Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wanna z hydromasażem i podłączenie w instalacji TN-C

mdcs 21 Wrz 2011 17:06 7020 34
  • #1 21 Wrz 2011 17:06
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam Kolegów.
    Z racji, że jestem elektronikiem a nie elektrykiem chcę zasięgnąć porady ludzi znających się lepiej ode mnie na temacie.
    W łazience mam wannę z masażem powietrznym (potocznie zwane jacuzzi). Kompresor powietrza jest w pomieszczeniu obok, podłączony gumowym wężem, którego najwyższy punkt jest powyżej możliwego lustra wody. Do tego w każdej dyszy jest kulowy zawór zwrotny. Teoretycznie zagrożenia porażeniem prądem nie ma, ale jeśli z jakichś przyczyn woda dostałaby się do układu i zalała kompresor...wiadomo.

    Instalacja w domu jest typu TN-C.

    Wymyśliłem to tak:
    - osobny obwód TN-C doprowadziłem do pomieszczenia z kompresorem
    - następnie rozdzieliłem w tym pomieszczeniu PEN na PE+N
    - za rozdziałem wpiąłem różnicówkę 30mA
    - PE połączyłem z korpusem silnika, a N i L dałem na sam silnik
    - z obwodu nie jest zasilane żadne inne urządzenie

    Czy dobrze to wymyśliłem?

    Z góry dzięki za porady.

    0 29
  • Sklep HeluKabel
  • #2 21 Wrz 2011 19:28
    jarecki 86
    Specjalista elektryk

    Cytat:
    Czy dobrze to wymyśliłem?

    Dobrze, ale nie kompletnie.
    A gdzie połączenia wyrównawcze?

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 21 Wrz 2011 20:08
    jacur
    Poziom 32  

    jarecki 86 napisał:
    Cytat:
    Czy dobrze to wymyśliłem?

    Dobrze, ale nie kompletnie.
    A gdzie połączenia wyrównawcze?


    A co ma przykleić przewód do akrylowej wanny ?? ;D

    0
  • #4 21 Wrz 2011 20:11
    Akrzy74
    Poziom 39  

    mdcs napisał:
    Wymyśliłem to tak:
    - osobny obwód TN-C doprowadziłem do pomieszczenia z kompresorem
    - następnie rozdzieliłem w tym pomieszczeniu PEN na PE+N


    A dlaczego doprowadziłeś nowy przewód 2x10 mm² Cu do pomieszczenia z kompresorem zamiast przewód 3x...?

    0
  • #5 21 Wrz 2011 20:25
    jarecki 86
    Specjalista elektryk

    jacur napisał:
    A co ma przykleić przewód do akrylowej wanny ?? ;D

    A metalowy stelaż wanny, który jest połączony galwanicznie z obudową silnika pompy, to połączyć kabelkiem do najbliższej doniczki?? :D

    0
  • #6 21 Wrz 2011 21:32
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Akrzy74 napisał:

    A dlaczego doprowadziłeś nowy przewód 2x10 mm² Cu do pomieszczenia z kompresorem zamiast przewód 3x...?


    Właściwie to jest tak - w łazience na wannie jest włącznik pneumatyczny połączony wężykiem igielitowym ze stycznikiem pneumatycznym znajdującym się w pomieszczeniu obok. Tam zamontowana jest różnicówka i podział na PE+N, a następnie kabel 3x2,5 idzie do kolejnego pomieszczenia (trzeciego) już do kompresora.

    Co do połączeń wyrównawczych to jak mam je zrobić jak wanna jest akrylowa i zabudowana na stałę w płytkach (jest tylko kratka rewizyjna od strony odpływu i rozdzielacza powietrza) a wszystkie rury i węże plastikowe i gumowe? Nie ma tam żadnego żelastwa ani blaszyska.

    Czyli reasumując instalację mam w miarę poprawną i mogę się bąblować?
    Jak się nie odezwę przez miesiąc na elektrodzie możecie uznać, że coś jednak poszło nie tak... ;)

    0
  • #7 21 Wrz 2011 21:41
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 21 Wrz 2011 22:23
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dżizus Maria...widać, że z Warszawy:) Ja tu pytam grzecznie a tu Kolega napaść niemalże czynną organizuje, bo chyba poddenerwowany korkiem jakim czy co...
    Normy i normy a zero konkretów. Chyba zdobyłeś niedawno jakieś uprawnienia monterskie, bo uważasz, że jak ja ich nie mam to już logicznie nie myślę. Taką poradę może dać każdy kto nie widział nigdy na oczy kabla pod napięciem.
    Mniej byś się napisał jak byś coś konkretnie doradził, a przede wszystkim wyjaśnił dlaczego moje rozumowanie jest błędne. Czytając inne Twoje posty na forum zdumiewa mnie ilość punktów "pomógł".
    Tak właściwie to gdyby porównać nasze profesje i mnie uczynić chirurgiem to Ty możesz być jedynie instrumentariuszką...a mimo to jak zadasz pytanie chętnie i rzeczowo pomogę.

    0
  • #9 22 Wrz 2011 10:19
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 22 Wrz 2011 10:30
    kadel1
    Poziom 10  

    Bronek22 napisał:
    mdcs napisał:
    Witam Kolegów.
    Wymyśliłem to tak:
    Czy dobrze to wymyśliłem?

    Zdecydowanie źle. Nie wolno robić instalacji TN-C.
    Ty nie masz nic wymyślać, tylko zrobić zgodnie z normą. Wszystko zgodnie z normą.

    Widać,że z ciebie jest kombinator - majsterklepka - bez wiedzy.
    Co to znaczy,ze PE dałeś na korpus silnika, co to za twór twojej wyobraźni.
    Tak na koniec nie wolno ci tego robić. Zwłaszcza wanny z hydromasażem.
    Bo nie masz uprawnień i wiedzy za grosz.

    Bronek
    Ps. Jak się powinno zszywać brzuch to też będziesz wymyślał ?


    Kolego jeżeli już powołujesz się na normy to chociaż podaj na jakie a nie ogólnikami piszesz, zresztą nie pierwszy raz. I wytłumacz co to znaczy że: ''Nie wolno robić instalacji TN-C.''
    Kolega mdcs zadał konkretne pytanie i takiej samej odpowiedzi oczekuje a nie ogólne nie bo nie i sobie poczytaj w normach dlaczego.

    0
  • #11 22 Wrz 2011 11:04
    retrofood
    Moderator

    kadel1 napisał:
    I wytłumacz co to znaczy że: ''Nie wolno robić instalacji TN-C.''


    Obowiązujące prawo zabrania tego.

    0
  • #12 22 Wrz 2011 13:23
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Czyli mam nie podłączać kompresora i zatrudnić dymacza, bo innego wyjścia nie ma? Jakaś bzdura...

    0
  • #13 22 Wrz 2011 16:45
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka

    Ja nie rozumie jednej rzeczy. Dlaczego większość użytkowników najpierw zrobi, a potem pyta czy dobrze, następnie usilnie broni swojej fuszerki i ma pretensje do całego świata, w tym również do Boga ducha winnej Warszawy.

    A na forum wielokrotnie poruszane były tematy hydromasażu i instalacji nazwijmy to TN-C.

    0
  • #14 22 Wrz 2011 16:57
    retrofood
    Moderator

    mdcs napisał:
    Czyli mam nie podłączać kompresora i zatrudnić dymacza, bo innego wyjścia nie ma? Jakaś bzdura...


    Czy o wannie Wassermana (świętej pamięci) to nie słyszałeś? Przecież to całkiem niedawno było.

    0
  • #15 22 Wrz 2011 17:33
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ja niczego nie bronię, bo instalacja nie jest jeszcze podłączona. Pytam tylko czy to co wymyśliłem ma sens i nie bez powodu na tym forum i w tym dziale. Liczę na konkretną i pomocną odpowiedź....a tu niedługo będzie totalny offtopic.
    Zagrożenie porażeniem w mojej instalacji jest w ogóle niskie - akrylowa wanna połączoną przez 5m gumowego węża z kompresorem POWIETRZA znajdującym się 2 pomieszczenia dalej, a wąż poprowadzony ponad poziomem wanny (lustrem wody). W jaki sposób może dojść do porażenia? Ciężko to wymyśleć...ale ja na wszelki wypadek chcę to dodatkowo zabezpieczyć. Jedyny niebezpieczny przypadek to taki kiedy z jakiegoś powodu kompresor zassie na tyle dużo wody, aby zapełnić cały wąż zasilający wannę i wtłóczyć do niej ów wodę. Ciężko wyobrazić sobie jak silnik od odkurzacza pompuje "pod górę" kilka litrów wody będąc w stanie zalania. Nie ma siły...poleci zabezpieczenie nadprądowe już w momencie zalania silnika i sprawa się zakończy bezpiecznie. Jestem jednak świeżo po "Oszukać przeznaczenie 5" i chcę zabezpieczyć coś co jest stosunkowo bezpieczne. Zastosuję podział PEN na PE + N, za nim różnicówkę, a przed całym układem stycznik, który rozłączy sieć w przypadku przerwania ciągłości przewodu PEN np. poza budynkiem.
    Nic innego mi nie podpowiadacie, więc kombinuję sam.

