Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie na wesela - pierwsze kroki.

Jack Apollo 18 Sep 2011 19:03 5106 18
    Jack Apollo
    Level 2  
    Witam serdecznie, jestem muzykiem, jednak moje doświadczenia jeżeli chodzi o sprzęt są mierne.
    Chciałam zadać kilka podstawowych pytań.

1. W jaki sposób dobrze nagłośnić średnie imprezy typu wesela/małe koncerty ?
    Zamierzam rozpocząć kompletowanie sprzętu.
    Zespół ma zawierać gitarę i klawisz na żywo, bas i perkusję z podkładów. + ewentualnie saksofon/trąbkę . Do tego będą dwa wokale.

Będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedzi. Chętnie bym poczytał o wszystkim od podstaw, ale nie mogę znaleźć takowego poradnika. Chciałbym dowiedzieć się więcej o specyfikacjach kolumn, o tym jakie parametry za co odpowiadają i co w jakich warunkach się sprawdza najlepiej.

2. Czy do każdego zestawu niezbędny jest sub?
    3. Kiedy stosować powermikser, a kiedy końcówkę i mikser?
    4. Jak ustawić monitory i gitarę, aby wokalista mógł cokolwiek usłyszeć z odsłuchów?
    5. Będę grać na semi - żywo tj, z podkładu będzie tylko perkusja i bas. Gitara + klawisz na żywo.

Mam do rozdysponowania około 20 tysięcy złotych, i zależy mi na bardzo przemyślanej inwestycji.

Dziękuję z góry za pomoc.
    Pozdrawiam
    Jacek
    M-MaN
    Conditionally unlocked
    Cześć, odpowiem Ci na pytania:
    1.
    W zależności jakie duże sale - polecam zestaw dwóch kolumn+ koniecznie statywy około 300watt- do gitary jak masz kabel, to możesz podpiąć pod mixer, klawisz to samo- kablem jack-jack, saxofon czy trąbka, jak sala jest mała to nie potrzeba, a jak chcesz, to mikrofon na klips, lub postaw na statywie, na allegro masz książke za 50zł pt. estrada i studio początki, tam masz parametry techniki itp.
    Do wokali 2x mikrofon dynamiczny, polecam alphard ETP-727V, też znajdziesz na allegro.
    2.
    nie, głośniki basowe masz wbydowane w kolumnach
    3.
    Nie ma różnicy, choć ja polecam mixer + końcówka, ze względu na: uniwersalność, wygląd, oraz funkcjonalność i jakość, jak chcesz to podaj kwote, to ci poszukam np. na allegro takiego zestawu i prześle Ci linki na maila.Pozatym powermixer masz tylko do określonej mocy kolumn, i możesz go spalić, jak bedzie za mało RMS.
    4.
    to znaczy?, chodzi o głośność, czy położenie?
    5.
    No, ok, z tego co widzę, to potrzebujesz 4 lub 5 kanałowy mixer, 2x mikrofonowe wejscie.
    20 tys. to nawet za dużo, mysle, że 5 tys albo 6 wystarczy, skoro końcówke mocy na 2x 300 watt, kupisz za 200 zł, mikrofony za 300zł, kolumny ok 2 tys, wliczając statywy, odsłuchy jeden lub 2- ok 1,2 tys., akcesoria- kable ip.- 500 zł- 1 tys., Pozdrawiam.
    DJ- M-MaN .::::.:.....

4.
    tobbit
    Level 19  
    Skoro masz już te 20 tyś to za inwestuj je tak abyś nie żałował.
    Żadnych ALPHARDÓW, HOLLYWOODÓW i innych wynalazków tego typu.

Zacznijmy od nagłośnienia:
    Front:
    :arrow: http://www.polaudio.pl/pl/products/full/444-pa-212-600-nd.html 3416zł x 2
    Końcówka front:
    :arrow: ADS LX1400 2 x 700w; 2700zł x1
    Mikrofony:
    :arrow: 2 x SM58 na wokale; 480zł x 2
    :arrow: 1 x SM57 do gitary; 428zł x 1
    :arrow: 1 x AUDIO TECHNIKA PRO35 do sax na klips 861zł x 1
    Efekt wokalowy:
    :arrow: LEXICON MX 300; 861zł x1
    Mikrofon bezprzewodowy:
    :arrow: SHURE PGX24/SM58 1290zł x 1
    Mikser:
    :arrow: SOUNDCRAFT EPM 12 (na zapas, w przypadku rozbudowy zespołu) 1400zł x 1
    Statywy:
    :arrow: K&M łamany do wokalu, mikrofonu gitary : ok 100zł x 3
    Kable:
    :arrow: Speakon-Speakon 2,5mm 20m x2 (końcówka-kolumna)
    :arrow: Jack 6,3mm- Jack 6,3mm 5m x2 (klawisze-mikser)
    :arrow: XLR - XLR 1,5m x3 (mikser-końcówka, bezprzewodowy-mikser)
    :arrow: 2x JACK 6,3mm - CINCH (odtwarzacz-mikser)
    Za wszystkie kable ok 200zł

Dodatkowo jeśli chcesz to monitory odsłuchowe, skrzynia transportowa na wszystkie graty (CASE) i może jakiś efekt świetlny ja na niego starczy kasy?

Pozdrawiam
    tobbit
    Luke15
    User under supervision
    M-MaN wrote:
    ale głupota- shure bezprzewodowy do zespołu na wesela..., kolege poniosły marzenia

Jack Apollo wrote:

Mam do rozdysponowania około 20 tysięcy złotych, i zależy mi na bardzo przemyślanej inwestycji.Jacek

Kolego M-MaN, użytkownik prosi o bardzo przemyślaną inwestycję, o inwestycję z przyszłością i na lata, jeżeli potrzeba mikrofon bezprzewodowy, to czemu nie? Ale jeśli jest on zbędny to zaoszczędzoną kasę można przeznaczyć na jakieś efekty świetlne ;)

M-MaN wrote:
    skoro końcówke mocy na 2x 300 watt, kupisz za 200 zł, mikrofony za 300zł, kolumny ok 2 tys

Koniec mocy 600W za 200zł? :D:D:D Teraz to mnie kolega rozbawił... Holywood? :D
    Kolumny za 2tys? Kolego... ma być dobrze więc dobrze oznacza też drogo a dobre kolumny, zaznaczam DOBRE to wydatek ok 3tys 1szt. ;)

M-MaN wrote:
    to nie ma być sprzęt na koncerty!, moim zdaniem bez przesady drodzy Panowie, a hollywod robi tylko dobre wzmacniacze z serii McTatoo

Owszem, to nie ma być sprzęt na koncerty, dlatego nikt tutaj nie proponuje nie wiadomo czego ;)

Tak na podsumowanie, jeśli dla kolego hollywod robi dobre wzmacniacze, to sądzę że bardzo mało kolega widział, ma bardzo małe doświadczenie i jeszcze bardzo dużo musi się nauczyć zanim doradzi coś dobrego. Dla mnie dobre serie końcówek to chociażby w przypadku ADS seria PLX, w przypadku T.AMP'a np. seria PROLINE czy chociażby TA która też jest całkiem niezła, nie wspominając już o takich firmach jak HANDBOX, Crowm itp.

Proponował bym również rozważenie LDM PDP615, PDP 815 bądź serię GDP np. 1015 czy 1215 ;) Są to nowe serie, i wyglądają całkiem nieźle. a forum są o nich raczej pozytywne opinie.
    alojzy7719
    Level 36  
    M-MaN wrote:
    ale głupota- shure bezprzewodowy do zespołu na wesela..., kolege poniosły marzenia, pozatym alphard to 3 cia najlepsza firma nagłośnieniowa, pozatym, moim zdaniem bez przesady, kolego, to nie ma być sprzęt na koncerty!, moim zdaniem bez przesady drodzy Panowie, a hollywod robi tylko dobre wzmacniacze z serii McTatoo

Dyletanctwo do potęgi n-tej! Nic dodać, nic ująć!
    tobbit
    Level 19  
    Kolego M-MaN tylko na której imprezie padnie ten Alphard czy Hoollywood czy inny szajs marki krzak, a ty będziesz świecił oczami przed publicznością...
    Zaproponowałem Koledze Jack Apollo sprzęt do używanie przez długie lata.
    A co w przypadku jeśli trafi się koledze wesele do zagrania w plenerze? Wystawi 2 kolumny OMNITRONIC i będzie się modlił żeby nie padły w trakcie imprezy?

:arrow: Luke15: fakt zamiast tych kolumn od Polanowskiego można wziąć coś od LDM choć ja się nie orientuje w ich ofercie :)
    Jack Apollo
    Level 2  
    Mam takowe pytanie, jak wygląda różnica między kolumnami aktywnymi, a pasywnymi?
    I jak się sprawuje PA 212-600 ND ?
    I faktycznie, zależy mi na inwestycji na lata oraz żebym mógł ewentualnie coś bez problemu odsprzedać jeżeli będę chciał wymienić sprzęt.
    alojzy7719
    Level 36  
    Kolumny aktywne mają wbudowany wzmacniacz (czasami dwa, w przypadku aktywnego podziału), zaś pasywne napędzane są końcówką mocy. Nie miałem możliwości posłuchania PA 212-600 ND, zaś mogę polecić PA 112-300 lub PA 115-300. Jeżeli zakupiony sprzęt będzie spełniał oczekiwania, to po co sprzedawać? Kupić raz, a porządnie i mieć na długie lata.
    sebap
    Level 41  
    M-MaN wrote:
    OMG, Milczenie...

Witam. Dlaczego milczenie? Napisz co proponujesz za te pieniądze które napisałeś. Tę końcówkę mocy 300w za 200 zł, kolumny ze statywami i kablami za 2 tysiące i mikrofony za 300 zł. Może akurat będzie to coś godnego polecenia bo skoro jesteś profesjonalnym dj'em to musisz być obeznany w temacie.
    Pracowałeś też w kilku sklepach komputerowych? Jak ty znajdujesz czas na to wszystko?
    sebap
    Level 41  
    Kolego M-MaN za takie propozycje to powinieneś być już dawno skazany na banicję a nie tylko mieć te parę ostrzeżeń. Założyciel tematu chce wydać około 20 tysięcy a ty mu jakieś, za przeproszeniem, popierdółki proponujesz.
    Do innych czytających ten temat: poczytajcie odpowiedzi M-MaN w innych tematach. Jest po prostu wszystkowiedzący.
    tobbit
    Level 19  
    Zgadzam się z sebap w 100%. Kolego M-MaN, założyciel tematu chce wydać te 20 tyś raz a dobrze. Ty proponujesz mu sprzęt z najniższej półki cenowej. Nie ma sprzętu dobrego i taniego. Jest albo dobry albo tani. Moja propozycja to sprzęt na lata. Koszt sprzętu który zaproponowałem wyżej to ok. 16tyś zł. (nie uwzględniłem monitorów jest to koszt ok 1,5tyś za sztukę) więc zostanie mu 1 tyś zł. Za ten tysiąc kupi wytwornice dymu, jakiś flower czy co mu się tam spodoba. Nie wliczyłem jeszcze rabatu który sklep może udzieli gdy będziesz kupował wszystko w jednym sklepie.

Pozdrawiam
    tobbit
    M-MaN
    Conditionally unlocked
    Ok, może to nie jest najlepsza półka cenowa, nie jestem wszystkowiedzący, ale znam się też na RTV i AGD, więc nie rozumiem, skąd komplikacje, chciałbym podsumować, iż to jest jego wybór, którego jak myślę, już dokonał, bo na 13 odpowiedzi jego są tylko 2, i już dawno dodane, to nie jest temat, na którym mamy się spierać, a ja Mu zaproponowałem, może i sprzęt nie z najwyższej, ale też z nie najniższej półki jakościowej.
    Jeśli kogoś uraziłem, to sory, ale, to jego wybór na co się zdecyduje, może zmniejszyła się, lub zwiększyła jego możliwość finansowa, nie wiadomo, więc Prosił tylko o proponowanie sprzętu, a ja, podobnie jak inni PROPONUJĘ.
    Pozdrawiam M-MaN .::::..:...

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, Panie sebap, od kiedy dostaje się ostrzezenia za propozycje ?

Moderated By dj-MatyAS:

Sprzęt na wesela, zresztą jak na każdą inną imprezę zleconą (nie mówię o "domówkach") powinien być przede wszystkim, niezawodny i dobry.
    Mc Tatuaż do takich na pewno nie należy. Temat jest jednoznaczny : "Nagłośnienie na wesela - pierwsze kroki." Proponowanie Koledze Autorowi takiego badziewia (!) może oznaczać tylko jedno - że te "pierwsze kroki" będą ostatnimi.Nie mówiąc już o wyrzucaniu pieniędzy w błoto.
    Na marginesie: Gdyby to Kolega chciał skompletować swój sprzęt na podobne imprezy, też zakupiłby te proponowane wyżej "zabawki"?
    Bardzo w to wątpię.
    I właśnie dla tego uważam PROPOZYCJĘ za szkodliwą.
    Ostrzeżenie.

sebap
    Level 41  
    Powtórzę: założyciel tematu chcę przeznaczyć około 20 tysięcy na sprzęt a ty mu proponujesz chłam w postaci Dibeisi itp., więc moim zdaniem krytyka pod twoim adresem jest jak najbardziej na miejscu.
    M-MaN
    Conditionally unlocked
    Koniec kłótni!, JA PROPONUJĘ!!!!!!!, Nie każę mu tego kupowac!!!!!!
    Luke15
    User under supervision
    Szkodzisz mu, ponieważ narażasz jego budżet i ciężko zarobione pieniądze na wyrzucenie w błoto! Każesz inwestować w coś, co jest najbardziej tępione na wszystkich portalach elektronicznych, estradowych itp. Każesz kupić "chłam" który jest poniżej wszelakiej jakości... I coś takiego proponujesz gościowi, który ma grać tym w publicznych miejscach!! Narażasz go na zniszczenie reputacji poprzez taki sprzęt, i jego usterki w trakcie imprezy. Do jasnej chole** jak można proponować takie coś do profesjonalnego użytku!? Koleś, ogarnij się i przestań pisać takie bezsensowne porady, bo widać że nie masz pojęcia o czym piszesz. Osobiście wstydził bym się z tym "Twoim" sprzętem pokazać na urodzinach 10'cio latka, nie mówiąc już o większych imprezach. Ale tak... tak... każdy chwali to co ma :) Pozdrawiam Twoje uszy i uszy imprezowiczów bawiących się na Twoich imprezach ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    przemo-bum
    Level 1  
    Witam Panów.
    Jeśli mogę doradzić to proponuję jednak zakup sprzętu z tej wyższej pułki. Gram w zespole 13 lat i przekonałem się już nie raz że nie opłaca się wyrzucać pieniędzy w błoto. Na samym początku mojej przygody grałem na mało wyszukanym sprzęcie. Między innymi na wspomnianym Hollywoodzie, Ibizie i tym podobnym badzie.... . I niestety, sprzęt ten okazał się jednorazową inwestycją. Więc jeśli ktoś ma na start parę zł. do zainwestowania to niech nie kupuje tego chłamu. Ja gram od jakiś 6 lat na końcówkach mocy: ADS-1400 wat (góry) ADS-1100 wat (odsłuch), i AZUSA-2500 wat (Basy). Głośniki : góra- 2x600 wat STX i basy 2x 1000 wat Beyma. Mikser Stage-Line który służy mi już 13 lat. i mikrofony shure. Końcówki mocy współpracują jak na moje ucho bardzo przyzwoicie i cały zestaw pozwala na nagłośnienie wesela na co najmniej 200-300 osób. Co najważniejsze w przypadku awarii którejś z końcówek co jeszcze mi się nie przytrafiło to jest się czym wybronić. Ja wiem że początki bywają ciężkie i jeśli grosza jest mało to da się zagrać i na Hollywoodzie ale po zagraniu wesela radze szybko go zmienić bo na drugie może nie starczyć. Pozdrawiam.
    wyrokulicy
    Level 23  
    Za 20k zł to skłaniałbym się ku jakimś górkom 12"+dobry HF, oraz TP-118. Ew odezwać się do Dr-Aus w sprawie kolumn i końców - będzie na pewno dobrze ale pewnie nie tanio...

Do tego mixer 12-16 kanałów (tutaj nie polecam nic bo nie zajmuję się nimi) i mikrofony min Shure. Kable swoją drogą, ale tu nie radze oszczędzać, myślę że 20m kabla to troszkę na wyrost, 10m o odpowiednim przekroju do mocy z zakończeniami speakon Neutric bd ok.
    Do tego procek/croosover. Reszta oświetlenia i peryferia typu rack, case, statywy.

Na pewno nie brać żadnych Ibiza sound, Hollywood, Voice Craft, Mc tatoo i Elektron.

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)

Poprawione...
    JankesKozak
    Level 10  
    Jaki nadstawki proponuję Stx pa-1000-4-fr x2 bassy stx pa-1000-8-LR x4 do tego wzmacniacz T.amp ta2400 x3 i do tego jakis mikser 12 kanałowy :) Więcej nie polecę bo się nie orjetuję w mikrofonach statywach itp ;)