Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

?AWARIA KARTY GRAFICZNEJ - Win XP nie startuje, TRYB OSZCZEDNY monitora

beatvoy 18 Sep 2011 19:54 5500 21
    beatvoy
    Level 9  
    Witam, podobne tematy się już powtarzały, jednak nie uzyskałem odp na konkretnie mój problem, dlatego pozwolę sobie rozpocząć nową dyskusję.

PARAMETRY SPRZĘTOWE:
    system Win XP home SP3 (PC z roku 2006)
    płyta główna ECS RC410L/800-M + zintegrowana grafika ATI RADEON XPRESS 200
    procesor Intel Pentium D CPU 2,80GHz/2,80GHz
    karta graficzna GIGABYTE NVIDIA GeForce 7300 GS (do niej podłączony monitor - prawdopodobnie przyczyna problemu posiadająca porty DVI oraz D-SUB)
    RAM 1GB
    zasilacz FEEL-350ATX
    monitor LG flatron L1919S połączony z kartą graficzną GIGABYTE przez złącze D-SUB

Problem pojawił się, jak mi opisano kilka tygodni temu, jednak nasilił się wczoraj. Początkowo podczas startu Win XP monitor wyświetlał komunikat TRYB OSZCZĘDNY, jednak nie przeszkadzało to w starcie systemu.

Od kilku dni, monitor zaczyna szaleć - pokazuje pionowe paski różnych kolorów, przygasa na chwile itp.

Od momentu kiedy poproszono mnie o interwencję, sytuacja wygląda następująco:
    STARTUJĄC KOMPA WYŚWIETLA SIĘ:
    - ekran początkowy ECS RC410L/800-M oraz graphic by ATI Radeon XPRESS200 (ponoć wcześniej sie nie pojawiał - chociaż nie wiem czy to istotne)
    - pionowe pasy różnej grubości oraz różnych kolorów
    - podczas ładowania XP monitor przechodzi w TRYB OSZCZĘDNY, gaśnie i tutaj kończy się zabawa (dysk pracuje dalej jakby kontynuował start windy).

DZIAŁANIA:
    Jedyną możliwością uruchomienia systemu jest wybranie po wyjściu z biosa TRYBU AWARYJNEGO, tryb umożliwia mi zwiększenie rozdzielczości i obsługuje internet w miarę znośnie, jak na tryb awaryjny przystało,
    - zastosowałem przywracanie systemu, jednak nie dało to żadnego rezultatu...
    (co oznacza, ze nikt nie mieszał w ustawieniach czegokolwiek)
    - menedżer urządzeń nie sygnalizuje błędów oraz uszkodzeń oraz używa karty graficznej GIGABYTE.
    - występują wąskie pionowe pasy (prążki) są prawie niewidoczne więc nie przeszkadzają, jakość obrazu jak to w trybie awaryjnym znośna, wiec do internetu wystarczy względnie.
    - przywróciłem również fabryczne ustawienia BIOSa, co również nic nie dało
    - nie ma osmoleń na płycie oraz zmian na kondensatorach

MOJA DIAGNOZA TO:
    - prawdopodobnie problem z kartą graficzną GIGABYTE, być może z obsługą portu D-SUB?

PRAWDOPODOBNE ROZWIĄZANIE TO:
    1. przetestowanie portu DVI (zakup przejsciówki z d-sub na dvi)?
    2. wymiana karty graficznej?
    3. Przełączenie monitora do grafiki zintegrowanej RADEON? TAK MOŻNA?

????PYTANIA:
    1. Czy diagnoza jest prawdopodobna? Czy istnieją inne możliwości awarii?
    2. Czy zakup przejściówki z dsub na dvi oraz test drugiego portu MA SENS?
    3. Czy wymiana karty jeśli przejsciówka nie zadziała jest wyjściem ostatecznym?
    4. Czy mogę wymontować grafikę gigabyte oraz podłączyć monitor pod zintegrowanego radeona?

Będę wdzięczny za rady, Pozdrawiam!
  • Helpful post
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Wpierw przyjrzyj się dokładnie płycie głównej (sekcja zasilania szczególnie) czy nie ma nigdzie spuchniętych kondensatorów.
    Zresetuj bios do fabrycznych ustawień (setup default).
    Zbyt mało informacji o podzespołach (model płyty,zasilacza).
    beatvoy
    Level 9  
    Dzięki za odp oraz słuszne sugestie

- uzupełniłem zapytanie dodając szczegóły podzespołów,
    - zresetowałem ustawienia biosa, nic to nie dało
    - żaden z kondensatorów na płycie nie wygląda podejrzanie,
    W ogóle pomimo 5lat stałego użytkowania wnętrze wygląda jak nówka ze znikomą ilością kurzu, nie widać również żadnych przepaleń, osmoleń itp.

- swoją drogą oświeciło mnie, że komp nie używa zintegrowanego radeona tylko karty GIGABYTE, do której właśnie podłączony jest monitor

wymontować GIGABYTE oraz skorzystać z zintegrowanego RADEONA?
    Czy to ma znaczenie przy dual cpu 2,8ghz, czy jedynie zmniejszy wydajność grafiki?
    No i czy w przypadku rezygnacji z GIGABYTE komp sam rozpozna, że przełączyłem monitor do zintegrowanej grafiki czy będę musiał coś instalować lub mieszać w menedzeze urzadzen?
  • Helpful post
    smoq35
    Level 29  
    Sprawdź zestaw na innym, porządnym zasilaczu. Ten, który masz to bomba z opóźnionym zapłonem.

Podaj napięcia, które daje zasilacz podczas ładowania systemu i wystąpienia usterki.
  • Helpful post
    RADU23
    beatvoy wrote:

wymontować GIGABYTE oraz skorzystać z zintegrowanego RADEONA?
    Czy to ma znaczenie przy dual cpu 2,8ghz, czy jedynie zmniejszy wydajność grafiki?
    No i czy w przypadku rezygnacji z GIGABYTE komp sam rozpozna, że przełączyłem monitor do zintegrowanej grafiki czy będę musiał coś instalować lub mieszać w menedzeze urzadzen?

Podłącz monitor do karty zintegrowanej. Komputer sam rozpozna do której karty monitor jest podłączony.
    Z tego co opisujesz możliwe całkiem że twoja karta się przegrzała,bądź przegrzewa. Gdy podepniesz się do zintegrowanej to daj screena z HWiNFO zakładka "temp"- (czujniki temperatur).
    beatvoy
    Level 9  
    Niestety...
    1. kilkukrotnie próbowałem podłączyć monitor pod zintegrowanego RADEONA, monitor w ogóle nie reaguje, jakby w port zintegrowany D-SUB nie działał...

JAK WSPOMNIAŁEM MOGĘ JEDYNIE URUCHOMIĆ SYSTEM W TRYBIE AWARYJNYM co prawdopodobnie uniemożliwia instalację programów?
    2. Próby instalacji HWiNFO32 kończą się Errorem, brak możliwości instalacji drivera...
    3. Próbuję również zainstalować sterownik dedykowany dla RADEONA, jednak również wyskakuje błąd, najpierw brak DirectX 8 kończąc na braku sterownika ekranu...

Niestety nie posiadam miernika z sondami pomiarowymi, wiec skazany jestem na użycie jedynie softu, którego nie mogę zainstalować w trybie awaryjnym, błędne koło :/

Dlaczego monitor nie reaguje ze zintegrowaną kartą? Trochę dziwne...
    Będę wdzięczny za każdą pomoc!
  • Helpful post
    smoq35
    Level 29  
    To podaj napięcia z BIOSu, lepsze to niż nic.
    Wypiąłeś kartę ze slotu przed uruchomieniem komputera na karcie zintegrowanej?
    beatvoy
    Level 9  
    POMIARY NAPIĘĆ Z BIOSU z kartą graficzną GIGABYTE

Vcore : faluje miedzy 1.232-1.248-1.264V
    Vdimm : faluje miedzy 1.744-1760V
    VccNB : 1.200V
    Vcc3V : 3.328V
    Vcc12V : faluje miedzy 11.968-12.032V

System Fan Speed 0 RPM
    CPU Fan Speed faluje1095-1102 RPM
    Syst. Temp. 42-43°C
    CPU Temp. 43-44°C

USTAWIENIA WENTYLACJI:
    smart fan control - włączony
    smart fan start PWM value 50
    smart fan start Temp. 50°C
    Full Speed Temp. 70°C
    Smart fan Slope 8PWM value/°C

PODCZAS PRÓBY Z WYPIĘTĄ KARTĄ GIGABYTE:
    - ekran początkowy bez pionowych pasków wygląda na OK,
    - podczas ładowania XP (w tym samy momencie co z kartą GIGABYTE) ekran gaśnie poczym pojawia się informacja:
    POZA ZAKRESEM PRACY
    46.4kHz / 43 Hz

- dodatkowo bez karty GIGABYTE nie mogę dostać się do trybu awaryjnego jedynie bios i bootowanie...
    - pomiary bez karty GIGABYTE są takie same, jedynie temperatura spadła do:
    System Temp. 35°C
    CPU Temp. 32-33°C
    (ale pewnie dlatego, ze zdjęta została obudowa i jednak chwilkę odpoczął podczas wypinania karty graficznej - więc podejrzewam również bez znaczenia)

JAKIEŚ NOWE SUGESTIE CO DO DIAGNOZY???
  • Helpful post
    smoq35
    Level 29  
    Uruchom tryb awaryjny poprzez wciskanie klawisza F8 po zakończeniu POST.
    W trybie awaryjnym ustaw rozdzielczość ekranu obsługiwaną przez Twój monitor.
    beatvoy
    Level 9  
    teraz to już chyba zupełnie namieszałem...

PO WYMONTOWANIU KARTY GIGABYTE ORAZ PROBIE STARTU ZE ZINTEGROWANEGO RADEONA:
    Udało się faktycznie dostać do trybów awaryjnych... jednak jedynie tryb VGA zaskoczył, win uruchomił normalnie, lecz bez sterowników RADEONA, co umożliwiło jedynie obsługę rozdzielczości 1024x768px, przy wyższej ponownie pojawiała się plansza o POZA ZAKRESEM PRACY 46.4kHz / 43 Hz
    Zainstalowałem HWiNFO oraz przygotowałem screen z napiec i temperatur jednak przed opisaniem stanu aktualnego tutaj, postanowiłem powalczyć do końca i zainstalować sterowniki ATI RADEONA prawidłowo i do końca.

No i w tym momencie przedobrzyłem...

widniały dwa znaki zapytania przy karcie graficznej oraz kontrolerze wideo, były podane jakieś domyślne ATI, które nie dawały pełnych możliwości.
    Zainstalowanie ręcznie pobranego sterownika do RADEONA zakończyło się tym razem Błędem INF - nieodnaleziono sterownika ekranu. Co zrozumiałem, jako zainstalowanie jakiegos standardu VGA itp.

Kombinując na różne sposoby wyłączyłem urządzenie kontroler wideo przy którym widniał żółty znak zapytania, co musiałem potwierdzić uruchamiając ponownie komputer. Od tego momentu przy ładowaniu XP monitor przygasa i na tym koniec - bez żadnego komunikatu....:/

- próbowałęm róznych wariantow oraz trybów awaryjnych, VGA itp.
    - ponownie podłączając karte GIGABYTE i na odwrót,
    - restartowalem ustawienia biosa

Robiąc to na wszelkie możliwe sposoby podczas ładowania win XP ekran gaśnie (w tle słychać jakby się system ładował, ale już bez możliwości wglądu)
    nie pojawia się również żaden komunikat na monitorze już.......

JAK Z POWROTEM WŁĄCZYĆ URZĄDZENIE kontroler wideo, czy to możliwe, że to z tej przyczyny tak to teraz wygląda, że NIE WYGLĄDA???
  • Helpful post
    RADU23
    Przyszła mi jeszcze jedna myśl do głowy. Mając monitor podpięty pod zintegrowaną kartę uruchom Linuxa LiveCD. Powiedy jaki jest efekt i czy jest obraz.
  • Helpful post
    adamadi33
    Level 43  
    Podaj model procesora.
    beatvoy
    Level 9  
    hmmm... ok

pobieram Ultima Linux Live CD 4 sp3 ok 19:30 powinienem mieć pierwsze rezultaty...
    Jeśli okaże się, że uda mi się uruchomić Linuxa, to poradzę sobie nie bawiąc się nim z dobre 10 lat? Czy mogę coś zmienić/ustawić z poziomu Linuxa od razu? Gdzie mieszać i w jaki sposób, może da się podpowiedzieć w kilku zdaniach? może jakaś lista zadań - wtedy wygooglam, jak dotrzeć gdzie bedzie trzeba...

Procesor to Intel® Pentium® D CPU 2,80GHz 2,80GHz D34017-001
  • Helpful post
    adamadi33
    Level 43  
    Podałeś model ale wentylatora firmy Intel nie procesora.Ponawiam pytanie.
    beatvoy
    Level 9  
    LINUX LIVE CD śmiga, jedynie myszka nie działa co utrudnia późniejszą nawigację... rozdzielczość jest 800x600 podejrzewam lub nawet mniejsza. Monitor zachowuje się bez zarzutu... bez myszki i tak chyba zbyt wiele nie zdziałam, bo nie wszędzie za pomocą Tabu się dostanę lub moja wiedza na temat nawigacji w linuxie na to nie pozwoli...

OK czyli problem wystąpił na poziome win XP... CO TA WIEDZA NAM DAJE?

Co do pełnego modelu procesora to niestety nie mam do takowego dostępu. mam dostep jedynie do BIOSA, gdzie tak szczegolowych info nie uzyskam... Jest jakaś inna metoda bez windy? Moze z poziomu Linuxa sie dokopię, jednak jak juz wspomnialem bez myszki będzie ciężko... :/ Czy w ogole model procesora cos da? czy to jest istotne w tym typie awarii?

CO ROBIĆ PANOWIE??! :|
  • Helpful post
    adamadi33
    Level 43  
    Podmień do testów inny zasilacz ale co najmniej 400W i stabilny zasilacz.
    beatvoy
    Level 9  
    czyli to wymiana zasilacza jest w tym momencie jedynym rozwiazaniem? Nie bardzo to rozumiem... windows nie startuje ze wzgledu na wadliwy i niestabilny zasilacz?
    RADU23
    beatvoy wrote:
    czyli to wymiana zasilacza jest w tym momencie jedynym rozwiazaniem? Nie bardzo to rozumiem... windows nie startuje ze wzgledu na wadliwy i niestabilny zasilacz?

Możliwe całkiem,choć jeśli Linux chodzi normalnie to na chwile obecną pozostańmy przy tym zasilaczu co nie ulega faktowi że dobrze by było podmienić go na jakiś mocniejszy markowy-w późniejszym czasie zupełnie wymienić).
    Mysz pod jaki port jest podpięta że Linux jej nie wykrywa?. Jaka to mysz?.
  • Helpful post
    smoq35
    Level 29  
    Nie chodzi o wymianę, tylko uruchomienie komputera na stabilnym i pewnym zasilaczu.
    Czy da się wejść do trybu awaryjnego na karcie zintegrowanej z wymontowana kartą ze slotu? Jeżeli tak, to należy powłączać wyłączone urządzenia oraz spróbować uruchomić system.
    beatvoy
    Level 9  
    wersja linuxa to K Desktop Environment 3.4. nie znam sie na obsludze, ale za pomoca alt + funkcyjne moge sie dostac praktycznie wszedzie, ciezko sie szuka ustawien, ale jesli to cos moze dac to chyba dalbym rade cos z pozycji linuxa namieszac... o ile to w ogole cos da:/

juz zauwazylem podstawowy problem - nie mam dostepu do dysku twardego oraz swoich plikow, jakby to co w linuxie jest jedynie na poziomie CD...?

myszka optyczna podpieta pod USB probowalem rozne porty i lipa, w linuxie nie daje rady... nie wiem jaki model, totalnie wytarta i rowniez do wymiany co juz zadzylem zauwazyc na poziomie windy.

Wydaje mi sie, ze wymiana zasilacza na tym etapie nie wniesie zbyt wiele, a zakup to jakby nie patrzec jakis tam chwilowy klopot itp. Komp na nim smigal jakies 5 lat bez zarzutu, wiec chyba pociągnie jeszcze klika dni do momentu ogarniecia systemu i aktualnej awarii... CHYBA ZE SIE MYLĘ i WYMIANA ZASILACZA JEST NIEZBEDNA DO KONTYNUOWANIA WALKI...?

Dodano po 7 [minuty]:

aha.. no i powtórzę, że nie mam mozliwosci dostania sie jakkolwiek do systemu, ani przez tryb awaryjny/z siecia, ani tryb vga, ani poprzednia prawidlowa konfiguracja, debugowanie... nic a nic.
    w momencie ladowania win XP monitor gasnie i klapa:/ w tle slychac dysk jak mieli - tak, jakby kontynuowal uruchamianie systemu...

cos mi sie nie chce wierzyc, ze to wylaczenie kontrolera wideo namieszalo, az tak bardzo :/ na to wszytko wskazuje, pytanie jak to ponownie wlaczyc bez podgladu systemu :|
  • Helpful post
    RADU23
    Chwilowo by wykluczyć winę zasilacza-pożycz od kogoś jakiś firmowy i podmień. Jeśli to cokolwiek pomoże to kupisz zasilacz (i tak będziesz musiał wymienić). Czy po zresetowaniu biosa czasem nie przestawiły ci się kontrolery usb? (zobacz czy są włączone w biosie).
    beatvoy
    Level 9  
    niestety pomimo wszelkich prób nie dałem rady z okiełznaniem awarii, dlatego podjąłem decyzję o oddaniu go do fachowego serwisu...

Dzięki za zaangażowanie i cenną pomoc, zamykam remat. Pozdrawiam