Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Logitech x540 - brak dźwięku na głośnikach, lecz słuchawki działają

17 Wrz 2011 00:45 3339 5
  • Poziom 2  
    Witam,
    mój problem z tymi świetnymi głośnikami polega na tym, że przestał się z nich wydobywać dźwięk (nawet takie buczenie lekkie, które występuje przy włączeniu i podrkęceniu do max bassów). Jednakże, jeśli podłącze słuchawki pod pilot, to jest ładny klarowny dźwięk w słuchawkach, potencjometry od głośności i bassu działają. Kabel łączący pilot a głośniki jest prawie w dobrym stanie.. "Prawie", gdyż pewien gryzoń trochę go nadgryzł i musiałem zlutować jeden kabelek (bo tylko jeden "dziabnął"), jest to kabelek od włącznika (w moim mniemaniu) głośników, gdyż gdy był przerwany to się w ogóle nie włączały. Kabelek zlutowałem (powiem szczerze, że sposób tego wykonania jest tragiczny dla każdego elektronika, ale mam do tego 2 lewe ręce..), no i głośniczki zadziałały. Było to jakieś 3-4 miesiące temu. Obecnie przestały grać, tak jak napisałem wyżej, zauważyłem również, że jakoś mocniej się grzeje subwoofer, robi się ciepły, i to nawet mocno, jak na sprzęt, który nie gra. Grzeje się nawet w tedy, gdy ich nie włączę, wystarczy, że podłączone są do prądu..

    Jeśli ktoś miał kiedyś taki przypadek, lub ma pomysły cóż się znowu stało tym głośniczkom byłbym bardzo wdzięczny, osobiście pewnie ich nie naprawię, ale na pewno zrobi to tata, który ma lepszy fach w ręku, jednakże, przyda się pomoc w zlokalizowaniu przyczyny.

    Pozdrawiam serdecznie.


    Edit:
    Zastanawiam się, czy ten niechlujnie przylutowany kabel nie jest przypadkiem problemem, chociaż dziwne, że dopiero teraz (chyba że coś w czasie przesuwania sprzętu się odłamało przy lucie). Jednak zauważyłem, że dźwięk na słuchawkach jest nawet w czasie gdy włącznik jest wyciśnięty (głośniki są niby wyłączone). Dopiero wyciągnięcie kabla z gniazdka sprawia, że nie ma dźwięku w słuchawkach podłączonych do pilota.

    Edit2:
    Zlutowałem jeszcze raz, najlepiej jak potrafię, efekt taki sam.
  • Poziom 20  
    Miałem taki sam problem i okazało się , że kontrolka się przepaliła .

    Moderowany przez dj-MatyAS:


    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Totalna bzdura. Niestety nie pierwsza w wykonaniu Kolegi...
    Ostrzeżenie.

  • Poziom 9  
    sprawdz czy druty łączące w głosniku od zewnętrznej strony są oki
    albo sie przepaliły

    Po pierwsze - zdanie rozpoczynamy wielką literą, a kończymy kropką.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Po drugie - może nam Kolega wyjaśnić co ma wspólnego odłączony głośnik do grzania się wzmacniacza?
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Kolejne "porady" tego typu zakończą się jak wyżej...
    (dj-MatyAS)
  • Poziom 2  
    Głośniki znów działają. Bardzo dziękuję za pomoc :)

    Pozdrawiam.