Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Awaria Technics SA-AX730. Na wyświetlaczu pojawia się overload.

3chudy3 29 Lis 2004 23:03 4022 13
  • #1 29 Lis 2004 23:03
    3chudy3
    Poziom 15  

    Witam!
    Mam problem z Amplitunerem Technics SA-AX730, po właczeniu, po jakis 2 sekundach na wyswietlaczu pojawia sie taki napis:
    " OVERLOAD "

    Jezeli sie cos nacisnie to pojawia sie taki napis:
    "Switch of power"

    Nie orientuje się ktoś co mogło sie stać ??

    0 13
  • #2 29 Lis 2004 23:59
    Krist0
    Poziom 23  

    Witam.

    Przyczyn może być kilka.

    1. Zwarte przewody kolumnowe.
    2. Impedancja kolumn jest nieodpowiednia (prawdopodobnie za mała).
    3. Przeciążenie - zbyt duża moc wyjściowa.
    4. Ekstremalne warunki pracy - temperatura otoczenia za wysoka.

    Pozdrawiam :).

    0
  • #3 30 Lis 2004 00:14
    3chudy3
    Poziom 15  

    Kolumny sa odłaczone,
    Ale juz chyba doszedłem co to moze być - wystrzelił elektrolit przy końcówce mocy (10uF 100V) mam nadzieje ze to tylko on.

    0
  • #4 30 Lis 2004 00:35
    Krist0
    Poziom 23  

    Tak, czy inaczej chyba masz zwarte wyjście.

    pozdr........... :).

    0
  • #5 30 Lis 2004 14:59
    3chudy3
    Poziom 15  

    A jak sprawdzic czy jest spalona koncowka mocy??
    Kondensator zmienie jak wróce z pracy, to napisze czy pomogło.
    pozdrawiam

    0
  • #7 30 Lis 2004 21:16
    BC107
    Poziom 14  

    Ten amplituner jest robiony najprawdopodobniej na układach hybrydowych RSN .... najprosciej to pomież napięcia jakie są na tych cewkach kilku ( kilkunasto) zwojowych z grubego drutu w emali , jęśli na którejś jest większe napięcie niż pare miliwoltów ( względem masy oczywiście ) to znaczy że któryś hybryd najprawdopodobniej padł.

    0
  • #8 01 Gru 2004 00:46
    reksiomaly
    Poziom 19  

    Sama wymiana kondensatora nie pomoże musi być przyczyna wystrzelenia one sobie od tak niestrzelają.

    0
  • #9 01 Gru 2004 09:03
    roger666
    Poziom 13  

    możesz wylutować RSN.., jeśli po tym sprzęt ruszy to znaczy że scalak jest do wymiany
    pozdr

    0
  • #10 01 Gru 2004 11:48
    reksiomaly
    Poziom 19  

    roger666 napisał:
    możesz wylutować RSN.., jeśli po tym sprzęt ruszy to znaczy że układ scalony jest do wymiany
    pozdr



    A jak masz złe sterowanie tej końcówki to to samo będzie.NIe konieczeni tak jest że będzie ona szczelona na 100% może być coś z przedwzmacniaczem.I sprwć czy zwarcia niemasz na wyjściu kolumn

    0
  • #11 01 Gru 2004 15:13
    3chudy3
    Poziom 15  

    Wymiana kondenstora niestety nie wystarczyła, nadal jest to samo, dzisiaj sprawdze napiecia, sciagnałem już instrukcje serwisowa ale nie jest ona najlepszej jakosci...

    0
  • #13 15 Gru 2004 12:07
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 15 Gru 2004 13:12
    BC107
    Poziom 14  

    Naprawe należy zacząć od napisania nowego tematu w dziale Audio i opisaniu problemu ( bo to tu nie zabardzo pasuje )
    Śrubokręty kupisz w każdym sklepie elektrycznym i elektronicznym.
    I napisz jak z z twoja wiedzą na temat elektroniki , bo jeśli nie zabardzo to radzę oddać sprzęt fachowcowi.

    0