Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterowanie lcd podłączonego do lpt przez stronę WWW

krychu0505 22 Sep 2011 19:22 2183 6
    krychu0505
    Level 21  
    Czy jest taki program do sterowania lcd aby po wpisanym adresie www np. 192.168.1.105 i wpisaniu na takiej stronie tekstu i wciśnięcie wyświetl. Pojawił się tekst na wyświetlacz
    np. ja jestem w innym pomieszczeniu na laptopie wpisuje adres 192.168.1.105 na stronie wpisuje tekst i wyświetlam go osobie siedzącej na PC z podłączonym wyświetlaczem lcd do portu lpt.
    np. taka stronka:
    sterowanie lcd podłączonego do lpt przez stronę WWW
    tylko to jest na wyświetlacz 2x20 a ja chcę 4x20
    Czy jest taki program, czy może go ktoś napisać albo jak go napisać???
    druido
    Level 15  
    Podeślij link skąd masz to zdjęcie.
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    krychu0505 wrote:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic734026.html

Przecież w pierwszym poście, tego wskazanego wątku, znajduje się link, do strony tego projektu...
    Widzę, że kolega nie 'zajarzył', że ta stronka do sterowania wyświetlaczem, jest generowana przez mikro-kontroler.
    krychu0505
    Level 21  
    mi chodzi o wyświetlacz podłączony do pcta przez lpt anie mikrokontrolery itp.
    Kolega druido prosił o link do strony skąd mam zdjęcie to podałem, a zdjęcie to przykład o co mi chodzi.
    Redbak
    Level 1  
    Czekam na jutro, ponieważ prześlą mi alfa-num wyświetlacz LCD 4x20 i właśnie taki projekt będę robił. Mianowicie wyświetlanie czegoś na nim z każdego zakątka świata. Oprogramowanie napiszę w Delphi, schematy połączeniowe i metodę działania również opiszę na elektrodzie.
    Jako, że to mój pierwszy post na Waszym portalu, warto się jakoś zaprezentować. :) - wklepać frycowe.
    W skrócie: LCD 4x20 (HD44780) 16 pin, z podświetleniem, komunikacja przez LPT, wprowadzanie danych poprzez browser lub samo oprogramowanie lokalne.
    Pozdrawiam.
    krychu0505
    Level 21  
    Kolego Redbak życzę powodzenia w tworzeniu tego projektu. Czekam na przedstawienie go na forum.
    Pozdrawiam.