  
    U mnie problem z flashem na youtube występował tylko wtedy gdy otworzyłem drugą zakładkę przeglądarki FF albo Chrome a filmik leciał sobie pod spodem. Nie było żadnych BSOD-ów ale sporadycznie mniej więcej raz na 2 tygodnie dochodziło do dziwnego zwisu. Dźwięk leciał sobie dalej aż filmik się skończył ale system stawał się niesterowalny, nie szło nic uruchomić ani przełączyć mimo iż kursor od myszy przez jakiś czas się ruszał. Po pewnym czasie z pc-speakera pojawiał się jeden dość krótki sygnał beep po czym kursor zamierał ale nadal słyszałem dźwięk z filmiku do momentu końca. Problem jak na razie rozwiązałem wyłączając sprzętową akcelerację flash. Karta to GF 260GTX 896. Sterowniki 275.33 i system XP SP3. Z wcześniejszą wersją flash nie było takich problemów.
  • Poziom 42  
    Po zainstalowaniu sterowników nowszych (beta) problem ustał.
    Dziękuję wszystkim za rady.