Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Candy Grand GO4 126 wirowanie - błędy

ag1112 22 Sep 2011 20:10 80093 48
Altium Designer Computer Controls
    ag1112
    Level 14  
    Witam.
    Sąsiadka posiada pralkę jak w temacie. Podczas prania pralka pracuje prawidłowo, aż do czasu przejścia w fazę płukania i pierwszego wirowania. Zauważyłem, że automat dość długo próbuje wyważyć wsad po czym wyskakuje błąd (kontrolka 90 min oraz pranie intensywne miga trzy razy). Ustawiając na samo wirowanie błąd się powtarza albo od razu albo po długim wyważania - czasem udaje jej się wystartować, lecz zdarza się że nie wchodzi na pełne obroty, zatrzymuje wirowanie i wyważa na nowo.
    Program wirowania przy pustym bębnie przechodzi prawidłowo i szybko.
    Nie wiem czy ma to jakiś związek, ale pralce była wymieniana grzałka, która w/g mnie działa prawidłowo. Dowiedziałem się, że podczas naprawy pralka zsunęła się na na podłogę na lewy bok. Proszę o sugestie.
    Dodam, że wsad na moje oko układa się równomiernie.
  • Altium Designer Computer Controls
    ag1112
    Level 14  
    kod ten oznaczał problem z pompą / czujnikiem poziomu wody. Po odkamienieniu i wyczyszczeniu pompy oraz profilaktycznie przejrzeniu i dociśnięciu wtyczek problem został rozwiązany.
    falconf16
    Level 2  
    Witam
    Niestety mam ten sam problem - odkamieniacz i poprawienie wtyczek nic nie dało
    Proszę o dalsze sugestie
    slawekjurek
    Level 14  
    U mnie przyczyna ustała po sprawdzeniu i przede wszystkim wyczyszczeniu odpływu.
    Problem polegał na tym, że w miejscu podłączenia rury spustowej z pralki do kanalizacji został zainstalowany zawór zwrotny, na którego sprężynie dociskowej, jak na filtrze wieszały się wszystkie paprochy z pralki. Stare pralki miały zabudowany gęsty filtr w obudowie pompy, niestety obecnie nagminnie stosuje się filtry "odśrodkowe", które mają jedynie wyłapać duże ciała stałe "wielkości monety" (tak piszą w instrukcji obsługi pralki).
    Zastanawiam się, czy nie wykonać samemu jakiś rodzaj filtra (np. siatka z tworzywa) i nie umieścić go dookoła filtra odśrodkowego w obudowie pompy, łatwiej mi odkręcić "filtr" w pralce niż wczołgiwać się pod zlewozmywak, gdzie znajduje się odpływ z zaworem zwrotnym. Może ktoś testował już taki myk?
    _MST_
    Level 14  
    Witam,

Mam analogiczny problem w Candy GO4 106. Prawdopdoobnie na etapie początku wirowania pralka zatrzymuje się i zaczyna migać równocześnie diodami od czasu 90 minut oraz przycisku uporczywych plam trzy razy, po czym diody te gasną na chwilę, potem znowu migają 3 razy i tak w kółko:

Przy próbie programu samego wirowania kręci bębnem, wypompowuje wodę, ale nie podejmuje próby rozpędzenia się, kończąc w końcu migającymi diodami.
    Filtr jest czysty. Pralka ma nieco ponad 3 lata.

Odkamieniać czy od razu rozkręcać i grzebać w odpływie ?
    slawekjurek
    Level 14  
    Jak masz twardą wodę, to odkamienić.
    W przeciwnym wypadku zobacz filtr i odpływ - moim zdaniem to pewniak :)
    _MST_
    Level 14  
    Woda twarda niestety, bardzo twarda. Oczywiście nie używałem nigdy Calgonu :)
    Zapodałem dziś jakiś płyn do czyszczenia i odkamieniania (wlałem cały) i 10 saszetek kwasku cytrynowego (czajnikowi kwasek pomaga). Pralka włączona na program 90 stopni bez wirowania. Zobaczymy co z tego wyjdzie. W tej chwili jest w połowie programu.
    _MST_
    Level 14  
    Niestety, bez zmian.

Po bezskutecznej, dwukrotnej próbie odkamienienia postanowiłem dziś zaglądnąć do środka i spróbować zobaczyć jak wygląda spływ i grzałka. Spływ był drożny, ale wyjąłem z niego i z grzałki trochę szlamu.

Grzałka wygląda tak:

Zamontowałem całość - bez zmian. Przykadowo na programie 32 minutowym pierze, grzeje, pobiera wodę, wypuszcza wodę i po ok, 10-15 minutach kiedy chyba powinna wirować staje i miga diodami 3 razy. Robi tak nawet gdy wirowanie mam wyłączone.

Zainteresowałem się potem jeszcze czujnikiem temperatury, który oznaczyłem numerem 1:

Wyjąłem czunik temperatury NTC, oczyściłem ze szlamu, odkamieniłem i zamontowałem z powrotem.

Po tym pralka od na starcie zaczęła migać tymi samymi diodami 16 razy. Jak wyjąłem wtyczkę z tego elementu to migała diodami 5 razy. Podłączyłem z powrotem, dałem pralce odpocząć i po jakimś czasie wróciła do starego stanu. Na etapie wirowania miga 3 razy.

Chciałem więc jeszcze sprawdzić czy rurka do hydrostatu jest drożna.

Zdemontowałem rurkę przy hydrostacie, spróbowałem w nią dmuchnąć i niby jest drożna ale trzeba mocno dmuchnąć aby wdmuchać do niej powietrze. Może przy bębnie jest jakiś reduktor, albo jest przytkana. Drugi koniec rurki jest w ciężko dostępnym miejscu i nie patrzyłem na niego. Podociskałem jeszcze kostki programatora.

Niestety bez zmian.

Może mi się wydaje, ale jak zaczyna prać to bierze chyba zbyt mało wody na start. Dopełnia potem biorąc proszek, ale nie wiem czy na początku nie bierze za mało. Tyle że prania nie ma, to może waży wsad i dlatego mało bierze. Trwa to kilka sekund i zaczyna kręcić bębnem, z którego nie widać nawet aby wystawała woda.

Rozkładam ręce. Co to może być? Macie inne pomysły?
    slawekjurek
    Level 14  
    Szkoda, że nie zdemontowałeś pompy, być może poprostu padł tam silnik lub jest taka zakamieniona, że nie działa jak należy. Nie wiem jak w tym modelu, ale można jeszcze sprawdzić wąż dolotowy do tej pompy od strony zbiornika - czyli drożność od zbiornika do pompy, bo jak piszesz: od pompy do wylotu sprawdziłeś i jest ok.
  • Altium Designer Computer Controls
    _MST_
    Level 14  
    Pompy nie demontowałem, ale jak pisałem w trakcie prania woda jest spuszczana za jej pomocą bez żadnego problemu, szybko i bez żadnych dziwnych dźwięków.

Jeśli chodzi o spust przeczyściłem całą drogę, począwszy od ujścia z bębna, nad którym jest grzałka, poprzez gumowy wąż z ujścia do zbiornika pompy. Sprawdziłem też wąż za pmopą do kanalizacji. Wąż za pompą - czyściutkim, drożny, dmuchnołem w niego - bez problemu. Wiatraczek pompy widać po demontażu filtra. Czysty, kręci się bez oporów.

To na pewno nie wina pompy.

Dodano po 39 [minuty]:

Znalazłem kody błedów pralek Candy. Zweryfikowałem np. bład 5 bo go zasymulowałem u siebie. U mnie występuje kod 3. Ponieważ pompę odrzucam, zostaje tylko czujnik poziomu wody, czyli hydrostat.

Co Wy na to ?

slawekjurek
    Level 14  
    Tak więc wynika po analizie kodów błędów, że to hydrostat, ewentualnie połączenia z nim.
    _MST_
    Level 14  
    Dziś postanowiłem przyglądnąć się jeszcze hydrostatowi i modułowi. Drugi koniec rurki (przy bębnie), która dochodzi do hydrostatu - drożna. Na wszelki wypadek rurkę wyjąłem, nieco wyczyściłem.

Wymontowałem hydrostat. To zwykły hydrostat analogowy. Sygnalizuje trzy stany: nie ma wody, jest woda oraz stan przepełnienia (za dużo wody).

Wygląda tak:

1 - sygnalizacja przepełnienia wodą
    2 - styk wspólny
    3 - sygnalizacja napełnienia wodą
    4 - sygnalizacja braku wody
    5 - regulacja progu pomiędzy stanem braku wody, a napełnieniem
    6 - regulacja progu przepełnienia wodą
    7 - wysokość styku sygnalizującego napełnienie wodą
    8 - wejście rurki powietrza do hydrostatu

Hydrostat po rozebraniu wygląda tak:

Po lewej membrana, w środku serce, po prawej dekiel hydrostatu z wejściem powietrza.

Teraz jak to działa:

Możliwe stany:

- brak wody (zwarte styki 2 z 4)
    - pralka napełniona wodą (zwarte styki 2 z 3)
    - pralka przepełniona - zbyt dużo wody (zwarte styki 2 z 3 oraz 2 z 1)

Wyczyściłem profilaktycznie styki drobnym papierem ściernym. Zamontowałem z powrotem. Moim zdaniem hydrostat raczej nie wymagał interwencji.

Postanowiłem jeszcze zaglądnąć do modułu pralki.

Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to przykopcone luty na płytce drukowanej.

Owe przykopcone luty to:

Scalak: ST VIPer12A KBN804
    Dwa kondensatory: 2,2uF/400V

Przeczyściłem płytkę pędzelkiem, podłączyłem z powrotem. Po włączeniu pralki ta niestety zaczęła na starcie migać 16 razy (czyli problem z grzałką).
    Dałem jej odpocząć, w końcu wróciła do punktu wyjścia. Przykładowo na programie 32 minutowym pierze, dochodzi do etapu gdzie wylewa wodę i najprawdopodobniej powinna rozpędzić się w celu wirowania. Nie podejmuje jednak próby rozpędzenia poza standardową prędkość obortu bębna, aż w końcu wyłacza się i miga diodami 3 razy.

Nie podoba mi się jednak ten objaw 16 mignięć, który sygnalizuje przebicie na grzałce. Grzałka nie wygląda istotnie wzorowo i zastanawiam się, czy nie jest źródłem dziwnego zachowania. Druga hipoteza - pompka choć pracuje to może jest za mało wydajna. CHyba zdecyduję się na początek na wymianę grzałki.

Jakieś inne sugestie?
    slawekjurek
    Level 14  
    Generalnie grzałkę dosyć łatwo sprawdzić: Odłącz ją od obwodów pralki, podłącz do zasilania i zmierz prąd. Oczywiście można też zmierzyć samą rezystancję tej grzałki, ktoś gdzieś na Elektrodzie pisał jaka powinna być.

Jeżeli po cyklu wypompowywania wody, pranie nie "pływa" w wodzie, to generalnie można przyjąć, że wydajność pompy jest wystarczająca.

Jako elektronik przyjrzałbym się tej płytce modułu, o ile nadpalenia mogą powodować zimne luty, o tyle wyschnięte elektrolity mogą powodować dziwne działanie pralki. Przetwornice z Viperem, też często głupieją, sprawdź napięcia w funkcji czasu, od włączenia "na zimno" do wygrzania układów.

POWODZENIA :)
    _MST_
    Level 14  
    Zacznę od grzałki. Zamówiona. Jak przyjdzie wymienię i napiszę czy pomogło.
    Elektrolity miałem wymienić w ciemno, ale akurat 2.2µF/400V nie miałem w domu a wczoraj była niedziela (sklepy zamknięte).

Gdyby ktoś potrzebował kupić sobie na zapas, pojemności i napięcia na poniższym obrazku.

_MST_
    Level 14  
    Grzałka wymieniona - pralka chodzi jak nowa. Stara grzałka grzała wodę, ale istotnie musiała mieć upływność. Pralka nabiera wodę już jak trzeba, wcześniej nabierała jej raczej za mało. Wirowanie działa juz bez problemu, generalnie wszystko wróciło do normy.

Dla zainteresowanych parametry grzałki:

Moc: 1950 W
    Napięcie: 230V ~
    Przeznaczenie: zbiornik plastikowy
    Kod produktu: 41021737

Wymiary:

Wymiary w mm: a=220, b=14, c=55, d=24, k=0°

PS. Znalazłem przy okazji włoską serwisówkę, w której jak się okazuje pralki Candy Grand Q mają tryb autotestu do diagnozy problemów. Dzięki temu nie trzeba włączać pełnego prania, aby zobaczyć co jej dolega. Jak przetłumaczę na polski - załączę.
    slawekjurek
    Level 14  
    O, to gratuluję! Twoje informacje są bardzo cenne i rzetelne.
    Czy mógłbym prosić o tą serwisówkę, czy może umieściłeś ją na Elektrodzie, tak myślę, że na pewno prędzej czy później się przyda :(
    nessuno
    Level 11  
    _MST_ wrote:
    Grzałka wymieniona - pralka chodzi jak nowa. Stara grzałka grzała wodę, ale istotnie musiała mieć upływność. Pralka nabiera wodę już jak trzeba, wcześniej nabierała jej raczej za mało. Wirowanie działa juz bez problemu, generalnie wszystko wróciło do normy.

Pozwolę sobie "podłączyć" się pod temat.
    Otóż miałem taki sam problem. Pralka Candy GO510 przestała wirować a dodatkowo powodowała zadziałanie wyłącznika różnicowo - prądowego.Po wymontowaniu modułu sterującego na płytce drukowanej od strony druku były dokładnie takie same ślady okopcenia w pobliżu lutów (identycznie, jak na załączonym przez Kolegę _MST_ zdjęciu)
    W zasadzie skupiłem się na samym module, natomiast w międzyczasie wczytałem się w ten wątek i zgodnie z sugestią, postanowiłem przyjrzeć się bliżej grzałce.
    Okazało się, że to właśnie grzałka była powodem zadziałania "różnicówki" ponieważ pokryta była w całości czymś w rodzaju kamienia. W kilku miejscach widać już było ślady działania wody.
    Grzałka została wymieniona na nową, profilaktycznie wymieniłem również VIP`era na płytce modułu oraz kondensatory elektrolityczne. W dalszym ciągu zastanawiam się, czy usterka grzałki mogła mieć wpływ na brak pracy wirówki.
    Przy okazji zapytam się jeszcze Kolegę _MST_.
    Ile zapłaciłeś za grzałkę? Ja w serwisie zapłaciłem całe 98 PLN, natomiast koszt VIP`era plus kilku elektrolitów to coś około 15 PLN.
    I tak już na koniec, chciałbym zapytać Kolegów, czy i u Was pralki tak szybko "zarastają" kamieniem. Ja dziś przeżyłem szok, bo pralka ma może 5 lat a to, co zobaczyłem wewnątrz wprawiło mnie w osłupienie. Czy faktycznie stosowanie Calgonu przynosi jakieś efekty?
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    nessuno wrote:
    I tak już na koniec, chciałbym zapytać Kolegów, czy i u Was pralki tak szybko "zarastają" kamieniem. Ja dziś przeżyłem szok, bo pralka ma może 5 lat a to, co zobaczyłem wewnątrz wprawiło mnie w osłupienie.

A ja się zapytam czy to na pewno kamień :?:
    A może to nierozpuszczony słaby jakościowo proszek do prania używany w nadmiernych ilościach :?: :idea:
    nessuno
    Level 11  
    Szczerze mówiąc, pewności nie mam. Na pierwszy rzut oka taka właśnie myśl mi do głowy przyszła. Chociaż właściwie możesz mieć rację, bo kamień ma raczej kolor właściwie trudny do określenia, coś może do żółto-brązowego zbliżony. Tutaj natomiast ów nalot na grzałce przypominał raczej szary, tak "pi razy oko". O ile się orientuję, to proszek jest dozowany we właściwych ilościach (tak twierdzi moja lepsza połowa)
    Natomiast wielce prawdopodobne jest,że generalnie proszki na naszym rynku są raczej kiepskiej jakości.
    _MST_
    Level 14  
    nessuno wrote:
    _MST_ wrote:

Pozwolę sobie "podłączyć" się pod temat.
    Otóż miałem taki sam problem. Pralka Candy GO510 przestała wirować a dodatkowo powodowała zadziałanie wyłącznika różnicowo - prądowego.Po wymontowaniu modułu sterującego na płytce drukowanej od strony druku były dokładnie takie same ślady okopcenia w pobliżu lutów (identycznie, jak na załączonym przez Kolegę _MST_ zdjęciu)
    W zasadzie skupiłem się na samym module, natomiast w międzyczasie wczytałem się w ten wątek i zgodnie z sugestią, postanowiłem przyjrzeć się bliżej grzałce.
    Okazało się, że to właśnie grzałka była powodem zadziałania "różnicówki" ponieważ pokryta była w całości czymś w rodzaju kamienia. W kilku miejscach widać już było ślady działania wody.
    Grzałka została wymieniona na nową, profilaktycznie wymieniłem również VIP`era na płytce modułu oraz kondensatory elektrolityczne. W dalszym ciągu zastanawiam się, czy usterka grzałki mogła mieć wpływ na brak pracy wirówki.
    Przy okazji zapytam się jeszcze Kolegę _MST_.
    Ile zapłaciłeś za grzałkę? Ja w serwisie zapłaciłem całe 98 PLN, natomiast koszt VIP`era plus kilku elektrolitów to coś około 15 PLN.
    I tak już na koniec, chciałbym zapytać Kolegów, czy i u Was pralki tak szybko "zarastają" kamieniem. Ja dziś przeżyłem szok, bo pralka ma może 5 lat a to, co zobaczyłem wewnątrz wprawiło mnie w osłupienie. Czy faktycznie stosowanie Calgonu przynosi jakieś efekty?

W moim przypadku problem stanowiła wyłącznie grzałka. Moduł mimo przykopconych lutów działa całkowicie sprawnie i ostatecznie niczego w nim nie wymieniałem.

Kosz grzałki: 35,29zł + koszty przesyłki. W sklepie zaśpiewali ok. 60zł i jeszcze nie mieli identycznej, tylko o mocy 1850W.

U mnie syf jaki wyjąłem ze spływu to raczej nie kamień, a szlam, przypuszczalnie z resztek proszku. Choć wodę mam w 100% twardą, co widzę po czajniku chociażby, to jednak bęben czyściutki, a i grzałka najgorzej nie wyglądała. Generalnie nie ma bata żebym zaczął wydawać pieniądze na środki typu Calgon.
    juzistnieje
    Level 10  
    _MST_ wrote:

Kosz grzałki: 35,29zł + koszty przesyłki. W sklepie zaśpiewali ok. 60zł i jeszcze nie mieli identycznej, tylko o mocy 1850W.

Witam
    Chyba taka przypadłość tych "automatów" po takim czasie użytkowania.Mam dokładnie taki sam problem i dzięki temu wątkowi wiem gdzie jest problem :D
    Pozwolę sobie zapytać,gdzie kupiłeś grzałkę?Googlarka nie podaje niczego w tej cenie.
    Pozdrawiam
    juzistnieje
    Level 10  
    Witam
    No więc przyczyna była dokładnie taka sama,jak opisali poprzednicy.Uszkodzona grzałka.Jeszcze przed demontażem,wlałem ~6l octu i zapuściłem "pranie" na 90`.Jak się okazuje,to nie jest tylko sam kamień,bo tak to wyglądało po demontażu.Grzałka posiada widoczny ślad korozji i pęknięcia.W środku coś w rodzaju znacznej ilości szlamu i kamienia.Grzałka miała około 3,5 roku.
    Koszt 60pln razem z wymianą.
    Pozdrawiam
    M
    pynio110
    Level 1  
    WITAM SERDECZNIE. Posiadam pralkę jak w opisie tematu Candy G04 126 TXT. Mam ją dokładnie 4,5roku. Pralka podgrzewała wodę , ale słabo odwirowywała i płukała, czasami wcale nie odwirowywała, albo ubrania były wcale nie wypłukane. Na wyświetlaczu pojawiał się czasami ERROR 03 , lecz po wyłączeniu pralki i ponownym załączeniu wtyczki do gniazda było OK. Kilka dni temu zaczął wyświetlać się już przy każdym praniu ERROR 03 ( PROBLEM Z ODPOMPOWANIEM WODY ) i raz pojawił się ERROR 16, pralka prania już nie kończyła. Ubrania były nie wypłukane i nie odwirowane. Moja żona stwierdziła oczywiście ,że jej czas już minął i trzeba kupić nową. Postanowiłem poszukać w google jakiś opini na temat tej pralki, no i znalazłem na elektrodzie opis MST. Wykonałem wszystkie czynności jak w opisie MST, kupiłem grzałkę za 35pln, trochę tania ta grzałka, zobaczymy ile czasu będzie działać, ale widziałem ,że są i po 130pln. PO WYMIANIE GRZAŁKI PRALKA ŚMIGA JAK NOWA.
    _MST_
    Level 14  
    radii3 wrote:
    Witam wszystkich mam pralkę candy grand 482 jest w niej grzałka 41021737 czyli taka jak panowie posiadali w swoich pralkach. Chciałem sie jedynie zapytać czy ta grzałka z tego linku będzie dobra http://www.sklep.hurt-agd.pl/candy-grzalka-pralki-1950w-p-881.html
    Dziekuje bardzo za pomoc

Jeśli na grzałce jest dokładnie numer 41021737 to spokojnie można zamawiać tą z tego linku. Ten numer to unikalny kod produktu.

Dodano po 3 [minuty]:

pynio110 wrote:
    WITAM SERDECZNIE. Posiadam pralkę jak w opisie tematu Candy G04 126 TXT. Mam ją dokładnie 4,5roku. Pralka podgrzewała wodę , ale słabo odwirowywała i płukała, czasami wcale nie odwirowywała, albo ubrania były wcale nie wypłukane. Na wyświetlaczu pojawiał się czasami ERROR 03 , lecz po wyłączeniu pralki i ponownym załączeniu wtyczki do gniazda było OK. Kilka dni temu zaczął wyświetlać się już przy każdym praniu ERROR 03 ( PROBLEM Z ODPOMPOWANIEM WODY ) i raz pojawił się ERROR 16, pralka prania już nie kończyła. Ubrania były nie wypłukane i nie odwirowane. Moja żona stwierdziła oczywiście ,że jej czas już minął i trzeba kupić nową. Postanowiłem poszukać w google jakiś opini na temat tej pralki, no i znalazłem na elektrodzie opis MST. Wykonałem wszystkie czynności jak w opisie MST, kupiłem grzałkę za 35pln, trochę tania ta grzałka, zobaczymy ile czasu będzie działać, ale widziałem ,że są i po 130pln. PO WYMIANIE GRZAŁKI PRALKA ŚMIGA JAK NOWA.

Grzałka tania, ale pewna. W zwykłych sklepach chcą za taką od 60zł. Proste - marża. Za 130zł to chyba ze złota musiała by być :)
    blueopti
    Level 11  
    Witam. Chcę kupić tę grzałkę, lecz zauważyłem różnicę w długości. Oryginalna podobno ma 220mm. Ta nowa z linku ma 240mm. Ktoś sprawdzał, czy pasuje do Candy GO4 106?
    _MST_
    Level 14  
    blueopti wrote:
    Witam. Chcę kupić tę grzałkę, lecz zauważyłem różnicę w długości. Oryginalna podobno ma 220mm. Ta nowa z linku ma 240mm. Ktoś sprawdzał, czy pasuje do Candy GO4 106?

Bo tam na tej stronie niestety podany jest zły wymiar. Grzałka w praktyce ma długość 220cm i ma wymiary takie jak opisałem kilka postów wyżej. Wierz mi - kupiłem ją, jest identyczna jak oryginał.