logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyski WD10EARS i WD10EADS niewidoczne w BIOS, LBA0 - co robić?

Ress33 12 Wrz 2011 20:38 2645 7
REKLAMA
  • #1 9920656
    Ress33
    Poziom 9  
    Mam kilka dysków WD10 modele EARS i EADS (64 i 32mb) i 3 spośród nich nie są wykrywane w biosie, ale miejsce jest puste, w identyfikacji w biosie nie pisze "none" a tak jakby same spacje.

Primary Master : i tutaj jest puste miejsce, w biosie również jest puste miejsce, pod które da się wejść i wybrać LBA/ CSH itp....

MHDD nie widzi modelu dysku, a widzi jedynie po prawej stronie, gdzie pisze wielkość LBA - cyfrę 0
    Wszystkie komendy kończą się komunikatem DRIVE NOT READY albo tym o nieobsługiwaniu LBA przez dysk.
    Na jednym z dysków opcja INIT zakończona sukcesem (DONE), na reszcie - DRIVE NOT READY.
    Nie można erasować, wyczyścić MBR, poprostu nic.
    2 dyski czasem sobie porzężą lekko.

Co (nie)ciekawe - inny dysk (również WD10EARS) udało się jakoś uruchomić, po wyczyszczeniu i wpisaniu ponownie MBR'a (CLRMBR w MHDD) zaczął być widziany w biosie i windowsie, ale po kilku dniach znikł.

Mam też dysk Hitachi, który miał/ma (kto go tam wie) trochę badów. i w MHDD jest niewykrywany, chyba, że kilka razy odepnę i podepnę mu zasilanie (na włączonym MHDD) - wtedy zostaje wykryty, po resecie widzi go bios, ale jakiekolwiek działanie na nim w Windowsie odłącza go i ponownie go nie widzi.

Jakieś propozycje ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9923868
    Ress33
    Poziom 9  
    Jeśli zmienić dział - to na jaki?

Ja nie pytałem czy ktoś chce kupić, tylko czy ktoś wie co z nimi zrobić, żeby je postawić. Docelowo chcę mieć kilka dysków w kompie i nawet pomimo braku rzetelnych i konkretnych odpowiedzi, ja nadal będę szukał rozwiązania.

Panie migol21 - skoro ma Pan rangę "Pomocny w HDD Recovery" to może to jakoś zastosować w tym temacie, chyba, że nie ma Pan akurat takiej wiedzy - to prosiłbym nie zaśmiecać tematu - jeśli można.

Co do dysków - bawiłem się troszkę zworkami i po włożeniu zworki od prawej strony - na dwóch dyskach - udało się w MHDD włączyć skan ale co 256 sektorów (czyli w każdym miejscu) - był błąd !ABRT.
    Dodam, że dalej nie można nic zrobić innego na dysku, żadnym programem, ani nie pokazuje parametrów (modelu, numeru, biosu - nic) dysku.

Z innej beczki - jeden dysk startuje, ale nie działa, chodzi idealnie cichutko, drugi widzi ale słychać jak ociera i ma kupę błędów. O czym muszę pamiętać próbując przełożyć talerze z dysku do dysku ? czy wystarczy same talerze - jeśli głowica jest w pełni sprawna, nie haczy i nie blokuje się - czy całe "flaki" trzeba przełożyć łącznie z łożyskiem i głowicami ?

Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 9924195
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Są pewne zasady jeden temat jeden dysk. To nie koncert życzeń.
    Dyski nadają się na szrot.
    W czym ci pomóc w znalezieniu firmy utylizującej sprzęt elektroniczny ?
  • REKLAMA
  • #6 9925603
    Ress33
    Poziom 9  
    Ok, rozumiem, jeden temat, jeden dysk. Więc najbardziej chodzi mi o dysk WD10EARS, udało mi się go wcześniej uruchomić, był widziany, ale miał masę błędów. Potem nagle zniknął, nie sposób wykryć go ani w biosie, ani w żadnym programie. Z drugiego, identycznego chciałem przełożyć talerze. Nie zależy mi na danych a na dysku. Co można zrobić, żeby był znowu widoczny ?
  • #8 10511293
    fenikste
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dysk WD10EADS zablokowany hasłem ATA
    A talerze przekładaj w kosmosie żeby nie było badów;D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskami twardymi WD10EARS i WD10EADS, które nie są wykrywane w BIOS-ie, mimo że miejsce w identyfikacji jest puste. W MHDD dyski pokazują LBA 0, a komendy kończą się błędami "DRIVE NOT READY". Użytkownik próbował różnych zworków, co pozwoliło na skanowanie, ale z błędami. Inny dysk WD10EARS udało się uruchomić po wyczyszczeniu MBR, ale po kilku dniach zniknął. W dysku WD10EADS występuje problem z hasłem ATA. Użytkownicy sugerują, że dyski mogą być uszkodzone i zalecają ich utylizację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA