Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telewizor Elemis _ WESTA TC201 sam się włacza, sam wyłącza

30 Lis 2004 00:18 1794 4
  • Poziom 10  
    Witam!

    Mam problem z telewizorem Elemis. Niestety nie znam jego dokładnego modelu - na obudowie z tyłu pisze WESTA TC 201. Jest to niewielki 14" telewizorek, ale jednak kolejna rzecz do naprawy, na której przy okazji można się czegoś nauczyć

    Problem wygląda tak następująco:

    Włączam guzikiem telewizor do sieci, telewizor reaguje zapalając guzik. Teraz gdy włącze z pilota go, to zazwyczaj się uruchomi, ale czasami po prostu guzik przestanie się świecić i telewizor wogóle przestaje reagować. Tak samo jest gdy użyje guzika "włącz" na telewizorze.
    Czasami gdy telewizor jest w stanie czuwania (świeci się guzik) potrafi sam się włączyć w ciągu nocy, a jak już się go uda uruchomić to potrafi się wyłaczyć, po czym za pół godziny znowu właczyć.

    Mam zamiar się do niego dopiero zabrać, ale wcześniej chciałbym poznać zdanie osób znających się na tym lepiej ode mnie - co może być przyczyną. Ja standardowo przelutuje wszystkie luty i zobacze jaki to przyniesie efekt, ale może jakieś wskazówki ktoś mi udzieli na jakie elementy zwrócić szczególną uwagę - może ktoś się spotkał z takim błędem?

    Telewizor był już modyfikowany odnośnie ilości kanałów i przestrajany, ale to było dawno temu i nie sądze aby to miało wpływ na tą niedawno odkrytą usterkę.

  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam
    Przelutuj miejsca termiczne tz. te nagrzewające się, zasilacze, stabilizatory, złącza, wysokie napięcie.
  • Poziom 12  
    Witaj,
    wprawdzie to już kilka lat nie mam do czynienia z Westą ale swego czasu trochę ich złożyłem i sądząc z opisu usterki powinieneś poszukać zimnego lutu w okolicach odbiornika zdalnego sterowania , ew przetwornicy.
    Powodzenia
  • Poziom 24  
    Po sprawdzeniu napiec sprawdzilbym pamiec i procesor.
  • Poziom 19  
    popieram Bemo1, najpierw napięcia, zasilające ozs, w Elemisie 5511 miałem podobny problem jak wysechł kondek na zasilaniu przed stabilizatorem 5V, albo się uruchamiał, albo nie reagował na pilota sprawdź tor zasilania i U na stabilizatorze
    pozdro