Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwna praca silnika w skuterze 139QMB

creambase 12 Sep 2011 08:56 5646 8
    creambase
    Level 13  
    Witam. Mam mały problem ze skuterem otóż.. Czasami podczas jazdy jak utrzymuje stałą prędkość np. 45km/h to skutera tak jakby ''przymulało'' tzn. Jade i czuć tak jakbym gaz puścił ale trzymam go tak samo. Przymuli go i dosłownie od razu przyspiesza do normalnej predkosci. Jak dostanie tego muła to zwalnia około 5km/h Ale czasami zdarza sie też że zwalnia bardziej przygazuje i zachowuje sie normalnie. I jeszcze taki problem. Jak sie nagrzeje i zatrzymam sie ale nie gasze silnika bo np. pieszych na pasach przepuszczam ja mu wciskam gaz a on przez chwile tak jakby nie wiedział co zrobic bo tak nim chwilke poszarpie i dopiero rusza. 2 razy zdarzyło sie ze zgasł. I tak jest prawie za każdym razem. Dodam że pojemność została zwiększona na 65cm ale przed zwiekszeniem też tak było. Co moze być przyczyną bo to naprawde zaczyna być wkurzające.. Z góry dziękuje za pomoc.
    Skuter to Moto-Ventus Prymus II 4t. W skuterze została jedynie zwiększona pojemność wszystko inne jest orginalne.
    glurak
    Level 25  
    Moze byc zabrudzony gaznik, uszkodzona membrana gaznika, zapchany filtr powietrza, niedrozna rura doprowadzajaca powietrze do filtra.
    xree83
    Level 11  
    wyreguluj gaźnik najpierw
    creambase
    Level 13  
    Gaźnik jest wyregulowany przez najlepszego mechanika w okolicy i świece elegancko przypala na brązowo a co do czyszczenia to wszystko jest wyczyszczone. Rozkreciłem cały gaźnik przemyłem go bęzyną ekstrakcyjną i przedmuchalem wszystkie dysze kompresorem ale problem nie ustąpił. Filtr powietra też jest wyczyszczony, tłumik wycyszciłem tyle ile dałem rade, ale to nic nie pomogło.. Rozrząd jest ustawiony dobrze zawory maja dolotowy 0.05 a wylotowy 0.07..
    xree83
    Level 11  
    może to być :
    - słaba iskra
    - nieprawidłowo wyregulowany gaźnik lub przycinający się zawór w komorze pływakowej, jedź do kogoś innego nie sprawdzi poziom paliwa i wyreguluje raz jeszcze
    creambase
    Level 13  
    xree83 wrote:
    może to być :
    - słaba iskra
    - nieprawidłowo wyregulowany gaźnik lub przycinający się zawór w komorze pływakowej, jedź do kogoś innego nie sprawdzi poziom paliwa i wyreguluje raz jeszcze

Skoro świeca ma kolor kawy z mlekiem to znaczy że spalanie ma dobre więc nie ma sensu regulować gaźnika ani zmieniać świecy. Przyczyna jest gdzieś indziej.. To jest tylko na cieplym silniku na zimnym puki ma ssanie jest ok. Te problemy są prawie od nowości ale nie robiłem przeglądu i nie mam gwarancji na niego.
    xree83
    Level 11  
    Gaźnik na 100% zresztą sam piszesz jak na ssaniu to jest ok, a reakcja na gaz taka jak piszesz to jest 100% gaźnik jedź do innego warsztatu
    januszjh
    Level 17  
    Kolega glurak chyba najlepiej podpowiada. U mnie podobne objawy były w przypadku zapchania filtra powietrza - po 500km. Po wymianie na nowy nawet nie chciał zapalić (zapewne z powodu jego pracy sprzed wymiany), ale w końcu odpaliłem z popychu i nagrzałem sinik kontrolując ilość gazu. Zrobiłem rundę 20km i następnego dnia nie było już problemu.
    creambase
    Level 13  
    januszjh wrote:
    Kolega glurak chyba najlepiej podpowiada. U mnie podobne objawy były w przypadku zapchania filtra powietrza - po 500km. Po wymianie na nowy nawet nie chciał zapalić (zapewne z powodu jego pracy sprzed wymiany), ale w końcu odpaliłem z popychu i nagrzałem sinik kontrolując ilość gazu. Zrobiłem rundę 20km i następnego dnia nie było już problemu.

Tak tylko że ja dopiero co to czyściłem a jak wspomniałem też wcześniej to jest prawie od nowości a skuter już ma ponad 6500km. Wymieniłem gaźnik na nowy i już działa tak jak trzeba.