Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant VU PL 200-5 błąd F22 brak wody

Jary 111 22 Sep 2011 12:56 9676 3
    Jary 111
    Level 10  
    Witam,

mój kocioł - jednofunkcyjny Vaillant VU 200 (rocznik 2002) ładując zasobnik sygnalizuje błąd brak wody.

Po początkowym uruchomieniu piec grzeje na pół gwizdka do temperatury 50 - 60 C. i sygnalizuje stan S,53, po dwudziestu minutach uruchamia się ponownie i sytuacja się powtarza, czasami po początkowym grzaniu na pół gwizdka piec grzeje z pełną mocą i osiąga temperaturę 80 C, po czym komunikuje S.53 a w końcu wcześniej czy później F22.
    Czytałem posty na forum na ten temat, jednak nie mogę w moim piecu znaleźć mikrołącznika wg wcześniejszych opisów.
    Wyjście gorącej wody z pieca, jest połączone z wejściem powrotu ochłodzonej wody z wężownicy z zasobnika taką cienką miedzianą rurką (jakieś 3 mm średnicy), a może to jest drut. Czy to jest ten mikrołącznik? Czy należy go może przeczyścić?
    I co wogóle mam zrobić?
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • Helpful post
    zybie
    Level 30  
    To mi wygląda na żle odpowietrzoną wężownicę w zasobniku, zbyt wolny przepływ wody przez wężownicę.
    DARIUS67
    Level 24  
    Ta rurka to bypas obiegu cwu-zasobnika, możesz ją oczyścić. Jak spuścisz już wodę z kotła, to sprawdź czy masz prawidłowe ciśnienie w naczyniu przeponowym.
    W Twoim kotle, niestety masz zawór trójdrogowy starego typu, i to on może być powodem usterki - blokada przepływu. W kotle niema mikrowyłącznika, nie szukaj, bo to nie ten kocioł.
    O zaworze trójdrogowym 252457 wiele jest na tym forum, również moich wypocin.
    Jary 111
    Level 10  
    Dzięki za radę !.

Spuściłem wodę z pieca, rozebrałem odpowietrzacz, umyłem i oczyściłem pływak i komorę pływaka, zatyczka wylotu powietrza (taka "igiełka") była mocno brudna - zakamieniona - usunołem te skamienialiny, przy okazji wyczyściłem filtr siatkowy na co.
    Dopompowałem powietrze do zbiornika wyrównawczego na 1 atm. Odpowietrzyłem kocioł poprzez prace bez gazu.
    Po uruchomieniu kotła błąd brak wody pojawił się jeden raz. Przy pierwszym uruchomieniu. Ale potem ciśnienie wody w instalacji spadło o połowę, co znaczy, że jeszcze było w niej powietrze. I od tej pory - czyli już dwa pełne dni kocioł chodzi jak ta lala. Wcześniej ze 30 razy miałbym ten błąd.
    Zatem był zapowietrzony przez niesprawny odpowietrznik.

Wielkie dzięki za wasze porady, to był strzał w 10-tkę.

Pozdrawiam,