Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

New Holland 8670 problem z podnośnikiem

17 Wrz 2011 17:42 14879 37
  • Poziom 8  
    Witam! W moim New Holland G 170 rok 1997 pojawił sie problem z podnoszeniem! tzn! nie wyświetla się żaden błąd a podnosi podnośnik tylko na 20 procent! tzn! przy pługu w czasie orki podnosił coraz wolniej coraz niżej! więc zjechałem do domu bo się bałem, że wogóle nie podniesie! W czym problem??? Dodam jesazcze, że kiedy podnosi to robi wrażenie jak by nie miał siły! proszę o pomoc! dodam że olej którego używam to Ambra Multi G
  • Poziom 28  
    A poziom oleju odpowiedni?
  • Poziom 8  
    Tak poziom oleju odpowiedni!
  • Poziom 8  
    Koledzy mam pytanie z tym podnośnikiem! czy jest gdzieś regulacja ciśnienia oleju na podnośnik! bo jak pisłaem podnośnik przy 5 skibowym pługu obrotowym zachowuje się jak by nie miał siły! tzn zerwie z ziemi a potem się zatrzymuje podnoszenie! proszę o pomoc!
  • Poziom 8  
    Lolek a masz taki ciągnik może?
  • Poziom 28  
    Niestety nie, ale teraz mi przyszło na myśl - może zadzwoń do serwisu, może coś doradzą, może to jakaś typowa usterka lub coś podobnego, oczywiście jeżeli będą mieli do powiedzenia coś więcej poza "podjechać, oglądniemy"...
  • Poziom 8  
    No właśnie kiedyś dzwoniłem do serwisu! to faktycznie przyjechał gość który zielonego pojęcia nie miał! więc zadzwoniłem do szefa i wyraziłem swoją opinię! Wiesz tu na forum zauważyłem kogoś taki jak walker! widać ze chyba pracuje w tym fachu! tylko nie wiem jak się skontaktować z nim!
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Nie koniecznie musisz dzwonić do serwisu znajdującego się w okolicy, może być nawet serwis z drugiego końca Polski, może mają większe pojęcie i coś doradzą.

    A co do pisania do użytkowników to jak znajdziesz jakiś post forumowicza do którego chcesz napisać to masz tam PW - czyli prywatną wiadomość, albo email.
  • Poziom 8  
    Dzięki za poradę dopiero zaczynam na forum!
  • Poziom 32  
    Witam,
    Zrobiłes juz ten podnosnik?Jak nie to daj znac postaram sie znalezc troche czasu w sobote i napisze co i jak.
  • Poziom 8  
    Witaj! dzieki, że się odezwałeś! Jest wielki Problem z tym podnośnikiem! Tzn! może napisze jeszcze raz! Ciągnik jest z 1997 roku New Holland 8670 G170! Teraz Po żniwach robiłem agregatem ścierniskowym 4,20 cm podnosił ok! czasami gdzieś się przycinało! tzn nie chciał podnieść albo opuścić - ale wiesz po pokręceniu pokrętłami albo nawet przy wduszeniu hamulca zaczął reagować! to tyle przy tym agregacie - tam było ok! ale przy pługu lemken 5 skib obrotowy to dopiero zaczęła się jazda!!! tzn: kiedy pierwszy raz podczepiliśmy to ładnie dobrze podniósł ale też mi sie wydaje jakby nie do końca z łatwością! no ale! kiedy pojechałem w pole to tak przejechałem do końca pola i chciałem podnieść plug on był jeszcze trochę zagłębiony w ziemię! to nie dał rady podnieść dopiero musiałem lekko cofnąć z opuszczonym pługiem i z wielkim trudem podniósł! Potem zauważyłem, że łatwiej podnosi jeśli mu któryś 1 z 4 bocznych hebli włączę (heble do kiprowania, do obracanie pługa - wiesz o co chodzi!) ale po pewnym czasie i to przestało pomagać! zawsze jest jednak tak że na wysokość 20 cm normalnie podniesie potem się zatrzymuje! pokrętła obok nic nie pomagają!
    moje spostrzeżenia:
    - kiedy chce heblem podnieść to 20 cm podniesie potem się zatrzymuje! odnoszę wrażenie, że jakby pompa przestaje pracować tzn nie słychać! jej ale pokrętłem tym od wysokości w procentach jak przekręcę do końca jakby znowu zaczyna warczeć ale nic nie daje!
    -dziś odkręciłem 5 skibę myślałem, że mu pomogę ale to w zasadzie na początku coś dało ale jak się nagrzał to to samo się zaczęło dziać!
    - słychać też jakby głośniej pompę! - ale wspomaganie normalnie działa!

    Przepraszam za to długie wypracowanie! no ale chcę ci przedstawić o co chodzi! Jak sądzisz da się z tym coś zrobić? bo został mi jeszcze z 50 h do obrobienia!
  • Poziom 32  
    A jak nie podnosi to działa obracanie albo inna hydraulika zewnetrzna?Jak ruszasz heblami to słychac że rosnie cisnienie?
  • Poziom 8  
    Tak obracanie działa, wspomaganie działa, biegi się nie zacinają, WOM działa jak heblami ruszam to słychać że ciśnienie rośnie! Próbowałem nawet kręcić tymi 4 pokrętłami które są zaraz za szybą tylną na zewnątrz! ale bez efektu!
  • Poziom 32  
    No to nie jest zle. Jak masz do zaorania 50 ha a umiesz orać bez ehr-a(bez odciążania) to podłącz weżem siłownik od podnosnika z hydrauliką zewnętrzną(od wywracania) i uzywaj hebla do podnoszenia.
    Albo jak masz troche pojęcia o elektryce to kup przełącznik od migacza od Ursusa 30 lub 60-ki i podłącz zasilenie przez niego bezposrednio do elektrozaworów(odłączając orginalne wtyczki i zwierając po jednym pinie do masy)
    Postaram się wieczorem napisac jak naprawic.
    (EHR-a masz pełnego z trzema pokrętłami i z radarem?)

    Elektrozawory próbowałes uruchomic gwożdziem? Na koncach elektrozaworów są takie małe okrągłe guziczki które mozna wepchnąc gwozdziem.Popchnij i zobacz czy podnosi.I daj znać....
  • Poziom 8  
    Witaj ciągnik jest na razie w polu wieczorem zobaczę co i jak! A powiedz mi w którym miejscu są te elektrozawory? To jest przy tych wtyczkach nad tym rozdzielaczem z Euro złączami (co się podłącza min. plug żeby obracał?) masz jakieś foto żeby pokazać w którym miejscu?

    (EHR-a masz pełnego z trzema pokrętłami i z radarem?) - co to oznacza???
  • Poziom 8  
    Witaj! Dziś zrobiliśmy test i podczepiliśmy 5 skibę to ze 3 razy przeszedł w polu i już nie dawał rade podnosić nawet z heblem do wywracania! ale też muszę powiedzieć, że trudno mu było obrócić pług! - nie dał rady! wcześniej był taki gość z serwisu to jak mierzył to wyjście euro co się podpina do wywracania to wyszło mu ciśnienie 110 na luzie a 150/160 kiedy było włączone podnoszenie! mówił coś że to może być problem z pompą ale nie jest pewien! także się zastanawiam czy da coś podpinanie jak pisałeś z hydrauliki zewnętrznej do siłownika!
  • Poziom 8  
    Witaj! Jest Sprawa! Powiedzmy, że ostatnio z tym podnośnikiem wszystko było w miare ok! wczoraj wieczorem przyjechałem z pola było ok! a dziś rano odpaliłem ciągnik i okazało się, że nie działa: wspomaganie kierownicy, podnośnik w ogóle, nie słychać aby ciśnienie rosło! działają biegi! o co chodzi!? Jeśli pomożesz będę wdzięczny!
  • Poziom 32  
    Zeby Ci pomoc potrzebne by było zdjecie prawej strony skrzyni biegów-od tylnego mostu do przedniej krawędzi kabiny.Bo są cztery typy hydrauliki.No i jakie błedy na wyswietlaczu i jaka czerwona kontrolka sie swieci.
  • Poziom 8  
    Na razie tylko tyle! żadna czerwona kontrolka się nie świeci! i nie wyświetla żadnego błędu! a z tym zdjęciem to jeszcze odpisze!
  • Poziom 32  
    Cos mi sie zdaje ze sciął sie klin na pompie zasilającej pompe tloczkowa (hydrauliki) Jest to pompa zebata zamocowana z tyłu pompy tloczkowej.Wieczorem dam rysunki czy masz taki typ hydrauliki,oraz co i gdzie sprawdzic.Moze jeszcze byc że zaciąl sie zawor przelewowy.
    Biegi masz bo w tych ciągnikach olej jest tłoczony do nich pompą niskiego cisnienia.
    A pompy wys. cisnienia zasilaja:
    -podnosnik
    -hydraulike zewnetrzną
    -zawór hamulca hydr. przyczepy(jesli jest)
    -wspomaganie kierownicy

    Dodano po 7 [minuty]:

    Klin sie raczej nie sciął bo teraz sprawdziłem na rys.i jest wspólny do pompy niskiego cisnienia (biegów)

    Dodano po 4 [minuty]:

    Musze wiedziec czy:
    Jak zapalisz traktor ,popuść filtr oleju ten po prawej stronie(filtr pompu zasilającej) i napisz czy cisnie olej.
  • Poziom 8  
    Witaj! słuchaj tam są dwa filtry jeden bardziej z brzegu drugi głębiej! który popuścić? Aha dodam, że podnośnik działa jak na nim nic nie jest zawieszone! czyli podnosi do 95. ale wspomaganie wogóle nie działa, tylko delikatnie te siłowniki się wysuwają (kilka mm) do pierwszego większego oporu! a potem już się nie da przekręcić. Biegi są!

    Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

    Witaj! a więc poluzowałem lekko filtr odpaliłem ciągnik! i przez chwile nic nie było więc go bardziej jeszcze odkęcałem wreszcie bardzo mocno chlapneło może z 1 litr oleju wyciekł!

    Dodano po 1 [minuty]:

    To był ten pierwszy filtr z brzegu!

    Dodano po 17 [minuty]:

    Aha wiesz! Brat mówił, że wczoraj w czasie pracy łypała troche kontrolka (filtres) a i jeszcze jedno przed chwilą sprawdzałem jeszcze raz ciągnik myślałem, ze się może "namyślił" i na wyświetlaczu obok tego symbolu podnośnika który pojawił się w kółeczko pojawiły się litery HL
  • Poziom 32  
    Tuz przed tylnym mostem pod pompami sa dwie grube rury przykrecone do takiej,,kostki,,
    Ta pionpwo w dół to powrót z pompy zasilającej a ta do przody i podłączona od doły do pompy tloczkowej to ssąca. Odkręc przy dekielku na tej ,,kostce te rure pionową,Potem odkrec dekielek. za nim jest filtr siatkowy.Na próbe wyjąc,lub włozyc nowy.W dekielku jest zawór cisnienia zasilania pompy tłoczkowej. Sprawdzic czy nie pekła spreżyna.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ta ,,kostka,, jest z zaokrąglonym jednym rogiem, A dekielek mocowany chyba na 3 sruby,
  • Poziom 8  
    Witaj Walker! dziś przyjechali do mnie z serwisu! i sprawdzali w czym problem! na końcu stwierdzili! że to pompa od wysokiego ciśnienia padła! To znaczy sprawdzali to co ty wczoraj pisałeś, żeby sprawdzić i jeszcze inne zawory! mierzyli też ciśnienie z Hydrauliki zewnętrznej i wyszło 10 barów. a mówili, że ta pompa powinna dawać 180. odkręcali koło aby sprawdzić co więcej, no ale mówią, że pompa padła! bezpośrednio na pompie nie mierzyli ciśnienia bo nie mieli ze sobą przewodów! Jak sądzisz jest to jest ta przyczyna??? A pompa to: Rexroth 190 ba G3245640 model:A 10V045DSR1/52R czy droga jest w razie co tak pompa bo mówią że ze 13 tyś brutto! da się ją regenerować, a może da się załatwić jakąś używaną w dobrym stanie! Prosze o odpowiedź! bedę wdzięczny!
  • Poziom 32  
    Mysle ze nowa to poniżej 1.800 funtów w Anglii. Mam samą pompe wysokiego cisnienia w b.dobrym stanie .ale nie mam tej pompy zebatej(zasilającej ) przykręconej do niej z tyłu.Jak masz ja dobra i zrobisz rys.z rozstawem jej mocowania coby byc pewnym ze pasuje to nie ma sprawy.Ta pompa jest NH TM175 ale pasuje bez problemu.
    regeneracja pompy w UK kosztowała kiedys 800 funtów. Nie wiem tylko czy nadal aktualne.
    Masz pecha bo w tych ciągnikach mocowane są zamiennie prawie takie same pompy firmy Breuninhausa(nie pamietam dokladnie jak sie to pisze).W Polsce jest firma ktora sprzedaje do nich kazda najmniejszą czesc i mozna sobie ja samemu zregenerowac. Z Rexrothem o czesciach to możesz tylko pomarzyc...
  • Poziom 8  
    Witaj! jeszcze nie wymontowywałem tej pompy! dla ścisłości ta Pompa co smaruje skrzynię biegów jest ok! ale teraz jak poszedłem zmierzyć tę pompę co jest dobra to od śruby do sruby ma 22 cm tylko ja przykładałem sznurek bo się nie da podejść! a więc trzeba odliczyć jakoś wypukłość pompy przez którą przechodził sznurek! a długość tej pompy to 19 cm! a i jeszcze ten z serwisu mówił, że pompa ta wysokiego ciśnienia jest z linią elektryczną (wiesz o co chodzi?) a ile ty byś chciał za tę pompę!???
  • Poziom 32  
    Przydałolby sie zdjecie tej pompy. Na wszelki wypadek...
    A mechanika chyba zle zrozumiales albo wciska Ci kit...To zwykla pompa tloczkowa ze zmienną wydajnoscia. Wiec ma dotatkowy przewód hydr. z rozdzielaczy. Jak cisnienie za mocno wzrosnie(wydajnosc litrowa pompy za duża)to cisnienie tym przewodem przestawia tloczek sterujący a ten tarcze zabierakową tłoczków.W ten sposób zmienia sie skok tloczków i pompa pompuje mniej oleju az do zera.
    W jednej obudowie z pompą skrzyni biegów jest zebata pompa zasilajaca.Zanim rozbierzesz sprawdził bym czy ona działa i podaje olej do tłoczkowej.Bo najczesciej ona najpierw pada.Bo zepsuta tłoczkowa raczej by nie dała te 10 bar na wyjsciu.a cisnienie z zasilającej nie przedostaje sie przy zepsutej tloczkowej az na wyjscie do rozdzielaczy.
    tak by bylo tylko w wypadku peknietej tarczy sterującej a to sie nie zdarza. Warto by więc sprawdzic.
    We filtrze znalazlesc jakies opiłki?
  • Poziom 8  
    Dzięki Walker postaram się to jeszcze zweryfikować w Poniedziałek! - bo mają przyjchać i sprawdzić dokładnie tę pompę! Tylko tyle napisze, szkoda że nie ma tak mądrego człowieka jak Ty tak blisko! Bo ty w Anglii pracujesz? i do Polski raczej nie wybierasz się w najbliższym czasie!?
  • Poziom 32  
    Jakby Ci sie udało zrobic foto tej pompy było by dobrze.Bo nawet ta pompa byla mocowana na dwa sposoby.
    -pompa tłoczkowa na lewo od trybu napędowego a zasilająca (ladująca) i skrzyni biegów na prawo
    -pompa zasilająca dokrecona do tyłu pompy tłoczkowej (jak w serii TM)
    tam skrzynia korzysta z pompy hydrauliki wiec raczej tajiej nie masz bo nie działał by naped.
    New Holland 8670 problem z podnośnikiem

    Masz cos takiego?
  • Poziom 8  
    Pompa na rys. 2, 3 sprawna , przepływ przez filtry oleju jest daje 160 bar
    Zawór regulujący przedmuchiwali sprężonym powietrzem
    Sprawdzali ciśnienie na wyjściu na eurozłączu w rozdzielaczu wyszło 10 bar
    Na rys. 1 (pompa tłoczkowa) są na wierzchu są 2 zawory (na imbus) i oba wkręcił i mówili, że zwiększył ciśnienie na maxa i ciągnik odpalił – a mówili, ze nie powinien!
    Aha Schemat wydaje się być podobny - taki sam!
    Wiesz ja już kołowacieje widzę, że ty raczej wątpisz, że pompa jest zepsuta???! Odpisz! Pozdrawiam!

    Dodano po 1 [minuty]:

    Mówili, ze ta pompa jak na rys 1 jest nie sprawna! ta pompa 2,3 daje 160 bar!
  • Poziom 32  
    Cos musiałes pokrecic. 160 bar to ma srednio wyjechana pompa tłoczkowa(nr1 na rys)Pompa 2 i 3 ma cisnienie ok1,5 bara(nr3) a na pewno nie więcej jak 3,5 bara bo obie maja dodatkowy zawór bezpieczenstwa(obejsciowy na filtrach) wyregolowany na takie cisnienie.
    Moje powatpiewanie w awarie pompy tloczkowej wynika z tego że one rzadko tak gwaltownie przestaja dzialac.Ale moglo cos pęknąc w srodku,np spręzyna tarczy tłoczków. jak ciagnik chodzi to nie słychac że cos delikatnie sie tłucze w srodku?
    tak czy inaczej jak jest olej tam gdzie opisalem to reszta zgodnie z opisem.
    Jakby chcieli jakies bajonskie sumy za taka pompe to cena w UK 1600 funtów.
    mam tez taka za uczciwe pieniądze z inna pokrywka tylną,ale mozesz przełozyc swoja lub jak jest tam z 5 cm miejsca to cała pompa pasuje.Jest od TM 175-190.Mocna ,nie zużyta.