Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Televiror LG 32'' LCD + Dekoder Echostar DSB 717 - Roztrojenie obrazu

14 Wrz 2011 00:13 2775 8
  • Poziom 14  
    Witam

    Od miesiąca mam co jakiś czas problem z telewizorem (raz dziennie albo raz na parę dni). Jest on połączony z Dekoderem Echostar DSB 717 za pomocą EURO złącza. I właśnie podczas oglądania Cyfrowego POLSATU coś dziwnego dzieje się z obrazem. Dla mnie to wygląda tak jak bym zmienił w komputerze częstotliwość odświeżania na bardzo małą i do tego ustawił jakość kolorów na 256.
    Czyli obraz mam ucięty albo przesunięty w którąś stronę oraz kolory na nim są diametralnie zmienione znaczy brakuje ich.
    kiedyś tak się działo i przełączyłem do innego gniazda euro w TV (bo są 2 AV1 i AV2). Obraz powrócił ale było na min słychać jakieś szumy (buczenie) (poziom głośności na TV był na ok 30% czyli nie za wysoki). Zmieniłem Kabel EURO na inny troche lepszej jakości. Zdjęcie poniżej:
    Televiror LG 32'' LCD + Dekoder Echostar DSB 717 - Roztrojenie obrazu

    Problem buczenia się rozwiązał. Czyściutki dźwięk. Ale roztrajanie obrazu dalej pozostał. Można go w łatwy sposób naprawić otóż należy wyłączyć na chwile telewizor i dekoder potem włączyć i wraca wszystko do normy.

    Dla czego tak się dzieje i jak można temu zaradzić
  • Poziom 14  
    Dziś znów coś dziwnego się z tym Telewizorem stało. Wziął się obraz zrobił cały czarny i nie świeciła się dioda/kontrolka czuwania. Telewizor się nie wyłączył bo gdyby się wyłączył to obraz byłby jeszcze ciemniejszy a tak był podświetlony trochę ale cały czarny. Podkreślam że nie oglądam z anteny naziemnej TV tylko z dekodera cyfrowego polsatu.
    Podczas gdy były takie objawy wyżej objaśnione nie było możliwości sterowania pilotem jak również bocznymi przyciskami telewizora. Dopiero gdy powyłączałem z sieci i dekoder i telewizor i włączeniu powtórnym wszystko wróciło do normy

    CO SIĘ Z NIM DZIEJE ??
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Może się wieszać i tuner sat i tv sprawdź jak działa tv na antenie to coś wyjaśni.
  • Poziom 14  
    W czasie kiedy była "zawieszka" to odłączyłem kabel euro od tv i to nie pomogło dalej był zawieszony. A z chwila wyciągnięcia Kabla EURO SCART powinno przełączyć w tryb TV. Nic nie drgnęło. A jeśli chodzi o podłączenie zwykłej anteny tV to będzie kłopot bo takowej nie posiadam.
    Zastanawiam się czy nie jest to wina gniazda EURO w TV bo jak miałem ten stary kabel (normalny standardowy czarny rozkręcany) to na jednym gnieżdzie w TV działało normalnie a na drugim też działało ale było słychać w dźwięku buczenie.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Zawsze można podłączyć stary przewód pod euro i sprawdzić, co do anteny to czasami można podłączyć kawał drutu zamiast anteny i czasami 1 program powinien działać chociażby tvp1 w celu sprawdzenia wystarczy. Wydaje mi się że to nie przez euro złącze się wiesza tv tylko coś jest z samym tv i to on szwankuje.
  • Poziom 14  
    Hm

    Jeśli chodzi o stary kabel to mogę podłączyć ale nie wiem czy jest sens bo na nim się to wszystko zaczęło. A co do anteny to powinno zbierać 2 kanały bo nadajnik jest jakieś 10 km stąd ale długo oglądać by się nie dało a problem powtarza się raz na dwa dni albo jeden dzień. Jak mało chodzi to nic mu nie jest.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Kolego ja się zastanawiam czy jest sens ci pomagać bo diagnozowanie w głównej mierze polega na eliminowaniu zbędnych rzeczy a ty nie robisz nic aby to osiągnąć, życzę powodzenia.
  • Pomocny post
    Specjalista techniki DVD
    Zapewne zaczyna szwankować zasilacz w TV ( pewnie ma ze 2 lata ( TV )). Słaba filtracja zasilacza , niestabilne napięcia i TV się zawiesza. Dwa wyjścia: albo właściwy serwis ( znający problem ) albo oglądanie TV z usterką i czekanie na następne uszkodzenia a mogą się lada dzień pojawić i będzie płacz lub "płać".
  • Poziom 14  
    Mineły 3 dni jak nic się z telewizorem nie dzieje. A nić nie przepinałem.
    Tak telewizor ma już jakieś 3 lata. Jest już dawno po gwarancji. nie wiem czy to moze być przyczyną ale u mnie są spadki napięć ze względu na to że jesteśmy na końcu od transformatora. Może nie są to jakieś duże spadki bo jakieś ~10 V ale to zawsze jakieś wahania.
    Chyba zrobię tak jak kolega jur1 mówił oddam go do serwisu niech go tam sprawdzą bo szkoda żeby w nim coś innego poleciało