Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PDF Creator 123 - drukuje kwadraty zamiast liter

mkbijou 16 Sep 2011 11:33 20798 20
phoenixcontact
    mkbijou
    Level 15  
    Witam
    Zainstalowałem wirtualną drukarkę PDF Creator w moim laptopie i okazało się, że występuje jakiś problem, któremu nie potrafię zaradzić. Zmieniałem różne ustawienia i opcje programu, ale nie przyniosło to porządanego efektu. Na zamieszczonych obrazkach przedstawiam oryginał (fragment strony www), a następnie wydruk wykonany przy pomocy programu PDF Creator.
    Chciałbym tu nadmienić, że od wielu lat korzystam z tego programu na innych komputerach (m.in. w pracy) i nigdy nie występowały podobne problemy.
    Jest na to jakiś sposób?

Oryginał:

Wydruk PDF:

Proszę zwrócić uwagę na stronę nr 2 wydruku. O ile na stronie 1 jest tylko 1 kwadracik (w tytule), o tyle na stronie nr 2, każda literka "e" została zastąpiona tym znakiem. Przy innych wydrukach była to litera "s".

Czy jest możliwe ustawienie, wydruku tak, by był on traktowany jako obraz, a nie tekst?
    A może to wina przeglądarki www (mam spolszczoną wersję)?
    I jeszcze jedno - wydruki z MS Word'a - OK...
  • phoenixcontact
    Richter
    Level 31  
    Drukuj>Zaawansowane>Jako obraz.
    Aktualizuj sterowniki do drukarki.
    mkbijou
    Level 15  
    Richter wrote:
    Drukuj>Zaawansowane>Jako obraz.

Taka opcja nie jest dostępna. Gdyby była, poradziłbym sobie z tym problemem.

Richter wrote:

Aktualizuj sterowniki do drukarki.

Drukarką jest program PDF Creator (drukarka wirtualna).
    "Wydrukiem" jest plik *.PDF z błędami jak na zamieszczonym w pierwszym poście obrazku...
    Tommy82
    Level 41  
    Tam gdzieś jest chyba taka opcja używaj czcionek Windows. Przełącz i zobacz jak będzie reakcja.
  • phoenixcontact
    mkbijou
    Level 15  
    Tommy82 wrote:
    Tam gdzieś jest chyba taka opcja używaj czcionek Windows. Przełącz i zobacz jak będzie reakcja.

Możliwości ewentualnej konfiguracji przedstawia poniższy obrazek:

Tommy82
    Level 41  
    W samym programie w konfiguracji
    mkbijou
    Level 15  
    Tommy82 wrote:
    W samym programie w konfiguracji

Tylko coś takiego tam jest...
    Zmiana czcionki nie przyniosła poprawy efektu końcowego...
    :-(
    mkbijou
    Level 15  
    Tommy82 wrote:
    Zakładka ghostscript.

Tam były zaznaczone czcionki Windows.
    Natomiast po wyborze dotatkowych parametrów Ghostscript:
    "-dTextAlphaBits=4|-dGraphicsAlphaBits=4|-dDOINTERPOLATE"
    uzyskałem wydruk w postaci pustej strony...

Dodano po 5 [minuty]:

A tak to wygląda...
    artaa
    Level 43  
    Z doświadczenia mam zainstalowane kilka takich "drukarek" pdf
    i jak na jednej nie jestem zadowolony z efektu drukuję na kolejnej, któraś zawsze działa.
    - cute pdf
    - 995
    - ABBYY PDF Transformer
    - coś jeszcze z X w nazwie ;-)
    mkbijou
    Level 15  
    artaa wrote:
    Z doświadczenia mam zainstalowane kilka takich "drukarek" pdf
    i jak na jednej nie jestem zadowolony z efektu drukuję na kolejnej (...)

Zainstalowałem dodatkowo "do PDF v.7" i tu wydruk jest prawidłowy, jednak jest to mniejszy i prymitywniejszy programik, a ja bardzo lubię PDF Creator...
    Nie znoszę natomiast sytuacji, kiedy występuje jakiś niewyjaśniony problem, którego nie potrafię rozwiązac...
    artaa
    Level 43  
    Przecież właśnie znaleźliśmy rozwiązanie. ;-)
    Programy są ułomne czasem jest jakiś problem...
    mkbijou
    Level 15  
    artaa wrote:
    Przecież właśnie znaleźliśmy rozwiązanie. ;-)
    Programy są ułomne czasem jest jakiś problem...

Nie pisałem o tym wcześniej, bo nie taki był mój cel.
    Program doPDF przetestowałem wczoraj. Jest on małą prymitywną aplikacją, która nie przypadła mi do gustu.
    Co prawda wydruki fragmentów stron www są OK, ale nie o to mi chodziło...

Zależało mi na tym by rozwiązać problem z moim ulubionym (w tej dziedzinie) programem. Teraz jedyne co przychodzi mi do głowy, to możliwość zmiany przeglądarki www. Skoro wydruki z MS Word są prawidłowe, to może tutaj tkwi problem. Obecnie korzystam z IE 9. Jest to aplikacja anglojęzyczna, dostarczona wraz z systemem, który był zainstalowany fabrycznie. Następnie pojawiła się polska łatka i teraz jest prawie polski...

Tylko dlaczego doPDF na tej samej przeglądarce działa prawidłowo...?
    Tommy82
    Level 41  
    Generowanie pdfa w taki sposób to proces wieloetapowy bo podpięcie go jako drukarki to pewnego rodzaju proteza która sprawia dodatkowe kłopoty. Mimo ze wygląda to zgrabnie i elegancko i jest wygodnym rozwiązaniem.
    Po drodze z tym co chcesz wydrukować dzieje się kilka rzeczy i na koniec jest z tego generowany PDF (format który miejscami ma problemy z rożnymi "dziwnymi" znakami niestety) programem który potrafi robić czasem psikusy.
    I tak naprawdę nie wiadomo gdzie jest kuku.
    Bo już samo drukowanie w przeglądarce może powodować coś co w przyadku PDFCreatora powoduje błąd na jakimś dalszym etapie przetwarzania na co inny program jest nieczuły.
    Żeby to rozkminić trzeba by się pobawić z rożnymi ustawieniami portu, drukarki a może i w pliku ppd pogrzebać, do tego pokombinować z procesorami wydruku i już się robi eksplozja kombinatoryczna różnych opcji do przetestowania a na końcu cały czas jest brak gwarancji sukcesu bo się może okazać ze to bug np programu na który nie ma wpływu lub przeglądarki która wysyła w jakimś określonym przypadku na jaki trafiłeś dane które nie spełniają jakiegoś warunku...
    bonito
    Level 1  
    Witam, mam ten sam problem z drukowaniem z IE do pdf, może dodam że kwadraciki zamiast liter drukowane są w zasadzie losowo, raz np zamiast litery "s" są kwadraty, raz zamiast innej litery one występują, niekoniecznie dotyczy to polskich znaków. Zazwyczaj na pierwszej stronie zwykle jest OK dopiero na późniejszych stronach w dokumencie występują kwadraty i to niekoniecznie na każdej. Może wskazówką do rozwiązania problemu jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie w wydrukowanym dokumencie wystarczy skopiować tekst i wkleić go np. do notatnika, i wtedy tekst jest prawidłowo wyświetlany. Problem więc leży w wyświetlaniu pdf jak sądzę.
    Dodam że mam polski system Win7 zakupiony z laptopem i tym samym polski IE9 aktualizowany na bieżąco. Może jeszcze jedna wskazówka, że drukuję z IE nie za pomocą menu kontekstowego w IE (pominąłem w instalacji ten dodatek) a za pomocą ctrl + P.
    Mam nadzieję że może ktoś coś na to poradzi. Też chętnie korzystam z PDFCreatora i nigdy nie było problemów.
    mkbijou
    Level 15  
    Twoja informacja pozwala przypuszczać, że błąd leży po stronie czcionki użytej przez "drukarkę" pdf. Wygląda to tak, jakby używała ona jakiejś innej strony kodowej... ale być może jestem w błędzie.
    Może ktoś dorzuci jeszcze swój kamyczek do ogródka i znajdziemy w końcu rozwiązanie...
    Rafal Dab
    Level 1  
    Również próbowałem wszystkich opcji, problem występuje w win7, na XP zawsze było ok. Właśnie testuję BullzipPDFPrinter i na razie wszystko jest ok
    Dizney
    Level 1  
    Miałem ten sam problem - drukowanie kwadratów przy konwersji strony WWW na PDF wyświetlanej przez IE9 pod Win7. Zrobiłem to więc za pomocą Chroma oraz FireFoxa - problemu nie było.
    Idąc tym tropem włączyłem tryb zgodności w przeglądarce IE9 - wydruk wychodzi juz prawidłowy.

Tak więc zamiast wymieniać program po prostu przestaw przed wydrukiem IE dla problematycznej strony w tryb zgodności :-)
    agnieszka.bbb
    Level 2  
    mkbijou, czy znalazłeś jakiś dobry sposób na kwadraciki?
    Dizney wrote:
    Tak więc zamiast wymieniać program po prostu przestaw przed wydrukiem IE dla problematycznej strony w tryb zgodności

u mnie to nie działa

żeby było ciekawiej to pod Mozillą jest trochę lepiej, tzn nie tworzą się kwadraciki, ale jak chce przerzucić do pdf fragment tekstu, to pierwsza linijka jest trochę ucięta :evil:

pdf spod eksplorera załącznik test 1
    a spod mozilli test 2
    mkbijou
    Level 15  
    agnieszka.bbb wrote:
    mkbijou, czy znalazłeś jakiś dobry sposób na kwadraciki?
    (...)

Zainstalowałem "doPDF v.7" i przestałem się denerwować...
    ;-)
    agnieszka.bbb
    Level 2  
    a ja Bullzip PDF Printer :wink:
    ale rozwiązanie to nie satysfakcjonuje mnie do końca

pod mozillą też ucina mi pierwszą linijkę :roll: