Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połączenie DVI-HDMI z telewizorem przestało działać

23 Wrz 2011 19:37 5619 5
  • Poziom 9  
    Witam!
    Od dzisiejszego poranka mam wielki problem. Podczas podłączania stacji dysków byłem zmuszony wypiąć kabel DVI-HDMI, który służy mi do połączenia komputera z telewizorem Samsung LE32D400. Do tej pory nie było żadnych problemów - podczas pierwszego podłączenia telewizor zainstalował swoje sterowniki i z powodzeniem działał jako drugi monitor w każdej konfiguracji. Od momentu dzisiejszego odłączenia kabla, komputer w ogóle nie widzi telewizora i nie reaguje na żadne interwencje, którymi obsypuję go od rana. W przypływie desperacji zainstalowałem nawet na nowo Windowsa z nadzieją, że znów będzie chciał zainstalować sterowniki do telewizora - bez skutku. Dodam, że mam kartę GeForce 7300 GT i najnowsze sterowniki nVidii (chociaż zainstalowałem je dopiero po zrobieniu systemu i kilku nieudanych próbach na starych sterownikach - na poprzednim systemie nie były one aktualizowane a mimo to kabel działał).
    Bardzo proszę o pomoc, gdyż straciłem już ostatnie nerwy próbując to naprawić a połączenie to jest mi niezbędne.

    Pozdrawiam!
  • Poziom 9  
    Ale dlaczego miałby się zepsuć podczas jednego odłączenia i podłączenia z powrotem? Poza tym telewizor widzi kabel i wie, czy jest podłączony do komputera (kiedy jest odłączony lub kiedy komputer jest wyłączony, widnieje napis "Sprawdź kabel sygnałowy", natomiast kiedy wszystko jest podłączone a komputer włączony, wyświetla się "Brak sygnału. Sprawdź zasilanie oraz połączenia kablowe podłączonych urządzeń lub wybrany sygnał źródłowy").
  • Poziom 29  
    Przeczytaj swój post, wszystko zaczęło się od odpięcia kabla, więc sprawdź najpierw przewód czy jest 100%, a potem zajmiemy się innymi rzeczami.
  • Poziom 9  
    Skoro telewizor reaguje na każde działanie związane z kablem to przecież musi on być sprawny. Niestety nie mam innego komputera, żeby sprawdzić jak by się w nim zachowywał a kupowanie od razu drugiego przewodu byłoby raczej bez sensu. Dlatego więc zależy mi głównie na poradach odnośnie działania w samym komputerze.

    EDIT: Teraz już jestem pewny, że kabel działa. Podczas uruchamiania komputera na telewizorze wyświetlają się wszystkie dane komputera i znaczek Windows. Niestety, w momencie załadowania się systemu, na telewizorze pojawia się "Brak sygnału"
  • Poziom 11  
    Sprawdź w ustawieniach karty, jaki jest status połączenia HDCP na linii komputer - TV... jeśli kabel jest ok i telewizor jest wykrywany - to powinien być wykryty bez problemu jako urządzenie zgodne.
    Poza tym, jeśli kabel jest ok, to po reinstalacji systemu - windows powinien ponownie wykryć TV i zainstalować sterowniki, jeśli tak się nie stało - to prawdopodobnie kabel jest trefny.