Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie działa układ multiswitch antena DVB-T

13 Wrz 2011 22:26 7292 4
  • Poziom 11  
    Witam
    Mam pewien problem z instalacją składająca sie z następujących elementów:

    - Antena Sat z konwerterem Quatro
    - Antena DVB-T Telmor DIGITmax HD z zasilaczem
    - Multiswitch Telmor TT-MS 5x4
    - Gniazdo końcowe RTV-Sat Polo optima (4 szt)

    i problemy mam dwa:

    1. Podłączając antenę naziemna do wejścia multiswitcha (niezależnie czy ze wzmacniaczem czy bez) na wyjściu gniazdek TV nie ma sygnału.

    2. Sprawdzałem sygnał z anteny naziemnej podłączony bezpośrednio do gniazdka z pominięciem multiswitcha i też nie działa ale po wymontowaniu gniazdka i wpięciu przewodu bezpośrednio do telewizora wszystko jest ok. Problem niestety we wszystkich gniazdkach jest taki sam. Więc chyba uszkodzenie gniazdek nie wchodzi w rachubę. Tym bardziej że sygnał SAT (po podłączeniu multiswitcha) we wszystkich jest poprawny.

    I dlatego mam prośbę o ew. porady co jeszcze sprawdzić.
    Dodam przewody wszystkie przemierzone i są sprawne.
    Za pomoc z góry dziękuje
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Specjalista Sieci, Internet
    krzols napisał:
    1. Podłączając antenę naziemna do wejścia multiswitcha (niezależnie czy ze wzmacniaczem czy bez) na wyjściu gniazdek TV nie ma sygnału.
    jeśli ma zasilacz, to oznacza, że jest to antena aktywna, więc zasilacz musi być zainstalowany w instalacji. Bez tego zasilacza antena nie działa i odbiera się na samym kablu antenowym.

    Zasilacz anteny TV w takim przypadku włącza się na wejściu 'TV' multiswitcha. Jeśli masz zasilacz z wtyczką antenową (złącze TV typu IEC), a multiswitch ma wejście 'TV' na złączu F, to trzeba zastosować przejściówkę FM-IEC(F).

    krzols napisał:
    2. Sprawdzałem sygnał z anteny naziemnej podłączony bezpośrednio do gniazdka z pominięciem multiswitcha i też nie działa ale po wymontowaniu gniazdka i wpięciu przewodu bezpośrednio do telewizora wszystko jest ok.
    może masz tylko gniazda SAT. Ile złącz jest w gnieździe i jak są opisane? Ewentualnie napisz, jaki to typ gniazd.

    A sygnał SAT przechodzi?
  • Specjalista Sieci, Internet
    Tego typu gniazda nie przepuszczają zasilania do anteny TV. Więc jeśli próbowałeś antenę z gniazdem, to zasilanie anteny powinno być podane na wejściu gniazda z anteny. Co jest kłopotliwe, bo tam zakłada się goły kabel.

    Jeśli nie korzysta się z pasma SAT, to można do prób podać zasilanie poprzez wyjście SAT na gnieździe - ale to też trzeba mieć przejściówką na F.

    Czyli sumując wygląda to na prosty problem braku zasilania anteny TV.
  • Poziom 20  
    Takie gniazdo to porażka, które nie przepuszcza zasilania SAT.
    Znalazłem taki sprytny zasilacz, który współpracuje z dekoderem SAT.
    Albo dekoder zasila konwerter i przedwzmacniacz w antenie, a po jego wyłączeniu ten zasilacz nadal zasila przedwzmacniacz.
    Nazywa się APB-912, podłączasz go w szereg i wszystko gra.

    http://www.abovio.vector.com.pl/wp-content/uploads/2011/09/apb3.pdf