Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[excel] Inwentura w excelu, zliczanie powtarzajacych sie wpisow

askr 18 Wrz 2011 20:57 7543 23
  • #1 18 Wrz 2011 20:57
    askr
    Poziom 35  

    I kolejna zagwozdka w excelu.
    Mam duzo wymieszanych produktow i czytnik kodow kreskowych. Zeskanowane kody wpisuja sie w jedna kolumna.
    Chce po koleji wczytac wszystkie produkty w koszu, a potem w jakis sposob podliczyc powtorzenia.
    Moge to zrobic za pomoca autofitrowania i zliczania funkcja "ile wystepuje", ale jestem ciekawy czy jest jakis sensowniejszy sposob obliczenia tego?

    0 23
  • #2 18 Wrz 2011 22:41
    powerm
    Poziom 23  

    Posortuj wg powtarzających się kodów i użyj sumy pośrednie tam w opcjach zamiast sumuj wybierz licz.

    0
  • #3 18 Wrz 2011 23:34
    robig
    Poziom 18  

    Wykorzystaj tabelę przestawną.

    0
  • #4 19 Wrz 2011 07:55
    mikstu2
    Poziom 27  

    Można to także zrobić (napisać programik) przy pomocy Visual Basic for Application.
    Wtedy wyniki mogą być zaprezentowane w dowolnej, wygodnej dla nas formie.
    Opłaca się to wtedy, gdy operację taką będziemy przeprowadzać częściej.

    0
  • Pomocny post
    #5 22 Wrz 2011 21:01
    braciszek0
    Poziom 12  

    Gotowe makro napisane pod Excel 2003:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    W załączniku plik z powyższym makrem. Zwróć uwagę że są różne ceny przy tych samych nazwach i to makro rozróżnia.

    0
    Załączniki:
  • Pomocny post
    #6 22 Wrz 2011 21:04
    braciszek0
    Poziom 12  

    Powyżej około 300 wierszy potrzebuje trochę czasu na przeliczenia. Wiem bo korzystam codzienie z podobnego makra

    0
  • #8 28 Wrz 2011 17:41
    braciszek0
    Poziom 12  

    Proszę. :)

    W poprzednim makro usuń wiersz

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Natomiast w wierszach:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    zamień literkę b na c
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Teraz w Arkuszu " zestawienie" w kolumnie C podajesz ilość sztuk. WAŻNE!! Musi się tam znaleźć przynajmniej cyfra 1 ( przy pustej komórce nie policzy danego wiersza)

    0
  • #9 10 Paź 2011 21:33
    Linbaba
    Poziom 8  

    Witam.
    To mój pierwszy post na elektroda.pl.
    Nie chciałem zakładać nowego tematu a mam pytanie. Kolega askr napisał że kody są zapisywane w jednej kolumnie. I to jest mój problem jak to zautomatyzować.
    Chodzi mi o to że skanuje kod i jest on wpisywany do komórki po czym muszę nacisnąć enter żeby następny kod wpisał się w komórce niżej. Moje pytanie: Czy da się ustawić excela tak żebym nie musiał wciskać tego entera, tylko po zeskanowaniu sam program przechodził do następnej komórki??
    Chcę tak zrobić bo potem muszę policzyć ile tych kodów jest, a produkcja jest masowa więc chciał bym to zautomatyzować. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

    0
  • #11 10 Paź 2011 22:01
    braciszek0
    Poziom 12  

    Nie bawiłem się ze skanerami pod Excelm. Ale wydaje się mi że można napisać warunek że jeżeli komórka jest pełna to ma przejść do następnej. Lub wymusić przejście do następnej komórki po zakończeniu skanowania. Coś podobnego pisałem pod C# + MySQL, jeżeli textbox był już zapisany to wstawiłem wymuszenie zapisania do bazy poprzednich danych.
    Jak podeślecie mi kod, którym obsługujecie skaner to może coś wymyślę.
    Pozatym jeżeli długość kodów kreskowych jest taka sama to można "nauczyć " Excela kiedy skończyło się wpisywać :)

