Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sharan 85kw totalny brak mocy-zamiast TDI jest SDI- Logi, proszę o interpretację

toma1261 16 Wrz 2011 23:49 20548 25
  • #1 16 Wrz 2011 23:49
    toma1261
    Poziom 9  

    Witam,
    mam problem z Sharanem TDI którego kupiłem parę dni temu 2002 r, 85KW AUY... Przeczytałem wiele na forum... i dalej dupa- brak mocy samego od początku, vag wykazał błąd 17965, wiem że najlepiej zrobić logi ale jak na złość laptop spadł i napier.... Przepływka czysta- chyba nawet nowa, EGR wyczyszczony, zamienialiśmy N75 obok z innym zaworem ( chyba N18 dalej to samo aleeee spieliśmy "na krótko" wężyki obok N75 i wszystko ładnie, pięknie śmiga, moc jest ( więc kierownice w turbo powinny być ok.)- tylko że potem załapał notlauf, następnie wężyki z powrotem do N75 i znów nie ma mocy, kupiłem nowy i dalej to samo... sztanga chodzi płynnie, zaworki i EGR po testach na PPOLSKIM VAG,u- wszystko słychać, przewody sprawdzane pod ciśnieniem-nic nie syczy, jest luz na wirniku od turbo ok 2mm, z tego co pamiętam na Polskim vagu przy porannej jezdzie zauważyłem że EGR na postoju miał 82% a przy jezdzie spadało do 5%, ciśnienie doładowania było niższę o ok. 2000, nie mam już sił... pomóżcie coś bo zastanawiam się czy jutro demontować turbo...:|

    Logi poniżej.

  • #2 17 Wrz 2011 05:03
    Sztomel
    Poziom 34  

    Jak masz ewidentny brak mocy od samego początku a nie po osiągnięciu jakiejś tam wartości obrotów silnika podczas przyspieszania i zgaszenie a następnie ponowne uruchomienie silnika niczego nie zmienia w jego dynamice to zostaw na razie turbo na swoim miejscu a postaraj się mimo wszystko zlogować auto bo wygląda mi to raczej na usterkę nie związaną bezpośrednio ze zmienną geometrią turbosprężarki. Najlepiej wykonaj logi dynamiczne grup :
    003 z 011,
    008 z 010,
    001 z 004
    oraz statyczny 010 MB i 011 BS.

  • #4 17 Wrz 2011 19:38
    carrot
    Moderator Samochody

    Te logi, to ....
    Jedziesz 80 km/h na 3 biegu, odpalasz logowanie i wciskasz gaz w podłogę

  • #5 17 Wrz 2011 19:49
    toma1261
    Poziom 9  

    Z tego co czytałem to 3 bieg, od 1500 obrotów i pedał gazu w podłogę... to instrukcja kolegi Sztomel z innego forum :|

  • #6 17 Wrz 2011 19:57
    Sztomel
    Poziom 34  

    Dobrze czytałeś. Loguje się od 1500 obrotów.
    Tak jak podejrzewałem, uszkodzony jest czujnik ciśnienia doładowania G71 ale dla pewności sprawdź sobie jeszcze raz wartość w grupie 010 statycznej po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika (jeśli po ponownym uruchomieniu silnika w polu "intake air press. znowu pokaże 2539.8 mbar to wymieniaj czujnik). Poza tym masz do poprawy kąt synchronizacji (grupa 004, ostatnie pole masz wartości oscylujące od 2.2 do 1.7 a powinny być zbliżone do 0.0).

  • #7 17 Wrz 2011 20:16
    toma1261
    Poziom 9  

    To czyli z turbinką wszystko ok.? kierownice nie są zapieczone? czujnik doładowania jest na plastikowej rurze ssącej? od a3 AGR ten czujnik jest taki sam? kąt synchronizacji- chodzi o początek wtrysku?tak? dlaczego przy "spięciu na krótko" wężyków N75 była moc? po wpięciu nie ma...

  • #8 17 Wrz 2011 20:33
    Sztomel
    Poziom 34  

    Z turbinką jest OK, w silnikach na pompie wtryskowej chodzi o kąt wtrysku a w silnikach na pompowtryskiwaczach chodzi o kąt synchronizacji ale o to jest to co myślisz. Tu masz fotkę z zaznaczonym czujnikiem G71/G72 (jest podwójny bo w jednej obudowie jest również czujnik G72 wskazujący temperaturę powietrza doładowanego) :
    Sharan 85kw totalny brak mocy-zamiast TDI jest SDI- Logi, proszę o interpretację

    W A3 z silnikiem AGR czujnik G71 ma oznaczenie 038 906 051 a w Sharanach z 2002 rocznika modelowego może być albo ten sam albo z końcówką "B" czyli 038 906 051 B ale podmień sobie na próbę.

  • #9 17 Wrz 2011 21:20
    toma1261
    Poziom 9  

    Sztomel jeteś BOGIEM :)
    Wielkie dzięki za interpretację :)
    W poniedziałek wszystko zobaczę, teraz musiałbym jechać kilkanaście km. -tzn. sharan jest produkcji 2001 a pierwsza rejestracja 2002... dam znać wszystko co i jak, po wszystkim wrzucę jeszcze raz logi :) Jeszcze poszukam jak ustawia się kąt synchronizacji w sharanie...
    Muszę dokładnie ogarnąć te forum co i jak :)

  • #10 19 Wrz 2011 15:42
    toma1261
    Poziom 9  

    Sztomel napisał:
    Dobrze czytałeś. Loguje się od 1500 obrotów.
    Tak jak podejrzewałem, uszkodzony jest czujnik ciśnienia doładowania G71 ale dla pewności sprawdź sobie jeszcze raz wartość w grupie 010 statycznej po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika (jeśli po ponownym uruchomieniu silnika w polu "intake air press. znowu pokaże 2539.8 mbar to wymieniaj czujnik). Poza tym masz do poprawy kąt synchronizacji (grupa 004, ostatnie pole masz wartości oscylujące od 2.2 do 1.7 a powinny być zbliżone do 0.0).

    A więc- sprawdziłem wartość czujnika ciśnienia doładowania, było po raz kolejny ok. 2530.8 mbar, chciałem kupić czujnik ale w każdym sklepie dopiero na jutro rano. Sztomel czy twoim zdaniem to tylko ta wada? znajomy mówił że zaraz po dopaleniu dymił trochę na biało, to normalny objaw uszkodzonego czujnika? po odłączeniu wtyczki od czujnika i jazdy próbnej kopcił, jeszcze mam spalone 2 świece żarowe... już zamówione
    Jednak od a3 ten czujnik nie pasuje, w sharanie jest literka B na końcu- mniejsza średnica

  • #11 20 Wrz 2011 20:21
    toma1261
    Poziom 9  

    Wielkie dzięki Sztomel :) miałeś 100% rację :) wymieniłem czujnik i moc wróciła :) nie miałem czasu aby zrobić ponownie logi... kąta synchronizacji jeszcze nie ruszałem bo na dniach będzie wymiana rozrządu.
    Mam jeszcze pytanko- przy naciśnięciu pedału gazu ma takie " chwilowe przymulenie"-jakby się dławił, trwa może z 0.5 sek. -co może być przyczyną? ten kąt synchronizacji?

  • #12 21 Wrz 2011 07:02
    Sztomel
    Poziom 34  

    To przymulenie może być spowodowane najprawdopodobniej drobniutką nieszczelnością na wężykach podciśnienia i dlatego turbo budzi się o te 0,5 s później. Byłoby to widać w logach.

  • #13 21 Wrz 2011 23:08
    toma1261
    Poziom 9  

    Same konkrety:)

    To jutro zrobię logi tych grup co poprzednio podałeś :)

    Dzisiaj pojechałem w dłuższą trasę ponad 700km, na każdym biegu przy niskich obrotach i lekkim dodawaniu gazu delikatnie szarpało autem... gdy wciskałem gaz mocniej nie było to odczuwalne- czasami odczuwałem jakby miał raz lepszą moc a raz gorszą ... notlaufa nie łapał

  • #15 22 Wrz 2011 22:24
    Sztomel
    Poziom 34  

    Teraz to wygląda mi to na nieszczelność w dolocie pomiędzy turbo a kolektorem ssącym gdyż wartość MAF (actual) w grupie 003 jest nieadekwatnie wysoka w porównaniu do wartości Actual intake press. w grupie 011 czyli do sprawdzenia wszelkie węże, połączenia na szybkozłączki, intercooler itd.

  • #16 27 Wrz 2011 20:50
    toma1261
    Poziom 9  

    W końcu znalazłem chwile czasu aby sprawdzić nieszczelności... z tego co było widać niby wszystko ok.
    Sztomel jedynie co się poci od otworu z EGR- był czyszczony ale nie jestem pewien czy tam mają iść jakieś nowe uszczelki- przy tym już mnie nie było, to może być przyczyną? w sumie przed tym czyszczeniem takiego problemu nie odczuwałem...

  • #17 27 Wrz 2011 23:08
    Sztomel
    Poziom 34  

    Powinien ktoś zerknąć do komory silnika w Twoim aucie kto wie gdzie i czego szukać by dokładnie wszystko sprawdzić. Ja tego przez internet nie jestem w stanie zrobić. Uszczelka przy EGR jest pomiędzy nim a kolektorem ssącym oraz pomiędzy nim a rurą doprowadzającą doń spaliny z chłodnicy spalin. Czyścili EGR to sprawdź czy dobrze dokręcili i czy czasem nie pękła im ta rura doprowadzająca spaliny i czy nie dmucha spalinami z łączeń przy chłodnicy spalin.

  • #18 11 Paź 2011 21:31
    andrzejm801
    Poziom 2  

    witam mam problem z moim passatem tdi 85kw rok 2000 otóż problem polega na tym,że auto zamula i wyświetla mi bład 17964.P1556 cisnienie doładowania graniczna wartość regulacji nie ośiągnięta co może być przyczyną.Dzieki za info

  • #19 11 Paź 2011 22:20
    Sztomel
    Poziom 34  

    andrzej801 w Twoim przypadku masz jakiś problem z podciśnieniem lub inną pierdołą. Jak zobaczę o co chodzi to Ci powiem. Twój problem jest banalny i szybko go rozwiążemy.

  • #20 12 Paź 2011 10:36
    andrzejm801
    Poziom 2  

    mam cichą nadzieję,że problem jest banalny :)

  • #21 14 Paź 2011 09:04
    andrzejm801
    Poziom 2  

    sprawdziłem podciśnienie i wszystko wygląda dobrze?pomocy

  • Pomocny post
    #23 14 Paź 2011 18:43
    Sztomel
    Poziom 34  

    Napisałem "jak zobaczę o co chodzi to Ci powiem" ale zapomniałem dopisać, że jak zobaczę logi. Skoro poza błędem niedoładowania innego nie pokazuje a podciśnienia jak piszesz masz połączone prawidłowo i układ jest szczelny (mam nadzieję) to w logach wyjdzie czy masz nieszczelność w dolocie. W celu sprawdzenia szczelności układu podciśnienia wystarczy aktywować Vagiem tryb Basic Settings w grupie 011 i popatrzeć czy sztanga siłownika przy turbo porusza się w górę i dół czy też stoi w dolnym położeniu lub jest wciągana z wyraźnym opóźnieniem. Możesz też sprawdzić (patrząc na sztangę) ile razy wykona ona pełnych skoków góra-dół wchodząc w vagu w 03 Output test podczas testowania elektrozaworu N75. Silnik nie będzie wtedy pracował (zgaśnie sam wcześniej) a podciśnienie skumulowane w akumulatorze podciśnienia wykona pracę sztangi - jeśli nie to układ podciśnień nie jest szczelny. Identycznie możesz popatrzeć podczas gaszenia silnika na siłownik klapy gaszącej przy obudowie zaworu EGR trzy siłownik przytrzyma klapę przez okres 3 sekund czy też wciągnie ją na sekundę lub wcale a wniosek będzie jak wyżej.

  • #24 16 Paź 2011 17:49
    andrzejm801
    Poziom 2  

    problem opanowany!!!okazało się że była nieszczelność na podciśnieniu dzięki za informacje

  • #25 11 Gru 2011 00:24
    kryspoz
    Poziom 1  

    Witam panowie pozowlę się dołączyć do tematu również mam sharana 2000 1,9 tdi zakupiłem kabel do diagnostyki i komputer pokazuje mi błąd 17965 Autko po wymianie turbo była regenerowana. I po wyżej 120 km/h wlacza sie muł. Jak mozna zrobic te logi o ktorych mowicie aby wrzucic wam do porownania z gory dzieki pozdr

  • #26 12 Mar 2012 19:38
    toma1261
    Poziom 9  

    Witam po dłuższej przerwie... ( wyjazd)

    Od jakiegoś czasu ponownie borykam się z notlaufem :( tzn. raz był a raz nie.
    Ostatnio zaczynała szwankować przepływka więc poszła do wymiany na nową Boscha, kilka dni było ok. Potem znów to samo... psiknąłem trochę Isolu do wtyczki od przepływki- 2-3 dni wszystko dobrze potem znów... powyżej 3-3.5 tyś obr. łapie notlaufa. W dniu dzisiejszym zatkałem śrubką wężyk który idzie do EGR-a... notlaufa brak... niżej wstawiam log z zatkanym wężykiem.

    Help, help, help... czy to wina tego EGR-a?

    http://vaglog.rtnet.pl/toma126_76039.html

    Dodano po 4 [minuty]:

    Sztomel napisał:
    Powinien ktoś zerknąć do komory silnika w Twoim aucie kto wie gdzie i czego szukać by dokładnie wszystko sprawdzić. Ja tego przez internet nie jestem w stanie zrobić. Uszczelka przy EGR jest pomiędzy nim a kolektorem ssącym oraz pomiędzy nim a rurą doprowadzającą doń spaliny z chłodnicy spalin. Czyścili EGR to sprawdź czy dobrze dokręcili i czy czasem nie pękła im ta rura doprowadzająca spaliny i czy nie dmucha spalinami z łączeń przy chłodnicy spalin.

    Sprawdzałem i wszystko dokręcone, nigdzie nic nie dmucha...

    Myślę że problem rozwiązany... po prostu auto dostało porządnie w piz...ę przy zaślepionym wężyku od EGR... po wpięciu owego wężyka do EGR wszystko jest już ok. Notlaufa brak.

    Wielki dzięki dla Sztomel-a za pomoc :) Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME