logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[excel] Inwentura w excelu, zliczanie powtarzajacych sie wpisow

askr 18 Wrz 2011 20:57 9190 23
REKLAMA
  • #1 9940361
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    I kolejna zagwozdka w excelu.
    Mam duzo wymieszanych produktow i czytnik kodow kreskowych. Zeskanowane kody wpisuja sie w jedna kolumna.
    Chce po koleji wczytac wszystkie produkty w koszu, a potem w jakis sposob podliczyc powtorzenia.
    Moge to zrobic za pomoca autofitrowania i zliczania funkcja "ile wystepuje", ale jestem ciekawy czy jest jakis sensowniejszy sposob obliczenia tego?
  • REKLAMA
  • #2 9940831
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Posortuj wg powtarzających się kodów i użyj sumy pośrednie tam w opcjach zamiast sumuj wybierz licz.
  • #3 9941000
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Wykorzystaj tabelę przestawną.
  • #4 9941267
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Można to także zrobić (napisać programik) przy pomocy Visual Basic for Application.
    Wtedy wyniki mogą być zaprezentowane w dowolnej, wygodnej dla nas formie.
    Opłaca się to wtedy, gdy operację taką będziemy przeprowadzać częściej.
  • Pomocny post
    #5 9953814
    braciszek0
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Gotowe makro napisane pod Excel 2003:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

W załączniku plik z powyższym makrem. Zwróć uwagę że są różne ceny przy tych samych nazwach i to makro rozróżnia.
    Załączniki:
    • makro.xls (36.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 9953834
    braciszek0
    Poziom 13  
    Powyżej około 300 wierszy potrzebuje trochę czasu na przeliczenia. Wiem bo korzystam codzienie z podobnego makra
  • #8 9972765
    braciszek0
    Poziom 13  
    Proszę. :)

W poprzednim makro usuń wiersz

Natomiast w wierszach:

zamień literkę b na c

Teraz w Arkuszu " zestawienie" w kolumnie C podajesz ilość sztuk. WAŻNE!! Musi się tam znaleźć przynajmniej cyfra 1 ( przy pustej komórce nie policzy danego wiersza)
    Załączniki:
    • makro.xls (37.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 10013961
    Linbaba
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam.
    To mój pierwszy post na elektroda.pl.
    Nie chciałem zakładać nowego tematu a mam pytanie. Kolega askr napisał że kody są zapisywane w jednej kolumnie. I to jest mój problem jak to zautomatyzować.
    Chodzi mi o to że skanuje kod i jest on wpisywany do komórki po czym muszę nacisnąć enter żeby następny kod wpisał się w komórce niżej. Moje pytanie: Czy da się ustawić excela tak żebym nie musiał wciskać tego entera, tylko po zeskanowaniu sam program przechodził do następnej komórki??
    Chcę tak zrobić bo potem muszę policzyć ile tych kodów jest, a produkcja jest masowa więc chciał bym to zautomatyzować. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
  • #10 10013977
    askr
    Poziom 35  
    To kwestia ustawień skanera. Nasze po wczytaniu kodu kreskowego automatycznie dają enter. Excel sam z siebie nie wie kiedy kończysz wpisywać do danej komórki.
  • #11 10014126
    braciszek0
    Poziom 13  
    Nie bawiłem się ze skanerami pod Excelm. Ale wydaje się mi że można napisać warunek że jeżeli komórka jest pełna to ma przejść do następnej. Lub wymusić przejście do następnej komórki po zakończeniu skanowania. Coś podobnego pisałem pod C# + MySQL, jeżeli textbox był już zapisany to wstawiłem wymuszenie zapisania do bazy poprzednich danych.
    Jak podeślecie mi kod, którym obsługujecie skaner to może coś wymyślę.
    Pozatym jeżeli długość kodów kreskowych jest taka sama to można "nauczyć " Excela kiedy skończyło się wpisywać :)
  • #13 10014211
    braciszek0
    Poziom 13  
    Ale można by gdzieś w kod wkleić coś w stylu:
    Sub makro3()
    p = 1
    Range("g" & p).Select
    Range("g" & p) = "1"
    p = p + 1
    Range("g" & p) = "1"
    p = p + 1
    Range("g" & p) = "1"
    p = p + 1
    Range("g" & p) = "1"
    p = p + 1
    Range("g" & p) = "1"
    End Sub