    0
  • #13 10 Paź 2011 22:14
    braciszek0
    Poziom 12  

    Ale można by gdzieś w kod wkleić coś w stylu:
    Sub makro3()
    p = 1
    Range("g" & p).Select
    Range("g" & p) = "1"
    p = p + 1
    Range("g" & p) = "1"
    p = p + 1
    Range("g" & p) = "1"
    p = p + 1
    Range("g" & p) = "1"
    p = p + 1
    Range("g" & p) = "1"
    End Sub


    Posukam jak w Excela podpina się Skaner kodów kreskowych i wymyślę jak mu wstawić automatyczny "Enter" :)

    Skoro da się w C# to w VB Excela też.

    0
  • #15 10 Paź 2011 22:20
    braciszek0
    Poziom 12  

    Askr zarzuć mi na priv kod dzięki któremu z czytnika kodów wypełniasz komórki w arkuszu (bedzie szybciej), a ja dla potomnych pokombinuję i dopiszę funkcję automatyczneo przejścia do następnej komórki.

    0
  • #16 10 Paź 2011 22:22
    askr
    Poziom 35  

    ee nie ma żadnego kodu.
    Nawet notatnika można wypełniać z czytnika kodów kreskowych.
    System widzi go jak zwykłą klawiaturę - zeskanowanie kodu powoduje, że czytnik wysyła ciąg cyfr jaki był zapisany w kodzie, a na koniec - enter.

    0
  • #17 10 Paź 2011 22:49
    braciszek0
    Poziom 12  

    Ok popróbuję jutro w pracy. Bo mam akurat podpięty czytnik ale w innym celu. Testowania projektu w C# .

    0
  • #19 21 Paź 2011 19:33
    braciszek0
    Poziom 12  

    Ppoprawka do macra zliczającego wiersze
    należy jeszcze poprawić wiersz:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    na
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #20 29 Paź 2011 10:06
    Linbaba
    Poziom 8  

    I co panowie, żaden nie potrafi mi pomóc?? W notatniku jak daje zeskanowany kod to jest automatyczny enter ale w excel'u to nie działa. skaner jest widoczny w systemie jako klawiatura ale nie ma tam nigdzie opcji automatycznego enter. Może jakieś dodatkowe sterowniki?? Może jakieś proste makro? Bardzo mi na tym zależy.

    0
  • #21 29 Paź 2011 10:21
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Wypadało by jednak założyć nowy temat, wtedy (w uzasadnionych przypadkach) zawsze możesz kliknąć [pomógł].
    1) Końcowy znak. Sprawdź jeszcze raz ustawienia czytnika.
    2) Makro. Zależy czy komórka po wpisaniu kodu jest w trybie edycji, czy nie (prawdopodobnie opcja w czytniku). Czy następny kod jest nadpisywany, czy dopisywany w komórce?
    3) Inaczej. Jeśli zapis w pliku tekstowym jest prawidłowy, to można zaimportować go do Excela.

    0
  • #22 29 Paź 2011 16:11
    Linbaba
    Poziom 8  

    Czytnik nie ma żadnych takich opcji o których mówisz, import do exela chce właśnie wyeliminować to ma być od razu w excel'u. Komórka po zeskanowaniu kodu jest w trybie edycji, a następny kod jest dopisywany dalej do tego pierwszego.

    PS jak mi pomożesz kliknę Ci "pomógł" o to nie musisz sie martwić. Pozdrawiam.

    0
  • #23 29 Paź 2011 18:57
    braciszek0
    Poziom 12  

    Zaczyna się robić post o wszystkim i o niczym.


    Linbaba PROSZĘ załóż osobny temat!!!
    Ten dotyczy się zliczania powtarzających się wierszy!!!!!!

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo