Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Netia na lini TPSA dziwne paramtery połączenia i ciągłe zrywanie

17 Wrz 2011 09:26 2523 8
  • Poziom 2  
    Witam,

    Mam prosbe o opinie odnosnie poniższych paramterów.
    Internet jest z netii na łączach TPSA
    Szczegolnie dziwi mnie taki poziom line attenuation przy upstream.

    Męcze sie z netią od miesiąca kiedy zmienilem umowe z 6 mbitów na "no limit".

    Najpierw przestał synchronizowac się internet. Po zgłoszeniu problemu przestał działać też telefon :/
    Po jakiś dwóch tygodniach codziennych telefonów do infolinii, poprawili telefon.
    Po kolejnych dwóch poprawili internet ale nie tak jakbym tego chciał.

    Modem netiaspot jak również WAG54g2 zrywa synchronizacje mniej wiecej co 5 minut. Netgear dawał rade do wczoraj utrzymywać synchronizacje przez godzinę ale z tego co widzę dzisiaj się już obraził...

    Szczerze mówiąc nie bardzo wiem co mam z tym zrobić bo na infolinii nie mam szansy trafić ma kompetentną osobę która wyjaśni mi w czym problem. Zreszta czego sie spodziewać - skoro nie potrafią tego naprawic od ponad miesiąca to widać sami nie wiedzą w czym problem.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Xintor napisał:
    Szczegolnie dziwi mnie taki poziom line attenuation przy upstream.
    Nic dziwnego, router to nie miernik, a te 0.5 dB to pewnie błąd (choć nie taki istotny). Dużo bardziej dziwna jest tragiczna synchronizacja na upstream i po tej stronie masz problem. Normalnie powinieneś mieć 1250 i więcej.

    Xintor napisał:
    Zreszta czego sie spodziewać - skoro nie potrafią tego naprawic od ponad miesiąca to widać sami nie wiedzą w czym problem.
    Masz Neostradę 10 Mb/s sprzedaną przez Netię, a zatem naprawia to TP (powoli i niechętnie jak dla konkurencji). Linia w sam raz na pełne 20 Mb/s, mimo to istnieje groźba migracji na 6 Mb/s.
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    terrade napisał:
    Dużo bardziej dziwna jest tragiczna synchronizacja na upstream i po tej stronie masz problem. Normalnie powinieneś mieć 1250 i więcej.


    Tu z kolegą się nie zgodzę takie niestety w większości są prędkości na uploadzie to nie jest annex M.

    Ze screnna wynika że router działa ok 7 min. Restartowałeś go ? Może to router samoczynnie się restartuje. Parametry linii są prawidłowe na takich parametrach powinno śmigać 20Mb/s oczywiście przy dobrej linii.
  • Poziom 2  
    Jeśli chodzi o upload to jest zdecydowanie coś nie tak. Sam fakt że przy tescie łacza, konkretnie uploadu na speedtest.net wyskakuje error jest zastanawiający.
    Pewnie właśnie skończy się migracją do 6mbit bo wtedy wszystko działało jak trzeba.

    Sam modem restartowałem, przywracałem do ustawień fabrycznych, zresztą robiłem tak ze wszystkimi trzema.
    Zastanawiają mnie jednak jeszcze dwie kwestie:
    Pierwsza, modem łaczy się przy ustawieniu połączenia WAN jako ADSL oraz Auto. W przypadku gdy ustawiłem ADSl2+, wyskoczył jakiś dziwny komunikat w statusie łączenia w stylu "brak autentykacji"
    Dodatkowo w momencie gdy modem się de synchronizował noise margin dla downstream wyskakiwał jako sześciocyfrowa wartość...
    Druga sprawa to zastanawiam się czy problemem może być kabel którym idzie linia do domu. Odległość do słupa to jakieś 55 metrów i nie jest nigdzie po drodze podparty. Czy może być tak że się poprostu za bardzo naciągnał i nie nie daje już rady?
    Dodatkowo nie wiem jakimi kablami normalnie puszcza się linie do posesji ale ten ma chyba z 6 żył czego używane są dwie - czy pozostałe żyły mogą zakłucać sygnał?

    Edit 18.09 10:00
    Wow, wczoraj zgłosiłem po raz kolejny usterkę bez większych nadziei na rozwiązanie problemu. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy w niedziele o godzinie 9:00 zapukał do drzwi technik :)
    Sprawdził co jest grane i powiedział że zwiesił się port na centrali. Po odwieszeniu sprawdził również połączenie i wykryło mu że na linii wyskakuje masa błędów wiec problem musi być z kablem. Jeszcze dzisiaj ma przyjechać technik od kabla
  • Poziom 23  
    A jak wyglądają parametry linii na drugim modemie? Tutaj widzę wyjątkowo niski margin na uploadzie - może to jest przyczyną? (zakładając że modem nie przekłamuje, bo te 0.5 tłumienia za realnie nie wygląda).
  • Poziom 36  
    promil25 napisał:
    Tu z kolegą się nie zgodzę takie niestety w większości są prędkości na uploadzie to nie jest annex M.
    Widziałem tysiące parametrów i zapewniam, że to nie jest normalne. 970 jest normalne dla tych co mają tłumienie na downstream 30-40 dB (a nie 6 dB).

    Xintor napisał:
    Dodatkowo w momencie gdy modem się de synchronizował noise margin dla downstream wyskakiwał jako sześciocyfrowa wartość...
    W momencie synchronizacji czy potem? Bo zwykle takie kosmiczne wartości oznaczają około zera (czyli około zerwania). Jeśli tak to masz ogromną niestabilność na downstream (skok z 22 na 0) i 6 Mb/s nie musi pomóc. Nie ma żadnych powodów żeby po zwiększeniu prędkości telefon nie działał, więc na pewno coś sknocili podłączając (zapewne jakieś łączenia kabelków, krosowania itp).

    RedForce napisał:
    Tutaj widzę wyjątkowo niski margin na uploadzie
    Normalny, bo taki jest standardowy Target Margin. Choć Xintor nawet przy 1280 lub 1312 może mieć zapas (po naprawie). Ale łącza są różne i niektórzy mają pełne 20 Mb/s (24544), a upload słabiutki.
  • Poziom 23  
    terrade napisał:

    RedForce napisał:
    Tutaj widzę wyjątkowo niski margin na uploadzie
    Normalny, bo taki jest standardowy Target Margin. Choć Xintor nawet przy 1280 lub 1312 może mieć zapas (po naprawie). Ale łącza są różne i niektórzy mają pełne 20 Mb/s (24544), a upload słabiutki.

    To akurat wiem, ale margin 6 dB przy 0.5 tłumienia wskazuje albo na potężne zakłócenia na tych częstotliwościach, albo na jakieś błędy pomiaru (dlatego prosiłem o dane z drugiego modemu).

    Samemu w Netii mam podobną sytuację - jeden modem synchronizuje się z uploadem na 1000 kb, margin na 7.5 - i net chodzi jak brzytwa, wyłapałem przez rok tylko 10 zerwań łącza nie spowodowanych przez moje działania - drugi synchronizuje się na 1200, margin 6 - i tutaj 1 - 2 zerwania dziennie to norma. W obu wypadkach pobieranie idzie na 9980, ze sporym zapasem marginu... dlatego też wydaje mi się że przyczyną zrywania połączenia u autora topiku są problemy z uploadem właśnie.

    terrade napisał:
    Widziałem tysiące parametrów i zapewniam, że to nie jest normalne. 970 jest normalne dla tych co mają tłumienie na downstream 30-40 dB (a nie 6 dB). (...)
    Ale łącza są różne i niektórzy mają pełne 20 Mb/s (24544), a upload słabiutki.


    Te dwa stwierdzenia są *częściowo* sprzeczne ze sobą...
  • Poziom 2  
    RedForce napisał:
    A jak wyglądają parametry linii na drugim modemie? Tutaj widzę wyjątkowo niski margin na uploadzie - może to jest przyczyną? (zakładając że modem nie przekłamuje, bo te 0.5 tłumienia za realnie nie wygląda).


    Przesyłam dane z innego modemu (netiaspot)
    Maksymalna szybkość linii: 23.53 Mbps Downstream / 1.19 Mbps Upstream
    Margines zakłóceń: 18.20 dB Downstream / 5.40 dB Upstream
    Tłumienie linii: 5.30 dB Downstream / 1.30 dB Upstream

    Byli dzisiaj panowie technicy i powiedzieli że na słupie jakiś patałach na złączce pochrzanił i stąd błędy na linii. teraz net działa stabilnie ale ale w dalszym ciągu jest problem z uploadem. Co ciekawe wczesniej gdy mialem 6 mbitów bezproblemowo bylo 0.5 uploadu.
  • Poziom 36  
    Bo miałeś zapas Marginu (pewnie było 15-20 dB) przy pełnej synchronizacji 640. Teraz nie masz zapasu (normalne w Annex A), wręcz niedobór, więc masz maksimum. Nie wkleiłeś synchronizacji, więc nie wiadomo czy masz ok. "1.19 Mbps" czy nieco mniej.

    Nie ważne, bo lepiej nie będzie, innym razem do naprawy trafi ten specjalista do "złączki", więc lepiej nie ryzykować. Jeśli już coś ryzykować to 20 Mb/s, czemu nie masz tego? Zapewne masz "No Limits", a Margin 18.2 dB jest bardzo daleki od limitu, więc jest powód do reklamacji (ale lepiej dokładnie przetestować stabilność 10-tki, no i poczekać 30 dni z regulaminu).

    RedForce napisał:
    Te dwa stwierdzenia są *częściowo* sprzeczne ze sobą...
    Nie są, normalne jest to co jest normalne. Zaś np.upload 800 kbps (przy pełnych 20 Mb/s) nie jest normalny.