    0
  • #16 22 Wrz 2011 17:49
    jarecki 86
    Specjalista elektryk

    Nie chce mi się cokolwiek pisać, bo w tym temacie o kłótnie wcale nie trudno.
    W necie jest wiele wątków o sposobach podłączenia wanny z hydromasażem, więc sobie poszukaj.
    I nie pisz o instalacji do wanny jako TN-C, skoro wyraźnie piszesz, że wykonałeś ją w TNC-S.
    Niby różnica tylko w jednej literce, ale jednak ogromna.

    0
  • #17 22 Wrz 2011 18:12
    retrofood
    Moderator

    mdcs napisał:

    Zagrożenie porażeniem w mojej instalacji jest w ogóle niskie - akrylowa wanna połączoną przez 5m gumowego węża z kompresorem POWIETRZA znajdującym się 2 pomieszczenia dalej, a wąż poprowadzony ponad poziomem wanny (lustrem wody). W jaki sposób może dojść do porażenia? Ciężko to wymyśleć...ale ja na wszelki wypadek chcę to dodatkowo zabezpieczyć.


    Problem w tym, że Ty chcąc zabezpieczyć, koniecznie chcesz wprowadzić zagrożenie. Po co?
    Przeczytaj sobie ten artykuł http://www.edwardmusial.info/pliki/babel.pdf
    poszukaj jeszcze tutaj innych rzeczy. http://www.edwardmusial.info/index.html
    Dyskusje na forum na te tematy też się odbywały. Nie musimy ich powtarzać. To się staje męczące.

    0
  • #18 22 Wrz 2011 21:48
    masonry
    Poziom 29  

    Kolego mdcs niestety nie uzyskasz konkretnej porady na tym forum.
    Jak sam się już zapewne zdążyłeś przekonać zbyt wiele tu bufonady i kompletny brak konkretów.
    "Koledzy" złoszczą się, bo napisałeś że instalację do kompresora wykonałeś w układzie TN-C.

    Kolego Bronek proszę pokaz mi przepis który zabrania wykonywania instalacji w systemie TN-C!!
    Instalacje takie można wykonywać tylko pod pewnymi warunkami.!
    Więc pisz kolego całą prawdę, bo inaczej można to uznać że świadomie wprowadzasz kogoś w błąd.

    0
  • #19 22 Wrz 2011 22:09
    retrofood
    Moderator

    masonry napisał:
    Kolego mdcs niestety nie uzyskasz konkretnej porady na tym forum.


    Skoro tak napisałeś, to dlaczego Ty jej nie udzielasz? Przyganiał kocioł garnkowi.

    0
  • #20 22 Wrz 2011 22:13
    masonry
    Poziom 29  

    Bo gdy jej udzielę to będziesz pierwszy który wywali ją do kosza.

    0
  • #21 22 Wrz 2011 22:21
    retrofood
    Moderator

    A niby dlaczego? Napisz mi na PW.

    1
  • #22 22 Wrz 2011 22:22
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dziękuję Koledzy za pomoc...przynajmniej zmusiliście mnie do poczytania i pogłówkowania. Myślę, że część z Was powinna wykazywać większe skłonności do analitycznego myślenia a nie bezmyślnie traktować normy. Akurat problem jaki poruszyłem można rozwiązać nie znając żadnych norm i nie mając żadnych uprawnień - trzeba ruszyć łepetynką.
    Temat chyba wyczerpany.

    0
  • #23 22 Wrz 2011 22:29
    retrofood
    Moderator

    mdcs napisał:
    Dziękuję Koledzy za pomoc...przynajmniej zmusiliście mnie do poczytania i pogłówkowania. Myślę, że część z Was powinna wykazywać większe skłonności do analitycznego myślenia a nie bezmyślnie traktować normy. Akurat problem jaki poruszyłem można rozwiązać nie znając żadnych norm i nie mając żadnych uprawnień - trzeba ruszyć łepetynką.
    Temat chyba wyczerpany.


    Nie denerwuj się. Ja też czekałem na dyskusję i zamierzam oczyścić ten wątek ze zbędnych postów. Jednak mam wrażenie, że po prostu przedobrzyłeś. Wg mnie przy takiej budowie układu, przy 5 m długości węża, i zastosowaniu silnika od odkurzacza, to nie ma żadnego sensu stosowania jakiejkolwiek kombinacji. Wg mnie nie ma możliwości "zassania" wody. Więc wprowadzanie jakichkolwiek "ulepszeń" może właśnie przyczynić się do powstania jakiegoś zagrożenia.
    Nie podajesz innych szczegółów instalacji, więc głowy za to nie dam, ale jestem prawie pewny, że najbezpieczniej dla Ciebie jest nic nie robić.

    0
  • #24 22 Wrz 2011 22:45
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No nie mamy tu do czynienia z typową wanną hydromasującą, gdzie jest układ wodny lub wodno-powietrzny, a do tego całe flaki znajdują się pod wanną. Tutaj wannę od kompresora dzieli 5m gumowego węża, a możliwości zassania nie ma. Silnik musiałby zmienić kierunek obrotów, a to wymaga jak wiadomo odwrotnego podłączenia stojana (silnik w kompresorze bardzo przypomina taki z odkurzacza - jest minimalnie mniejszy i ma odrobinę inną turbinę). Woda z wanny też cofnąć się wężem nie może, bo musiałaby pokonać prawo grawitacji. Te z kolei jest niezmienne żadną normą. Być może faktycznie skutecznym i najlepszy sposobem jest połączenie korpusu silnika z PEN oraz zasilenie go z PEN i L. Nawet jak zassie wodę z zewnątrz (np. w skutek zalania pomieszczenia, w którym się znajduje) prąd przebicia odpłynie do korpusu i instalacji co z pewnością spowoduje zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego. Prędzej silnik spali się 10x niż wpompuje zfazowaną wodę do wanny.

    0
  • #25 22 Wrz 2011 23:02
    masonry
    Poziom 29  

    Właśnie o to chodzi, układ jest naprawdę bezpieczny.
    Nawet gdyby w jakiś niewyjaśniony sposób waż wypełnił się wodą, to 5m rury z wodą można traktować jako bezpieczną przerwę izolacyjną (chyba że kolega preferuje kąpiele w np. w elektrolicie lub innych dziwnych roztworach).
    Najważniejsze jest aby przez przypadek nie wprowadzić potencjału ziemi tam gdzie być go nie powinno. Już ktoś tu pisał o konieczności wykonania połączeń wyrównawczych.

    0
  • #26 23 Wrz 2011 00:21
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #27 23 Wrz 2011 07:37
    masonry
    Poziom 29  

    Bronek chyba się zbytnio nakręcasz .:D
    Idąc twoim tokiem myślenia.
    Co na to producent i normy i nie wiadomo kto jeszcze, gdy w każdym sklepie możesz kupić kabinę z hydromasażem której przewód przyłączeniowy zakończony jest wtyczką? Wszystkie te kabiny są dopuszczone do obrotu i posiadają wszystkie potrzebne certyfikaty.

    0
  • #28 23 Wrz 2011 09:15
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #29 25 Wrz 2011 10:26
    1079413
    Użytkownik usunął konto  
  • #30 25 Wrz 2011 10:39
    retrofood
    Moderator

    lordpakernik napisał:
    Co do wanny gdzie jest woda a zasilanie jest elektryczne nie ma co samemu dłubać i oszczędzać na fachowcu bo za kilka lat może się to źle skończyć.


    Czy Wy w końcu doczytacie, że wanna nie ma nic wspólnego z zasilaniem i prądem? Że kompresor jest w innym pomieszczeniu i połączony jest z wanną za pomocą gumowego węża?
    Więc jeśli już tworzyć jakieś teorie, to mówmy o podłączeniu i eksploatacji kompresora i zostawmy wannę w spokoju.

    0