Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Switche POE
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sieć domowa - 4 urządzenia

17 Wrz 2011 11:47 2992 14
  • Poziom 9  
    Witam szanownych forumowiczów.
    Sprowadza mnie do Was oczywiście problem z którym próbuję poradzić sobie od 2 tygodni z marnym skutkiem. Przewertowałem materiały z różnych źródeł ale niestety dużo rozbieżności i efekt mam ten sam.
    Otóż prosiłbym o schemat ustawienia poszczególnych urządzeń w sieci (schemat na obrazku) tak, aby to w końcu działało bez przerwy i nie wymagało ustawicznego wyłączania i włączania kart sieciowych albo restartu modemów.

    Dostawca netu - TPSA Neostrada 20 mbit
    Dom - 2 piętra
    Modem TPSA i TPLINK (z wyłączonym WiFi) - w garażu
    WTR 54GL - parter
    Tracer/Tenda - 2 piętro

    Aktualna konfiguracja:
    -ZTE Combo od TPSA w trybie router.
    -TPLINK z włączonym DHCP, kabel RJ45 z modemu w porcie WAN, kable do pozostałych routerów w portach LAN. IP 192.168.2.2
    -pozostałe routery z włączonymi DHCP. Adresy routerów: 192.168.2.1 oraz 192.168.2.3
    -MTU zmienione na wszystkich routerach poza modemem ZTE (nie wiem jak to zrobić) na 1492

    Problemy - co chwilę jedno z urządzeń nie ma netu gdy inne posiada. Dzieje się to bez żadnego schematu czasowego albo sprzętowego. Pomysły mi się już skończyły na rozwiązania.
    Liczę, że szanowne towarzystwo pomoże rozwiązać mój problem.

    Sieć domowa - 4 urządzenia
  • Switche POE
  • Poziom 24  
    Dlaczego zmieniałeś MTU?

    Dlaczego jest 3 x NAT?
    Zostaw włączone DHCP tylko na Combo ZTE, na TP-Linku, Linksysie i Tenda/Tracer wyłącz DHCP i podepnij kable do portu LAN zamiast WAN.
  • Poziom 9  
    Jakub_Lech napisał:
    Dlaczego zmieniałeś MTU?

    Gdzieś na necie mi się na oczy rzuciło, że tak jest lepiej. Pamiętam jeszcze jak kiedyś na NEO trzeba było to zmienić bo się blokowało

    Jakub_Lech napisał:
    Dlaczego jest 3 x NAT?

    Tu akurat moje wiadomości się kończą - jak rozumiem powinienem wyłączyć NAT na 3 routerach poza ZTE

    Wyłączyłem Firewall na 3 routerach - może o to chodziło?

    Po podłączeniu według Twojego opisu internet się pojawił ponownie. Strasznie zamulony ale może to już nie jest wina ustawień tylko dostawcy. MTU zmieniłem na 1500 bo takie mam w default w routerach.
    Potestuję trochę i zobaczę jak to będzie.
    Dzięki.
  • Specjalista Sieci, Internet
    D-fens napisał:
    jak rozumiem powinienem wyłączyć NAT na 3 routerach poza ZTE

    Nie rozumiesz dlatego zrób dokładnie jak napisał Jakub (czy on pisał coś o wyłączaniu NATu ?) i będzie hulać.
  • Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    D-fens napisał:
    jak rozumiem powinienem wyłączyć NAT na 3 routerach poza ZTE

    Nie rozumiesz dlatego zrób dokładnie jak napisał Jakub (czy on pisał coś o wyłączaniu NATu ?) i będzie hulać.


    No właśnie z pytania zrozumiałem, że jest niepotrzebne. Poza tym jak napisałem wyżej - nie znalazłem opcji NAT w routerach.
    Poza tym "hula" jak na razie dość słabo - tak jak by każdorazowe wpisanie adresu www było 1000 razy rozważane - wyświetlić czy nie. Wcześniej rozłączało ale latało na maxa.
  • Switche POE
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Do Twojej wiadomości - NAT - podstawowe informacje.

    Co to znaczy muli?
    Z racji, iż nie wiemy co więcej zmieniałeś w konfiguracji poszczególnych routerów zalecam zresetowanie routerów TP-Link, Linksys, Tracer/Tenda do ustawień fabrycznych, następnie proponuję wyłączyć serwery DHCP na wyżej wymienionych routerach, podłączyć zgodnie z wcześniejszymi wskazaniami i sprawdzić jak działa.

    Jeżeli w dalszym ciągu będzie występował problem bliżej nieokreślonego mulenia, proszę odłączyć wszystkie urządzenia od Combo ZTE, przetestować działanie, jeśli będzie poprawne, podłączać po kolei jedno urządzenie i testować.
  • Poziom 9  
    Po kilku restartach routerow zadziałało. Mam nadzieję, że problem wyrzucania z sieci poszczególnych urządzeń też zniknie ale to chwilkę zajmie.
    Bardzo dziękuję za pomoc.

    Co zmieniłem w routerach: zgodnie z podpowiedzią: wyłączyłem DHCP na wszystkich routerach oraz kabelek wpiąłem do LAN zamiast WAN.
    Dodatkowo z racji że nie mogę namierzyć opcji zmiany MTU w ZTE na pozostałych ustawiłem 1500 tak jak miały w standardzie. Wyłączyłem też firewall na wszystkich poza ZTE. SSID na wszystkich taki sam. Zabezpieczenie WPA.
    Poza tym więcej nic nie zmieniałem. Chyba że macie jakieś sugestie, że coś jeszcze powinienem zrobić.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Kanały radiowe powinny być poustawiane według tego schematu na poszczególnych urządzeniach sąsiadujących ze sobą:
    Sieć domowa - 4 urządzenia

    1, 6, 11
    2, 7, 12
    itd
  • Poziom 9  
    Z tego co pamiętam - bo nie mogę zalogować się na żaden z routerów poza ZTE (mimo wpisania ich adresów) to CHANNEL mam na jednyn ustawiony 5 a na drugim 10.

    Nie wiecie może jak można się teraz przy takich ustawieniach zalogować na poszczególne routery? Te z włączonym WiFi wcale nie odpowiadają na wywołałanie 192.168.2.1 i 192.168.2.3. Natomiast TPLink, który jest za modemem przy wywołaniu 192.168.2.2 pokazuje mi menu modemu ZTE.
  • Poziom 9  
    Jakieś pomysły w sprawie w/w problemu - chyba już ostatniego w tym temacie bo net działa miodnie. 13.7 mbit to niezły wynik zważywszy, że panowie technicy wątpili, że 6 mbit na tej linii pociągnie.
  • Poziom 24  
    Podaj ustawienia routerów od strony LAN-u począwszy od ZTE(IP, Brama, Maska)

    Podawaj w takiej konfiguracji:
    ZTE
    IP 192.168.0.1
    Maska 255.255.255.0
    Brama 192.168.0.252

    Itd.
  • Poziom 9  
    ZTE ma ustawione firmowo IP na 192.168.1.1 Pozostałe routery ustawione zgodnie z zaleceniami powyżej. Niestety jak pisałem nie mogę ich wywołać tak jak kiedyś gdy były im przypisane IP 192.168.2.1, 192.168.2.2, 192.168.2.3.
    Za ZTE stoi bezpośrednio TP Link, który wcześniej wywoływałem 192.168.2.2

    Wrzucę zdjęcia z tego co można zobaczyć logując się na ZTE

    Sieć domowa - 4 urządzenia Sieć domowa - 4 urządzenia
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Rozwiązaniem jest zmiana adresów IP interfejsów LAN TP-Linka, Linksysa i Tracer/Tenda na adresy z 192.168.1.x
    np.
    TP-Linka 192.168.1.2
    Linksysa 192.168.1.3
    Tracer/Tenda 192.168.1.4

    Jeżeli nie chce Ci się ustawiać na sztywno adresów na karcie sieciowej w komputerze, a na w/w routerach nie masz wprowadzonych ustawień które wymagają uciążliwego wprowadzania - możesz je zresetować do ustawień fabrycznych, zmienić adresy według wyżej podanego przykładu, wyłączyć DHCP, podłączyć z powrotem do sieci i cieszyć się możliwością dostępu do tych urządzeń z każdego miejsca w domu.
  • Poziom 9  
    Bardzo dziękuję. Jutro zasiadam do zabawy.
    Przydałyby się IP ustawione na sztywno ale wszystko to urządzenia mobilne więc musiałbym je kilka razy dziennie zmieniać.
  • Poziom 24  
    Na sztywno ustawiasz kartę sieciową w komputerze tylko na czas konfiguracji danego routera, gdy ustawisz tak jak podałem post wcześniej, kartę z powrotem ustawiasz na automat.