Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControlSterControl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fujitsu Siemens Li2735 - szare migające paski

19 Wrz 2011 20:08 7696 24
  • Poziom 9  
    Witam,

    Mam problem z moim notebookiem AMILO Li2735.

    Na ekranie pojawiają się często szare mrugające poziome pasy. Problem ten pojawia się najczęściej przy "budzeniu" komputera ze stanu wstrzymania, przy włączaniu komputera oraz przy uruchamianiu programów zmieniających rozdzielczość ekranu. Zarówno pod Windowsem jak i przy jego uruchamianiu. Zrobiłem upgrade BIOS-u i zainstalowałem najnowsze sterowniki karty graficznej jednak niczego to nie zmieniło.

    Pasy te da się zlikwidować ruszając klapką lub naciskając w lewym rogu obudowy nad przyciskiem Esc (właściwie to nad głośnikiem) Załączam film.

  • SterControlSterControl
  • Poziom 17  
    Możesz mieć uszkodzoną taśmę od matrycy, może nie łączyć gniazdo w które wpinana jest tasma od matrycy (sądzę że gniazdo jest właśnie obok głośnika).Może być również odklejona grafika. Alenajpierw sprawdził bym taśmę.
  • SterControlSterControl
  • Poziom 9  
    Grafika chyba będzie ok ponieważ na zewnętrznym monitorze nie ma pasków nawet podczas gdy są na laptopie. Chyba zaniosę sprzęt do serwisu bo sam sie jednak boje przy tym grzebać.
  • Poziom 1  
    Witam

    Ja mialem identyczny problem. Laptop Amilo Li 2727. Szare paski pojawiajace sie przy starcie laptopa lub po wystartowaniu z trybu czuwania. Dodatkowo czasami pojawialy sie podczas pracy. Po poruszeniu klapą problem znikał, ale tylko chwilowo. Jak sie okazalo przyczyna nie byla tasma matrycy, tylko zasilacz, ktory mial przerwy w ladowaniu.
  • Poziom 25  
    Czy udało sie komuś ustalić konkretną przyczynę powyższej usterki -układ graficzny czy inny element ? U mnie usterka wygląda podobnie- reagował na wyginanie matrycy. Po podmianie matrycy i włączaniu laptopa były albo pionowe pasy albo od razu prawidłowy obraz, na wyginanie już nie reaguje. Na monitorze zewnętrznym oczywiście obraz prawidłowy.
  • Poziom 9  
    Ja z tym na razie żyje. Ściągnąłem obudowę poruszałem taśmą złożyłem i jakiś czas był spokój. Znowu wróciło - to samo pomogło. klapka nie trzeba wyginać wystarczy ją ruszyć. Skoro na zewnętrznym monitorze jest obraz to układ będzie raczej dobry. Zostaje taśma / matryca. W moim przypadku to pewnie taśma. Ale zainteresowało mnie to z tym zasilaczem.
  • Poziom 9  
    Witam!
    Mnie też zainteresowała opcja z zasilaniem. Dodam tylko że na baterii również pojawia się ekran w pasy.
    Nigdy nie naciskałem na klapkę w tym miejscu pozbywałem się tego ekranu w pasy poruszając ekranem. Ma to niestety negatywni się odbiło na obudowie w postaci pęknięć na obudowie przy zawiasach.
    Jak dopasować taśmę? Czy zawsze trzeba się sugerować tym do jakiego modelu jest przeznaczona wg sprzedawcy czy istnieją taśmy które będą ze sobą kompatybilne?

    Dodano po 34 [sekundy]:

    aha model mojego amilo to LI 2727
  • Poziom 9  
    To nie jest wina zasilania. Mi też już zaczyna pękać obudowa. Z dopasowaniem taśmy od innego laptopa może być problem. Generalnie w laptopach li2727 i 2735 jest ta sama taśma. Był jeszcze model 2735 i on też ma najprawdopodobniej tą samą taśmę. Nowa taśma załatwi sprawę tylko na jakiś czas. Z tego co widzę dziwnie jest ona prowadzona zaraz pod lewym zawiasem - załamuje się.

    Fujitsu Siemens zawaliło sprawę projektując obudowę. Do tego zawaliło sprawę z Windowsem gdyż nagrane płyty recovery nie widzą dysku twardego :/.
  • Poziom 9  
    Co ciekawe ja też już jakiś czas temu odinstalowałem taśmę i zainstalowałem ponownie i to też dało na jakiś czas pozytywny efekt. Przez jakiś czas ekran działał bez zarzutu.
    To miejsce które dociskasz mkiju87 przy obudowie to miejsce na wysokości głośnika. Jak dociskasz to miejsce to tym samym listwa dociska taśmę na wysokości zgięcia.
    Ja proponuje taki eksperyment. Jeśli nie rozwiązałeś jeszcze tego problemu to zdejmij listwę, ten panel u góry powyżej klawiatury. Ja właśnie go zdjąłem i zobaczę jak będzie się zachowywał ekran. Jak będzie ok to może pomyślimy nad jakimś tuningiem.
  • Poziom 9  
    Właśnie już parę razy zdejmowałem. Wystarczy tą taśmą poruszać i jest jakiś czas spokój. Dziwne jest to że zawsze się to robi podczas gdy ekran "łapie/ zmianie obraz" np. przy włączaniu lub wybudzaniu komputera.
  • Poziom 9  
    Ale panel zdjąłeś i następnie założyłeś ponownie? W takim wypadku u mnie też problem powracał. A czy problem również pojawiał się z całkowicie zdjętym panelem?
    U mnie pierwszy dzień jak ręką odjął. Jeśli będzie tak dalej to zamierzam wyciąć dziurę w panelu i dać więcej miejsca taśmie.
  • Poziom 9  
    Do dnia dzisiejszego bez panelu ekran działał prawidłowo.
    Zdecydowałem się na delikatny tuning, a mianowicie wziąłem nóż tapicerski i powoli z niewielką siłą nacisku wyciąłem:
    ząb wewnątrz obudowy, ten powyżej głośnika (ma za zadanie trzymać taśmę)
    ząb od panelu ten po prawej od głośnika
    ząb prawy na maskownicy zawiasu
    Krótko mówiąc wyciąłem parę zębów aby listwa w tym miejscu gdzie jest taśma nie była tak dociśnięta i żeby ruch ekranu od siebie nie powodował napinania taśmy.
    Jak na chwile obecną przy przechodzeniu z wygaszacza ekranu jest ok. Poczekajmy parę tygodni. Jakby się nie odzywał tzn. że jest OK.
  • Poziom 9  
    No niestety od razu po założeniu listwy już co nie co się pokazało na ekranie. Następnie nie było tak źle ale już coraz częściej się pojawiał szary ekran z pasami.
    Wyciąłem drugi ząb od listwy maskujący zawias i trochę "podrzeźbiłem" ją na wysokości zgięcia taśmy.
  • Poziom 9  
    Niestety to nie rozwiązuje problemu. Jest gorzej niż poprzednio.
    Rozkmina z tym że taśma potrzebuje więcej miejsca przy zawiasie wydaje się błędna.
    Zauważyłem jeszcze że czasami "te pasy" pojawiają się przy pisaniu na klawiaturze. Jednocześnie pisząc i naciskając dalej klawisze "pasy" znikają.
    Na pewno znikają przy poruszaniu taśmy, niezależnie czy to na wysokości klawiatury (taśma przechodzi pod klawiaturą), czy listwy paskującej obok głośnika (tam gdzie kolega dociskał, jak na filmie powyżej), czy też gdzieś na styku matrycy (jak się porusza ekranem to pasy również znikają).
    Jak ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Usunąłem ten "wspornik" pod przyciskiem power (od strony zewnętrznej listwy). On również dociskał taśmę. Zobaczymy czy coś to pomorze.
  • Poziom 1  
    witam ja mam tę samą wade, najlepiej by było kupić nową taśmę tylko gdzie to można dostać
  • Poziom 9  
    Jedyne co wiem to nie wiem od czego zależą te bardzo podobne objawy występujące na naszych ekranach.
    Ja pracuję na lapku bez listwy maskującej i problem jest o wiele rzadszy i mniej uciążliwy, ale z tego co opisali poprzednicy czasami trudno jest znaleźć jakąś receptę.
    Obecnie zakup samej taśmy to wartość 1/3 tego lapka. Nie mając żadnej pewności że to taśma chyba nikt się nie zdecyduje.
  • Poziom 9  
    też mam problem z tym lapkiem, w zeszłym roku znikał mi ekran wiec został wymieniony ten kabelek do matrycy nad którym rozkminiacie, wszystko było pieknie gładko aż do niedawna, problem znów się pojawił. moim zdaniem jest to wina źle zaprojektowanej obudowy, o czym wspominane było wyżej, a to że usterka ujawnia się w określonych sytuacjach moim zdaniem jest spowodowane zwiększeniem napięcia na przewodzie, który jest pewnie uszkodzony od mechanicznego zużycia taśmy. np, jak się logujemy włączamy film itp, to pewnie następuje jakiś skok napięcia i się robi zwarcie czy coś w ten deseń (elektronikiem/elektrykiem itp. nie jestem nie znam się :P )

    z tym wyginaniem matrycy. odginaniem kabelka itp. próbowałem wcześniej (teraz jeszcze nie jest tak źle, wystarczy że lekko poruszę klapą) i do pewnego momentu przynosiło efekty, ale potem już było tak źle że nadszedł czas na wymianę i jak macie ten sam problem to tez wam przyjdzie tak poczynić po pewnym czasie

    jak wpadniecie na jakiś inny pomysł to piszcie bo nie mam ochoty wydawać 100 zeta na nowy kabel :) (poprzedni dostałem za friko to mi się przyfarciło)

    mam amilo li2727 ale z tego co widziałem to do 2735 jest ten sam kabelek, więc problem ten sam
  • Poziom 10  
    Witam

    Wtrącę swoje 3 grosze. Otóż problemy tego typu występują w notebook'ach różnych producentów i najczęściej (o ile nie jest to przerwana taśma) odpowiada za to gniazdo w samej matrycy. Owe gniazdo z czasem się odkształca (gołym okiem tego nie widać) a styki utleniają / zanieczyszczają. Taśma w matrycy nieco się porusza mimo że jest przyklejona. Czyszczenie styków na długo nie wystarcza, wymiana taśmy usunie problem ale tylko na jakiś czas.
  • Poziom 9  
    To co piszesz ma sens, ale czy nie można też winić gniazda matrycy na płycie?
    W moim przypadku poprawienie taśmy w porcie na płycie głównej (odinstalowanie i zainstalowanie oraz pozostawienie jej pod klawiaturą "więcej miejsca) pomaga na dłuższy czas.
    Z kolei widziałem parę płyt głównych mojego modelu z przepalonymi układami w pobliżu tego gniazda. Czy zatem nie jest coś na rzeczy?
  • Poziom 10  
    Jak najbardziej opcja o której piszesz też może wchodzić w grę.

    EDIT

    Przy okazji zaprezentuję mojego nieszczęsnego ASPIRE 7730G. W moim przypadku oczywiście jest problem ze złączem taśma <-> matryca.



    Film normalnie trwa 28 sekund ale elektroda błędnie rozpoznała fps i tu jest o wiele za szybki ale to co istotne pokazuje :|
  • Poziom 9  
    Możecie spróbować zdjęć przednią obudowę.
    U mnie to na chwile obecną pomaga. Zauważyłem że jak się poruszy klapą to pracują przewody od inwertera a ten jest przymocowany dwoma śrubkami od przedniej obudowy. Zobaczymy czy tym razem trochę luzu da dobre rezultaty na dłużej.
    Aha. Dokręciłem dobrze matrycę do tylnej obudowy na podkładkach.
  • Poziom 2  
    Mozecie podpowiedziec jak rozkrecic Fujitsu Simens Li 2735 jakis filmik albo schemacik jak by ktos podzucil
  • Poziom 25  
    Obudowa górna i dolna zazwyczaj trzyma się na śrubach i zatrzaskach. Przy matrycy śruby zazwyczaj są zasłonięte zaślepkami - ściągasz zaślepki wykręcasz śruby i uważnie próbujesz zdemontować ramkę matrycy podważając w odpowiednich miejscach specjalnym plastikowym otwierakiem.
    Jeśli chodzi o spód laptopa to najpierw wykręcasz śruby ze spodu te widoczne oraz te niewidoczne ( pod baterią , pod pokrywkami ) oraz te na tylnej ściance ( również mogą mieć zaślepki ). Dodatkowe śruby będą się znajdować pod klawiaturą. W trakcie otwierania nie rób nic na siłę - jak nie idzie to szukaj niewykręconych śrubek. Niekiedy trzeba zdemontować niby niepotrzebny element by zobaczyć jeszcze inne śruby np. trzeba wyciągnąć napęd CD/DVD by dostać się do innych śrubek.
    Podaje ogólną zasadę rozbierania laptopa - różne modele mają swoje pewne niuanse ale zasada jest zawsze jedna - jak nie idzie lekko to nie otwieraj na siłę tylko szukaj tego co przeoczyłeś np. innych zatrzasków/zaślepek pod którymi mogą znajdować się ukryte śruby.

    Co do zakłóceń w obrazie (przy prawidłowym obrazie na monitorze zewnętrznym ) u mnie powodem był przerwany ekran w wiążce przewodów - rozwinąłem taśmę i polutowałem przerwany kabel. Od tej pory nic podobnego się nie pojawiło.
  • Poziom 2  
    Dzieki za informacje mam jeszcze pytanko czy srubki moga sie znajdowac pod klawiszami czy raczej tam juz nie upychali tylko od dolu bo widze ze jest mozliwosc zdjecia listwy maskujacej w miejscu gdzie sa glosniczki i przycisk wlaczania
  • Poziom 25  
    Pod klawiszami nie miałem jeszcze okazji spotkać. Pod klawiaturą bardzo często znajdują się dodatkowe śrubki.