Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot Partner 1.4/75KM - po nagrzaniu nie działa odczyt prędkości i przebiegu.

18 Wrz 2011 09:53 2224 2
  • Poziom 23  
    Witam.
    Mam problem z odczytem prędkości i przebiegu km w Peugeocie Partnerze 1.4/75KM. Rano jak wyjeżdżam to wszystko jest dobrze, prędkościomierz działa, zlicza km. Po nagrzaniu (ok. 80-90*C) prędkościomierz przestaje działać, km nie są zliczane. Czasami zapala się kontrolka MIL (check engine, żółty silniczek), po odczytaniu błędu wykazuje błąd czujnika prędkości. Czujnik zakupiłem i wymieniłem na nowy, oryginalny, ale niestety sytuacja jest taka sama jak na początku, jak zimny to działa, jak się nagrzeje to już nie.
    Mam pytanie odnośnie komputera ECU w tym samochodzie, bo znalazłem różne schematy, ale nie mogę dopasować do mojego silnika (TU3).
    Aha, w momencie jak przestaje działać prędkościomierz to silnik działa dużo gorzej, jakby się dławił i gaśnie czasami na wolnych obrotach.
  • Poziom 27  
    a instalacje kolega sprawdzal?
  • Poziom 23  
    colin555 napisał:
    a instalacje kolega sprawdzal?


    Nie sprawdzałem, bo nie mam schematu. Tylko wtyczkę od czujnika Halla, było na niej napięcie 12V od zasilania czujnika. Kable przy czujniku wyglądają ok, przynajmniej te 15cm, które widać, później wchodzą w osłonę. Na rosyjskiej stronie znalazłem jakieś 2 schematy dla różnych ECU, ale nawet kolorów kabli nie mają, więc nie wiem czy pasują.


    PS. po kilku miesiącach samo się naprawiło, prędkościomierz i km zlicza już prawidłowo, Peugeoty żyją własnym życiem. ;-)