Posukam jak w Excela podpina się Skaner kodów kreskowych i wymyślę jak mu wstawić automatyczny "Enter" :)

Skoro da się w C# to w VB Excela też.
  • REKLAMA
  • #15 10014249
    braciszek0
    Poziom 13  
    Askr zarzuć mi na priv kod dzięki któremu z czytnika kodów wypełniasz komórki w arkuszu (bedzie szybciej), a ja dla potomnych pokombinuję i dopiszę funkcję automatyczneo przejścia do następnej komórki.
  • #16 10014264
    askr
    Poziom 35  
    ee nie ma żadnego kodu.
    Nawet notatnika można wypełniać z czytnika kodów kreskowych.
    System widzi go jak zwykłą klawiaturę - zeskanowanie kodu powoduje, że czytnik wysyła ciąg cyfr jaki był zapisany w kodzie, a na koniec - enter.
  • #17 10014380
    braciszek0
    Poziom 13  
    Ok popróbuję jutro w pracy. Bo mam akurat podpięty czytnik ale w innym celu. Testowania projektu w C# .
  • REKLAMA
  • #19 10051180
    braciszek0
    Poziom 13  
    Ppoprawka do macra zliczającego wiersze
    należy jeszcze poprawić wiersz:

na
  • #20 10076881
    Linbaba
    Poziom 10  
    I co panowie, żaden nie potrafi mi pomóc?? W notatniku jak daje zeskanowany kod to jest automatyczny enter ale w excel'u to nie działa. skaner jest widoczny w systemie jako klawiatura ale nie ma tam nigdzie opcji automatycznego enter. Może jakieś dodatkowe sterowniki?? Może jakieś proste makro? Bardzo mi na tym zależy.
  • #21 10076920
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Wypadało by jednak założyć nowy temat, wtedy (w uzasadnionych przypadkach) zawsze możesz kliknąć [pomógł].
    1) Końcowy znak. Sprawdź jeszcze raz ustawienia czytnika.
    2) Makro. Zależy czy komórka po wpisaniu kodu jest w trybie edycji, czy nie (prawdopodobnie opcja w czytniku). Czy następny kod jest nadpisywany, czy dopisywany w komórce?
    3) Inaczej. Jeśli zapis w pliku tekstowym jest prawidłowy, to można zaimportować go do Excela.
  • #22 10078089
    Linbaba
    Poziom 10  
    Czytnik nie ma żadnych takich opcji o których mówisz, import do exela chce właśnie wyeliminować to ma być od razu w excel'u. Komórka po zeskanowaniu kodu jest w trybie edycji, a następny kod jest dopisywany dalej do tego pierwszego.

PS jak mi pomożesz kliknę Ci "pomógł" o to nie musisz sie martwić. Pozdrawiam.
  • #23 10078645
    braciszek0
    Poziom 13  
    Zaczyna się robić post o wszystkim i o niczym.

Linbaba PROSZĘ załóż osobny temat!!!
    Ten dotyczy się zliczania powtarzających się wierszy!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje efektywnego sposobu na zliczanie powtarzających się kodów kreskowych w Excelu, gdzie zeskanowane kody są wprowadzane do jednej kolumny. Odpowiedzi sugerują różne metody, w tym sortowanie kodów i użycie funkcji sumy pośredniej, tabel przestawnych oraz programowania w Visual Basic for Applications (VBA) dla bardziej zaawansowanych rozwiązań. Użytkownicy dzielą się także gotowymi makrami oraz wskazówkami dotyczącymi automatyzacji procesu skanowania, w tym ustawieniami skanera, które mogą wpływać na sposób wprowadzania danych do Excela. Pojawiają się również pytania o możliwość automatycznego przechodzenia do następnej komórki po zeskanowaniu kodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA