Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel corsa 1.2 Easytronic f na wyświetlaczu

baca1878 21 Sep 2011 00:55 32607 31
    baca1878
    Level 10  
    Cześć mój problem z autem zaczął sie od nie dawna najpierw biegi nie za każdym razem wchodziły a teraz mam na wyświetlaczu F .Auto odpala ale biegi nie wchodzą sprawdzałem manualnie i skrzynia jest ok sprzęgło też.Sprawdziłem również dwa silniczki które odpowiadają za zmianę biegów ale one też są ok . Może chodzi o czujnik pozycji tych elementów tak jak już ktoś napisał na forum tylko nie wiem gdzie on się znajduję czy jest wbudowany w te silniczki czy może tam gdzie sprzęgło? Proszę o pomoc i z góry dziękuje
    baca1878
    Level 10  
    Dzisiaj podpiąłem go pod tech2 i wyszło 6 błędów z czego 2 zostały P1722 i P1723
    panam
    Level 29  
    NIE mam dokumentacji w domu co do błędółw, ale bardzo często padały mechanizmy do wysprzęgnika albo cały komt do skrzyni. Jak masz jakiegoś elektroniika to do niego
    baca1878
    Level 10  
    P1722 -bieg 2 nieprawidłowy współczynnik P1723 - bieg 3 nieprawidłowy stosunek
    panam
    Level 29  
    Sprawdź tak jak napisałeś , to jest błąd pozycji( czyli nie widzi pozycji 3,4)
    baca1878
    Level 10  
    Na razie nikogo nie znalazłem co się tym zajmuje.Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi kosmiczną cenę za tą część więc będę szukał dalej
    panam
    Level 29  
    U mnie w serwisie koszt naprawy i części ok 1000 funtów
    baca1878
    Level 10  
    A tutaj 1000 euro sama część więc praktycznie cena ta sama

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam jeszcze że mieszkam w Irlandii
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Taniej wyjdzie podmienić z używanego.... Około 200E a to już do przyjęcia.
    panam
    Level 29  
    Mam firmę króra regeneruje za śmieszne pieniądze jakieś 170 funtów, jutro wezmę namiary z firmy i Ci podam.
    baca1878
    Level 10  
    Dzięki to będzie chyba najlepsze rozwiązanie
    panam
    Level 29  
    Firma nazywa się BBA RIMEN albo coż podobnego, napewno BBA. Telefon do nich 01634687222 oczywiście rierunkowy do Angli, Sprawdż w necie nazwę firmy.
    baca1878
    Level 10  
    Dzięki jutro sprawdze
    panam
    Level 29  
    Sprawdziłem to jest bba remen, dzisiaj mi przyszedł naprzawiony zestaw za 170. Jak się zdecydyjesz na naprawę daj mi znać, bo odpowietrzenie układu jest troche skomplikowane. Jeszcze jedno ,nie wysyłaj master cilinder.
    baca1878
    Level 10  
    Dzisiaj im wysłałem powiedzieli mi że potrwa naprawa koło tygodnia,a cylinderek zostawiłem ,wpiąłem go i odpowietrzyłem ręcznie mam teraz nadzieje że uda mi się złożyć wszystko do kupy bez ponownego wyciągania cylinderka
    parnikus
    Level 1  
    witam,
    podepnę się pod temat. Otóż miałem standardowy problem - F na wyświetlaczu, nie dało się odpalić samochodu, czasami za 30 razem zaskakiwał. Po oględzinach przez mojego speca z litanii błędów został tylko błąd sterownika. Sterownik wraz z wybierakami został wysłany do fachowca, który podziałał coś i odesłał komplet. Po zamontowaniu do samochodu błąd sterownika zniknął pojawił się natomiast błąd P1740.

Czy mieliście z czymś takim do czynienia? Co dalej robić? Samochód stoi już za długo u mechaników.

Dzięki z góry i pozdrawiam
    panam
    Level 29  
    Podaj nazwę błędu bo w domu jestem i nie jestem wstanie sprawdzić kodu
    baca1878
    Level 10  
    Dzisiaj dzwonili do mnie z bba skasowali 190 ,mam nadzieje że poniedzialek wtorek bedzie z powrotem `
    baca1878
    Level 10  
    Mam jeszcze pytanko czy po założeniu urządzenia trzeba jeszcze raz się podpiąć do tech2 czy może błędy znikną automatycznie po zainstalowaniu
    panam
    Level 29  
    Błędy pozostaną w pamięci, powinni Ci wysłać instrukcję . Na górze masz taką plastikową zaślepkę którą trzeba zdjąć i przekręcić taką śrubkę w lewo jakieś dwa razy, następnie podłączyć akumulator, skasować błędy i jeździć
    baca1878
    Level 10  
    Zrobiłem wszystko według instrukcji którą mi przysłali i ciągle błędy zostają zupełnie nie wiem o co chodzi

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Pisze jeszcze w instrukcji że jeśli pojawi się błąd P1735 to trzeba wgrać parametry skrzyni biegów ale u mnie ciągle tylko P1722 i P1723.Jutro spróbuje zrobić wszystko od początku jeszcze raz odpowietrzę układ i sprawdzę wszystkie wtyki może coś pomoże:cry:
    baca1878
    Level 10  
    Dzisiaj zrobiłem wszystko od początku i nic to nie dało więc zadzwoniłem do bba i powiedzieli żeby wysłać im gear actuators bo może w tym jest problem i dodali że cena jest podobna co za clutch actuators .Zastanawiam się czy go nie ze złomować chyba że masz jeszcze jakiś pomysł?
    panam
    Level 29  
    Napisz jakie to błędy a nie kody ,bo nie znam wszystkich kodów we wszystkich samochodach. Ja ostatnio wysłałem im obie części w na raz w tej samej cenie
    baca1878
    Level 10  
    P1722 gear 2 incorect ratio P1723 gear 3 incorect ratio . I to mnie właśnie dziwi bo przed wysłaniem dzwoniłem do BBA i nic mi nie powiedzieli żeby wysłać im te dwie części ? a teraz powiedzieli że jak chcę naprawić gear actuators to najlepiej żebym wysłał im obie części ale za naprawę będę musiał zapłacić tyle samo co za clutch
    panam
    Level 29  
    Wyjmij selektor i spróbuj zmienić biegi ręcznie za pomocą jakiegoś śrubokręta albo cośtam ( MUSISZ unieść abs jak jest). następnie włóż spowrotem selektor i sprawdź jeszcze raz, musisz mieć dobrze naładowany akumulator.
    baca1878
    Level 10  
    I niestety bez zmian wrzuciłem R podładowałem akumulator i znów to samo słychać jak selektor chodzi sprzęgło też działa bo po przekręceniu stacyjki auto da sie swobodnie przepchnąć a mimo to błedy zostają.A może chodzi o jakiś sensor pozycji bo gdy stacyjka jest na on to słychać selektor jakieś dobre 15 sekund jak się ustawia .A i dodam jeszcze że ręcznie wszystkie biegi wchodzą bez problemu.
    panam
    Level 29  
    Sprubój podłączyć selektor na rewnątrz i zmieniać biegi, czy wszystkie chodzą. Jeszcze jedno jest jedna pozycja do włożenie selekora

Dodano po 6 [minuty]:

mam pytanie czy jesteś mechanikiem czy nauczycielem, jak nauczycielem to masz trochę ogłady w mechanice? bo jak nie to nie mogę Ci pomóc na posta. Ten sam problem miał mój wspłółpracownik, który jest MOT testerem i po 10 telefonach ogarną problem
    baca1878
    Level 10  
    Nie nie jestem mechanikiem ale pracuje w branży samochodowej i próbuję sam rozwiązać problem bo tutaj nikt nie jest mi w stanie pomóc .Jeżeli możesz wyślij mi tel na pw lub emaila dzięki
    panam
    Level 29  
    baca1878 opisz jak rozwiązałeś sprawę i zamknij temat, albo napisz że rozwiązane i zamknij. Pozdrawiam.