Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw głośnikowy projekt

czajamarins 21 Sep 2011 16:50 2717 9
    czajamarins
    Level 10  
    Witam wszystkich

Chciałbym sie zapytać co myślicie o takiej konfiguracji głośników, jak to może zagrać i czy to w gole ma sens.
    Sprzęt ma być do kina domowego i słuchania muzyki. Interesuje mnie głęboki bass o niskim zejściu a nie chcę robić suba.

Zestaw stereo w 2 wersjach:
    2 głośniki

-GDWK 10/80/19
    -GDN 20/80
    -GDN 25/80/1

lub 4 głośniki ( tylko pytanie czy do wzmacniacza nie lepiej będzie je podłączyć w 1 kanał)

GDWK 10/80/19
    GDN 20/80

i

GDWK 10/80/19
    GDN 25/80/1

Jeśli lepiej by zagrały stx to jakie?

Jakie można zastosować zwrotnice?

Wzmacniacz:
    Myślałem o "Denon PMA-860" lub "Pionier a-656" (wiem, że na pewno z tym wzmacniaczem nie osiągnę pełnej mocy głośników ale raczej będzie słuchane cicho. Pokój jakieś 30 m2)
    Chyba, ze macie lepszą propozycję.

Z góry wielkie dzięki
    MrCryway
    Level 16  
    zamiast GDN 20/80 zamontował bym średniotonowy. Ale to taka moja sugestia :)

Dodano po 3 [minuty]:

pokój 30m2 to dość duży może lepiej będzie zrobić kolumny z głośnikami na wzór gotowych zestawów np tonsil maestro itp
    flubber.trip
    Level 27  
    Można by coś z tego zrobić, mianowicie monitory i subwoofery w jednym :)
    Na przykład Tonsil GDN 13/40/2 + Tonsil GDWK 10/80/7 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1385175.html + jakiś projekt odpowiedniego suba i razem wszystko upchać. Przy takiej konfiguracji zalecałbym już biwiring, tj. osobny wzmacniacz dla "monitorów" i osobny (może być wspólny) dla subwooferów, dzielone aktywnym filtrem.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    flubber.trip wrote:
    Przy takiej konfiguracji zalecałbym już biwiring, tj. osobny wzmacniacz dla "monitorów" i osobny (może być wspólny) dla subwooferów, dzielone aktywnym filtrem.

To chyba bi-ampling. Ja myślę, że niestety może to nie wypalić.
    Po pierwsze głośnik z boku, czyli problemy z ustawieniem kolumny. Musi stać daleko od ścian.
    Po drugie, mogą być problemy z odczuciem basu. Zazwyczaj subwoofer ustawia się w innym miejscu co kolumny, tak aby otrzymać najlepszy bas. Tutaj mamy wymuszone ustawienie subwooferów tak jak kolumn, przez co bas może się "rozmyć" w pokoju.

Dodano po 1 [minuty]:

czajamarins wrote:
    lub 4 głośniki ( tylko pytanie czy do wzmacniacza nie lepiej będzie je podłączyć w 1 kanał)

GDWK 10/80/19
    GDN 20/80

i

GDWK 10/80/19
    GDN 25/80/1
    To jest fatalny wybór. Może po prostu dwa fronty i subwoofer ? Bo jakoś sobie nie wyobrażam połączenia czegoś takiego.
    flubber.trip
    Level 27  
    Bi-ampling, zgadza się, pomyliły mi się pojęcia ;) Co do problemów z ustawieniem, zakładam że kolumny będą symetryczne, więc ustawienie w rogach pokoju może być.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    flubber.trip wrote:
    Co do problemów z ustawieniem, zakładam że kolumny będą symetryczne, więc ustawienie w rogach pokoju może być.

Jeżeli mają wyglądać, tak jak na rysunkach, to w życiu. Jeżeli będą symetryczne, to tak, ale dalej może występować problem z niskim basem. Żeby uzyskać dobry bas, z subwoofera, trzeba się z nim nachodzić po pokoju, tu mamy tylko kolumny, więc może być problem. Wstawianie subwoofera w jedną obudowę z kolumnami, może nie wyjść za dobrze.
    czajamarins
    Level 10  
    Rysunek kolumn jest tylko podglądowy i w sumie źle go narysowałem bo skopiowałem tylko kolumnę. Głośniki mają być symetryczne.

Bardziej obawiam się czy wzmacniacz poradził by sobie z tymi głośnikami tzn jak by to zagrało.

Wiadomo że najlepiej zrobić suba i mieć problem z głowy ale to koszt ok 600 zł (ale wtedy można mniejszą średnicę głośników zastosować w frontach ale tak czy siak kolejny wzmacniacz na front więc cena rośnie). A tak mam jeden wzmacniacz i dwie kolumny z 2 głośnikami basowymi i problem z postawieniem suba rozwiązany.

A jeśli kolumna była by podzielona na coś takiego:
    Ale do wzmacniacza i tak wpięta w 1 kanał.
    MrCryway
    Level 16  
    Na to samo by CI wyszło gdybyś zrobił osobno monitor i osobno subwoofer i wpiął to w jeden kanał
    apak
    Level 16  
    Tomq wrote:
    Na początek najlepiej skopiować już zaprojektowaną konstrukcję: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1446841.html

Twoje projekty są złe, dużo by tłumaczyć...

Ogólnie zasada jest taka, że szukasz projektu kolumn z zaprojektowaną zwrotnicą.
    Jak nie chcesz subwoofera to poleciłbym 3way na STXach bądź TVMach.
    pzdr