Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Inspiron 1545 nie wlacza sie

olo321a 15 Wrz 2011 19:23 6997 33
  • #1 15 Wrz 2011 19:23
    olo321a
    Poziom 10  

    Witam
    Dell Inspiron 1545 nie włącza się:
    gdy bateria jest w środku i podłączam zasilacz to
    dioda świeci się na biało przez 5sekund, gaśnie potem 4 razy szybko mruga na pomarańczowo, raz na biało troszkę dłużej potem znowu 4 razy pomarańczowo i tak w kolko.
    Gdy naciskam power laptop włącza się wiatrak kreci kilka sekund po czym staje.
    Na matrycy czarno, podłączenie zewnętrznego monitora nic nie daje.
    Gdy brak baterii w laptopie jest podobnie tyle ze dioda po włączeniu świeci na biało.
    Laptopa można wyłączyć przez przytrzymanie przycisku zasilania ( dioda gaśnie dobrze to widać gdy nie ma baterii)
    Czy to padł układ zasilania?

    0 29
  • #2 15 Wrz 2011 23:32
    mario_j
    Poziom 20  

    Możliwości są 2:
    1) Kolega czuje się na siłach i próbuje samodzielnie naprawiać laptopa - należy go więc rozebrać i zacząć robić podstawowe pomiary
    2) Oddać sprzęt do wykwalifikowanego serwisu.

    0
  • #3 16 Wrz 2011 07:26
    olo321a
    Poziom 10  

    Wiec wybieram możliwość nr 1.
    Rozebranie i pomiary nie powinny stanowić trudności gorzej z przelutowaniem czegoś gdyż posiadam jedynie lutownice grzałkową taką za 8 pln.

    Na moje oko laptop zachowuje się tak jakby układ zasilania nie potrafił dostarczyć wymaganego natężenia prądu do prawidłowej pracy.
    W tym laptopie osobno na płycie jest taki jakby moduł zasilania:

    Inspiron 1545 nie wlacza sie

    0
  • #6 16 Wrz 2011 14:43
    zibiii
    Poziom 23  

    Z opisu wynika ze nie masz ladowania baterii czyli albo masz walniety zasilacz lub gniazdko na plycie i brak sygnalu data z zasilacza(data-srodkowy pin, plus-wewnetrzna strona wtyczki, minus-zewnetrzna strona wtyczki), a co do braku obrazu to w tym modelu lubial sobie zdechnac procesor, ale dla pewnosci napisz co tam siedzi ?

    0
  • #8 19 Wrz 2011 16:07
    zibiii
    Poziom 23  

    Dobrze by bylo jak bys podstawil drugi procesor dla pewnosci, a co do zasilacza to niestety uniwersalny nic ci nie pomoze, najlepiej jak bys mial drugi oryginalny zasilacz. Z reszta jesli podstawisz drugi procesor i bedzie obraz to mozesz sprawdzic w biosie czy twoj oryginalny zasilacz jest rozpoznawany poprawnie.

    0
  • #9 19 Wrz 2011 16:49
    olo321a
    Poziom 10  

    próbowałęm z cleronem do którego nie mam pewnosci czy działa ale jego FSB to 533.
    Mam tez T2450 rowniez z FSB 533 ale tego bede mogl sprawdzic dopiero jutro.
    Czy laptop bez problemu obnizy sobie FSB z 800 do 533?

    0
  • #10 19 Wrz 2011 16:57
    mario_j
    Poziom 20  

    Czy kolega porobił jakiekolwiek pomiary czy tylko sprawdza z innymi procesorami? Zasilacz nie ma tu nic do rzeczy, jak widać płyta załącza się ale za chwilę gaśnie.

    0
  • #11 19 Wrz 2011 18:17
    zibiii
    Poziom 23  

    Musisz podstawic procka z fsb 800Mhz mozliwe ze odpali sie z 667 ale nie jestem pewny na 100%.

    @mario_j z pierwszego postu wynika ze wentylator zalacza sie na kilka sekund i wylacza a nie plyta ?

    0
  • #12 19 Wrz 2011 20:20
    olo321a
    Poziom 10  

    Ostatnio mam brak miejsca na biurku by rozkrecac na czesci kolejnego laptopa, nie spieszy mi sie z tym tez, dlatego proboje najpierw z wymiana CPU bo na moj gust tez to moze byc przyczyna.

    Tak to wlasnie jest, zalacza sie wiatrak po chwili sie wyłącza, przytrzymujac dlużej przycisk Power laptop sie wyłącza czyli plyta jakos reaguje na interakcje = nie jest w 100% martwa.

    0
  • #13 19 Wrz 2011 21:34
    mario_j
    Poziom 20  

    zibiii napisał:

    @mario_j z pierwszego postu wynika ze wentylator zalacza sie na kilka sekund i wylacza a nie plyta ?


    Bez podstawowych pomiarów to jest tylko gdybanie. Wentylator zwykle startuje w laptopie na kilka sekund i się wyłącza a potem dopiero załącza się przy wysokiej temperaturze procesora. Skąd więc kolegi pewność, że to tylko wentylator się wyłącza?
    Nie zauważyłem, żeby autor tematu wyraźnie napisał, że płyta sygnalizuje włączenie diodą i ta dioda świeci się cały czas od naciśnięcia włącznika mimo braku wyświetlania.

    0
  • #14 19 Wrz 2011 22:14
    olo321a
    Poziom 10  

    @mario_j

    olo321a napisał:
    Gdy brak baterii w laptopie jest podobnie tyle ze dioda po włączeniu świeci na biało.

    Moze to zle okreslilem ale jest tak ze gdy brak bateri po wlaczeniu dioda zaswieca sie na bialo i ciagle swieci (wiatrak rowniez kreci kilka sekund poczym sie zatrzymuje) dopuki nie przytrzymam POWER wtedy gasnie, domniemam ze laptop sie wylacza.

    0
  • #15 19 Wrz 2011 22:20
    mario_j
    Poziom 20  

    Proponowałbym więc reflow układu graficznego (lub NB jeśli nie ma oddzielnego GPU), następnie test, potem ewentualnie SB i następny test.

    Czy kolega nie ma w tym laptopie 3 diod obok siebie: Caps Lock, Num Lock i Scroll Lock? Tymi diodami Delle sygnalizują większość problemów.

    0
  • #16 20 Wrz 2011 01:06
    zibiii
    Poziom 23  

    @mario_j

    ta dioda sygnalizuje ze laptop jest wlaczony, po to wlasnie tam jest, bo raczej nie po to zeby pokoj oswietlac, bez podstawienia innego procka i ramow reflow jest kompletnie bezpodstawna porada.

    0
  • #17 20 Wrz 2011 09:14
    mario_j
    Poziom 20  

    Oczywiście, że najpierw się podstawia procek i ram ale to taka oczywista oczywistość, że powinno się to robić przed napisaniem jakiegokolwiek tematu na forum. Zakładając temat przed sprawdzeniem tych 2 elementów trzeba się liczyć z tym, że od razu dostanie się taką poradę.

    0
  • #18 20 Wrz 2011 20:05
    olo321a
    Poziom 10  

    @mario_j
    wcale nie musi być tak jak piszesz ponieważ:
    a) nie każdy jest Master i zna te oczywiste oczywistości
    b) chciałem wiedzieć czy dam rade to samoczynnie naprawić czy odrazu oddawc do serwisu, nie tracąc czasu,
    c) mam rożne CPU ale żaden nie ma FSB 800MHz
    d) czasem warto trochę po pisać na forum niż odrazu chwytać za śrubokręt i rozkładać lapka na czynniki pierwsze
    e) pewnie powodów znalazło by się jeszcze kilka,.

    Reasumując nie chcial bym tracić naszego czasu na zbędne kłótnie.
    Aktualnie nie mogę zająć sie tym laptopem ale po proboje z procesorami jak nic to nie da to wykonam pomiary i opisze co się dzieje.

    Niemniej jednak jeszcze raz dziękuje za zainteresowaniem moim postem, uważam ze oba toki myślenia są jak najbardziej słuszne.

    0
  • #19 20 Wrz 2011 21:12
    mario_j
    Poziom 20  

    Kolega wybaczy, przyjąłem mylne założenie, że kolega zajmuje się jakimiś naprawami laptopów (przynajmniej na poziomie prostej diagnostyki wykluczania elementów wymiennych czyli cpu + ram).
    Oczywiście warto wypytać na forum bo może się trafić, że to szablonowy przypadek jakiejś usterki i ktoś podpowie z dużą pewnością rozwiązanie.
    Jeśli jednak nie ma kolega innego procesora na podstawienie to może prościej sprawdzić własny procesor w jakimś innym laptopie? Ponowię również pytanie o sygnalizację diodami Caps Lock, Num Lock i Scroll Lock - czy one się w ogóle nie zaświecają przy uruchamianiu z przycisku?

    0
  • #20 23 Wrz 2011 18:34
    olo321a
    Poziom 10  

    wiec tak podstawiałem procesory a okazało się ze uszkodził się moduł pamięci po wymianie na inny laptop działa.
    Gdy podłączam inny Dell-owy zasilacz dioda nie mruga a świeci na biało Windows pokazuje ładowanie ale bateria 0% i stoi. Myślę że zasilacz był uszkodzony wcześniej i dodatkowo zepsuła sie bateria.

    0
  • Pomocny post
    #21 25 Wrz 2011 22:02
    zibiii
    Poziom 23  

    Dla pewnosci sprawdz w biosie czy zasilacz jest poprawnie rozpoznawany. W tym modelu przy calkowicie rozladowanej baterii trzeba czaem poczekac dobrych kilkanascie minut zanim ruszy ladowanie.

    0
  • #22 27 Wrz 2011 09:45
    olo321a
    Poziom 10  

    Faktycznie w biosie zasilacz rozpoznawany jest jako Unknow. Podłączałem oryginalne Dellowskie i pokazuje odpowiednio 130Watt lub 90Watt bo takie miałem. Po godzinie podłączonej ładowarki poziom naładowania baterii podniósł się z 00% do 01% po 1,5h było 03% ale odłączenie zasilacza skutkowało wyłączeniem laptopa. Zostawiłem podłączona ładowarkę na jakieś 16godzin naładował do 100%. Aktualnie bateria trzyma ok 35min.
    Zasilacz od tego laptopa nie ładuje czy zagraża to w jakiś sposób jego przyszłemu "życiu" ?

    0
  • #23 27 Wrz 2011 11:28
    zibiii
    Poziom 23  

    Nie zagraza ale nie bedzie ladowac baterii wogole.

    0
  • #24 27 Wrz 2011 14:23
    olo321a
    Poziom 10  

    pytanie poza tematem, skad "laptop" wie jaki ma podlaczony zasilacz?

    0
  • #25 27 Wrz 2011 14:34
    mario_j
    Poziom 20  

    Bo to mądra bestyja jest :) Pewnie elektronika chargera komunikuje się z elektroniką zasilacza. Nie powinno to mieć jednak wpływu na ładowanie, można podłączyć serwisowy wykrywany jako unknown i ładowanie baterii wystartuje. Raczej brak ładowania to uszkodzony charger lub elektronika baterii.

    0
  • #26 27 Wrz 2011 22:03
    zibiii
    Poziom 23  

    To jest delll bez rozpoznania zasilacza nie zacznie ladowac !!

    0
  • #27 27 Wrz 2011 22:09
    mario_j
    Poziom 20  

    Nie będę polemizował, mam co prawda parę płyt della pod ręką ale żadnej baterii więc nie sprawdzę w praktyce.

    0
  • #28 27 Wrz 2011 23:16
    zibiii
    Poziom 23  

    No to jak kolega znajdzie baterie to proponuje sprawdzic i nierozglaszac nie sprawdzonych informacji.

    0
  • #29 28 Wrz 2011 08:59
    mario_j
    Poziom 20  

    Znajdę baterię i sprawdzę, jeśli będzie ładował to zgłoszę się po przeprosiny :D

    0
  • #30 28 Wrz 2011 23:03
    zibiii
    Poziom 23  

    Z przyjemnoscia przeprosze jesli kolega mi udowodni blad. Ale jeszcze nei widzialem dell'a ktory laduje jest zasilacz jest rozpoznany jako unknown, co ciekawe jesli podepniemy za slaby zasilacz np 65W zamiast 90W to ladowanie bedzie sie tylko odbywac przy wylaczonym laptopie lub wogole sie nie rozpocznie.

    0
  Szukaj w 5mln produktów