Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Program 1Tool poszukiwany

eljarkos 23 Sep 2011 13:13 4614 7
    eljarkos
    Level 21  
    Witam.
    Poszukuję programu 1Tool do regulatorów Carel. Chciałbym się z nim zapoznać. Wiem, że jest dawany po odbyciu szkolenia, ale chciałbym się z nim zapoznać przed szkoleniem tym bardziej, że do przejechania mam całą Polskę. Chciałbym przetestować go jako sterowniki do ciepłownictwa. Aktualnie programuję na VisiSat dla Sachwell-a. Być może 1Tool będzie jako zamiennik tym bardziej, ze chcę przejść ma MODBUS RTU. Podkreślam, że potrzebuję programu wyłącznie w celach edukacyjnych.
    aogieglo
    Level 2  
    http://ksa.carel.com/carelksa/web/ita/home.jsp

- jedyne materiały co udostępnia carel. Instalke dostaniesz na szkoleniu ok. 450MB, na necie raczej nie znajdziesz.
    Na Visisacie robiłem wczesniej i powiem tyle ze satchwell jest bardzo prosty i prymitywny w porownaniu do carela. Programowanie sterownikow bloczkami jest podobne lecz programowanie wyświetlacza PGD w 1tool pochłania bardzo duzo czasu. 1tool ma mozliwosc wykonywania symulacji, czego nie ma w visisacie.
    eljarkos
    Level 21  
    A robiłeś aplikacjie do węzłów cieplnych? Wiem, że nie ma w necie demo. Już przekopałem wiele. Nie wiem po prostu czy iść tą drogą w kierunku regulatorów dla ciepłownictwa, ale w nietypowych zastosowaniach tzn, nietypowych układach regulacyjnych i różnych dziwnych układach technologicznych. Do typowych węzłów używam Trovisów. Coraz częściej zdarza się, że trzeba zrobić np. 4 obiegi dla CO, CCW, central wentylacyjnych czy jakiejś myjni. I tutaj potrzebne są regulatory swobodnie programowalne, a Satchweli czas dobiega końca.
    aogieglo
    Level 2  
    Na trovisach 10 lat temu skonczylem robic, tańsze były compity do prostych aplikacji (wg mnie to prawie samo co trovis) i wiecznie problem z rozjechanymi czasowo siłownikami na wyjściach dwustanowych (otwórz zamknij). Aktualnie w tym roku zrobiliśmy pod 4 węzły cieplne, 27 central wentylacyjnych, 2 solary (największe to było 140 solarów) oraz kilka nietypowych układów sterowania czegokolwiek. Wszystkie układy regulują siłownikami 0-10V. Dodatkowowo w programach robimy czasowe obniżenia krzywych grzewczych, tryby eko, komfort, przeciwzamrożeniowe itp.
    Teraz robimy układ węzła cieplnego - 4 obiegi CO + CWU. Zasilanie z ciepłowni + solary na lato do CWU + grzałki elektryczne do CWU. Układ ma być jak najbardziej ekonomiczny. Na sterowniku PCO3 Large + panel PGD
    Brakowało mi u Satchwella MODBUSA i możliwości przesyłu danych do BMS lub na jakikolwiek ekran zewnętrzny. Satchwell odszedłu u nas do lamusa. Pozdrawiam
    eljarkos
    Level 21  
    Ja od zawsze preferuję sterowanie analogowe 0-10V więc z rozjazdami się nie spotkałem. Modbusa kiedyś zrobiłem do Satchwella na module z Techbase-a, ale to dość kosztowne. Satchwelle pracują, ale ich czas jest policzony. Ekrany do nich były i jeszcze są.
    Przyjrzę się tym Compitom. Jak z odczytami liczników do regulatora i SCAD-y? Trovis ma port Mbus.
    Co do Carela to widzę, że rzeczywiście to jest alternatywa. Chyba się zdecyduję na szkolenie. Może jeszcze ktoś coś opowie o nich.
    eljarkos
    Level 21  
    aogieglo
    A czy masz może instrukcję obsługi do PCO3 i PCO5?
    aogieglo
    Level 2  
    Na stronie Carela są dtr: dla PCO3 - http://www.carel.pl/doc/+050003290_PL.pdf i dla PCO5 -http://www.carel.pl/doc/+0500040ML_PL.pdf
    Ale to są jedynie opisy sterowników w jaki sposób podpina się czujniki, przetworniki itp. To jest tak samo jak z satchwellami do których tez nie ma instrukcji obsługi, bo przecież ty decydujesz co ma być zaprogramowane i do czego ma słuzyc sterownik. Zamiast CARELA jest jeszcze inna opcja - sterowniki z firmy DISTECH. Programowanie ich też z na bloczkach
    eljarkos
    Level 21  
    Programu nie znalazłem, trzeba jechać na kurs. Może w ogóle zmienię typ sterownika. Na razie temat wyczerpałem.