Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Polar PS 389E gotuje wode i programator nie obraca ...

darecki7429 15 Sep 2011 19:07 3482 10
    darecki7429
    Level 11  
    Witam mam problem w pralce Polar PS389E,po nastawieniu programu prania np.8 wodę grzeje do temperatury dużo wyższej -gotuje ,a programator nie przesuwa się .Silniczek został podmieniony 2 prania było ok a problem powrócił i objawy są takie same pomagając przesuwając programy pranie odbywa się bez zakłóceń?Proszę o pomoc.
    vodiczka
    Level 43  
    Termostat sprawdziłeś? jeżeli nie przełaczy po osiągnięciu żądanej temperatury to grzałka grzeje non stop a programator nie ruszy dalej.
    4jerry
    Level 28  
    Tak, tak, to prawda. Uszkodzony termostat(z tyłu pralki w kotle. Mogą być 2 lub 3) nie zwalnia blokady napędu programatora i taki wynik.
    vodiczka
    Level 43  
    Są trzy NT, ST i WT ( niska, średnia i wysoka temperatura). Dwa z nich ( chyba NT i WT ) są w jednej obudowie, wygląda jakby były dwa.
    darecki7429
    Level 11  
    Witam i dzięki koledzy za zainteresowanie moim problemem ,nie nie sprawdzałem tych termostatów ale przeszła mi taka myśl,czy to są te dwa wmontowane w bęben od tyłu po prawej stronie ?Jak je sprawdzić czy są sprawne ?
    vodiczka
    Level 43  
    Termostaty po nagrzaniu powinny przerywać obwód tzn. zimne powinny wykazywać zwarcie a po osiągnięciu żądanej temperatury przerwę, co łatwo sprawdzić omomierzem.
    Ja robiłem to tak; po odłaczeniu przewodów wyciągałem ostrożnie termostat ( nie pamiętam czy wychodził razem z uszczelką czy uszczelka pozostawała w kotle) podłączałem omomierz i zanurzałem termostat do garnka z wodą którą podgrzewałem grzałką ( można na gazie), patrzyłem kiedy rozłączą się styki.
    Ideałem jest posiadanie termometru i kontrola temperatury wody ale i bez tego mozna się obejść.

Przy wkładaniu termostatu z powrotem należy go dobrze wysuszyć i posmarować powierzchnię styku z uszczelką butaprenem aby nie było przecieku. Jeżeli wyszedł z uszczelką analogicznie posmarować powierzchnię styku kotła z uszczelką.

Jeżeli potrzebujesz instrukcję i schemat połączeń są na stronie:
    instrukcja.pl › Kategorie › Sprzęt AGD › Łazienka › Pralki › Polar
    darecki7429
    Level 11  
    Witam ponownie tak jak napisałeś kolego, sprawdziłem termostaty ,na zimnych maja zwarcie po podgrzaniu robiły przerwę,wiec chyba wszystko z nimi ok .Jednak problem nadal nie został rozwiązany po załączeniu prania od 7 programator słychać że pracuje jednak nie przestawia kolejnych etapów prania,grzałki chodzą ale bęben nie kręci ,gdy mu pomogę przestawić o ten skok programatora to idzie i pierze?Czy jest możliwe że jest to wina wytarcia się tych plastikowych kółeczek (niebieskie,zielone ,czerwone )które współpracuje z silniczkiem?Czy raczej problem tkwi gdzie indziej?Programator jest raczej(chodzi,że nie jest wypalony itp.) sprawny bo przy pomocy wykonuje cykle prania?
    vodiczka
    Level 43  
    To może być to co napisał 4jerry: "Uszkodzony termostat(z tyłu pralki w kotle. Mogą być 2 lub 3) nie zwalnia blokady napędu programatora i taki wynik"
    U Ciebie termostaty są dobre ale być może blokada nie zwalnia. Przy programatorze jest cewka która przyciąga i puszcza zapadkę ale nie pamiętam czy ona wydłuża czas prania tylko po ustawieniu na BIO czy pracuje na każdym programie. W każdym razie u mnie cewka dostała przerwy i coś niedobrego się działo, tylko nie pamiętam co. Sprawdź czy ta cewka nie ma przerwy.

Kółeczka obejrzyj pod lupą, jeżeli się zazębiają to są sprawne, z tego co pamiętam to one redukują obroty silnika i gdyby przeskakiwały to co chwila musiałbyś popychać a nie w jednym punkcie programu.
    darecki7429
    Level 11  
    No dzięki wielkie ,ale tak jak piszesz popycham w każdym punkcie ?Tylko dziwne podczas prania sprawdzałem na tym jednym termostacie było nap.230V tylko na jednym styku ,a na tych dwóch złożonych w jeden na każdym pokazywało 230V wiec akurat one działały i było przejście .Programator nie obraca nawet na płukaniu gdzie już powinny termostaty nie działać?Obserwowałem cewkę i zapadkę również podczas prania od 7-10 (czerwone pole )trzymała a woda na tym programie miała ponad 60 st(sprawdziłem termometrem),gdzie powinna mieć góra 40 wg ustawień prania.I dopiero cewka puściła kiedy zrobiłem pole płukania -czyli schłodziło wodę.Więc nie wiem ale wydaje mi się,że programator powinien się poruszać na programach płukanie,wirowanie samodzielnie .A tak się nie dzieje i moja sugestia , i przypuszczenie że właśnie coś się uszkodziło w programatorze?Tylko dziwne jest też dla mnie że dogrzewa wodę do takiej wysokiej temperatury?Czy przy tych 40st czy 60 na tym programie nie powinno go otworzyć i wyłączyć?
    vodiczka
    Level 43  
    Sorry, ja tej praliki nie mam już ponad dziesięć lat, co pamiętałem to podpowiedziałem.
    Piszesz trochę chaotycznie albo ja źle rozumiem, napisałeś:
    "..grzałki chodzą ale bęben nie kręci ,gdy mu pomogę przestawić o ten skok programatora to idzie i pierze"
    a w następnym poście:
    "Programator nie obraca nawet na płukaniu gdzie już powinny termostaty nie działać"

Co się dzieje jeżeli przy wyłączonej pralce ustawisz programator na płukanie a następnie włączysz pralkę, czy program rusza i idzie do końca czy nie.
    darecki7429
    Level 11  
    Witam ,a wiec odpowiadając na twoje pytanie, to gdy ustawie na płukanie to programator stoi w miejscu tak samo jest z wirowaniem i na wszystkich programach .Więc to będzie programator do wymiany?Dziękuje za zainteresowanie i spróbuje zdobyć programator na wymianę.