Kolego , miałem stare scorpio z automatem 2,9 l i palił przecietnie 16 LPG na krótkich odcinkach, w trasie ok 12 l LPG, miałem mitsubishi sigmę z 3,0 prosty silnik 12zaworów z automatem i palił do 16 l LPG na krótkich odcinkach, a auto ważyło ponad 1600kg!!. Nowoczesne silniki V6 24zaworowe palą o 2-3 litry mniej, co w manualu i lżejszej budzie daje spalanie miejskie 12l benzyny, a w trasie schodzą nawet na 8 litrów. Średnio 10-11. Przy dużym silniku wiekszy jest moment obrotowy i inaczej zestopniowane sa skrzynie biegów, co daje relatywnie niskie spalanie z zachowaniem zapasu mocy.
3,5 litrowy 250-konny chrysler 300M w automacie pali od 8-14 litrów benzyny. Gdy będziesz jeździł z "dynamiką" poloneza zmieści się w 10-11 litrach,a 3x wieksza moc daje do myślenia....
Nie mam zadnych kompleksów, co do większych motorów, tylko wolę mieć wiecej zapasu pod nogą i za razem jeździć "normalnie", bo na naszych drogach tego typu bezpieczeństwo czynne jest bardzo potrzebne i nikt mnie nie namówi na "pseudo "oszczędne" auto o mocy 100KM z silnikiem 1,4lub 1,6 w aucie klasy średniej+.
SauerMauser wrote: Kolega ma kompleks ogromnych mocy, czy to tylko mylne przypuszczenie nasuwające się z wpisów odnoszących się do V6?
Czyżbyś nie zauważył moich wpisów dotyczących silników 1,8, 20, 2,2 ? tTylko wybrane na temat V6?
No to dopisze dla Twojej satysfakcji jeszcze mitsubishi galanta (VIII generacji) właśnie z takim silnikiem V6 , który wbrew Twoim opiniom nie pali średnio wiecej niż 10 litrów przy 163 KM... Silnik 2,0 136 koni pali średnio 0,6 litra mniej, a jakbyś sie przejechał tym i tym to byś wiedział dlaczego polecam V6-tki...
Spalanie V6 od 8-12,5 litra. Super samochód od strony technicznej jak i wizualnej. Niemieckie wozidła wygladaja przy tym aucie jak taczki, a auto można kupić za cenę "wypasionego" golfa z silnikiem 1,4 lub 1,6.
Dodano po 16 [minuty]: SauerMauser wrote: A jakiej pojemności silnik posiada kolega w swoim samochodzie?
Niektórzy radzą zakup V6, a sami jeżdżą autami o pojemności np. 1.1, dlatego pytam uprzejmie.
Były auta jak wyżej, a teraz mam Evasion'a z silnikiem 2,0 16V+ LPG( najmocniejszy poza niezbyt udanym turbo- silnik w tym aucie), gdyby był V6 albo choć 2,2 to bym brał taki...Spalanie trasa lato + klima + 6 osób 10 l LPG, miasto maks 13 l - krótkie odcinki. Teraz spalanie wychodzi ok 11-12 l cykl mieszany. Przypominam, że to prawdziwy van- masa i gabaryty...
Szukam właśnie drugiego auta dla żony i to w silnikach od 2,0 w zwyż...