sonne2 wrote: Wyobraź sobie, że moja dziewczyna pracuje jako nauczyciel w PRYWATNYM przedszkolu. Pracuje po 8h i też musi się przygotować do lekcji. Zarabia 1500 zł netto, ale 1 miesiąc umowa zlecenie. I co ma zrobić?
A w państwowej to ile by zarobiła?! Przeczytałeś co ja napisałem? Jak ktoś jej z miejsca da 2000zł to jeszcze dzisiaj się zapiszę na pedagogikę! Bzdury pleciesz i nic więcej. Poza tym to sprawa firm prywatnych, że tak mało płacą, bo nie powiesz mi, że płaca na poziomie 2000zł po studiach magisterskich, po 20 - 30 latach pracy jest specjalnie wysoką? Nauczyciel bez stażu pracy lub z małym stażem pracy (bez żadnej rangi) na początek dostaje 1400zł bodajże. To jest dużo na kogoś z tytułem magistra? I to jest niezależne od przedmiotu - czy fizyka, czy matematyka, czy polski, czy angielski - zarabiają tyle samo, bez szans na podwyżki (chyba, że z uzyskaniem rangi lub podniesieniem wykształcenia).
sonne2 wrote: A gwarantuje Wam, że gdyby wszystkich nauczycieli zwolnić to na ich miejsca byłoby po kilka osób.
Jakby zwolnić wszystkich mechaników też by po 5 na stanowisko przyszło, jakby zwolnić wszystkich informatyków to też by po 6 na stanowisko przyszło, jak zwolnić kierowców, szwaczki, policjantów, urzędników to byłoby to samo! Bez sensu to zdanie.
Niestety nie masz pojęcia jak wyglądają realia w budżetówce jeśli chodzi o edukację. Nic tam wcale nie jest różowego - wykształcenie wysokie (stosunkowo), doświadczenie często bardzo duże, a zarobki nadal poniżej 2000zł lub nieco ponad jeśli się postarać i wypełniać przez wiele lat stosy papierków.
Ja to bym zaczął od redukcji ilości urzędasów (nie urzędników, tylko tych co to stołki dla nich są) i najlepiej częściowej likwidacji molocha zasysającego pieniądze w postaci ZUS'u. To już jednak i tak OT. FSO nie ma jak i nie ma po co ratować. Jak widać zakłady polskie potrafią sobie same radzić, ale trzeba mieć pomysł i musi być to potrzebne. Zbrojeniówka w naszym kraju stoi bardzo mocno na nogach, produkują to co jest potrzebne, wdrażają nowe technologie i dbają o jakość. W FSO niczego z tych rzeczy od bardzo dawna nie było. Jak ratować FSO to taniej wyjdzie założenie nowej firmy w budynkach FSO...