Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
IT SerwisIT Serwis
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog

24 Wrz 2011 19:00 1552 6
  • Poziom 10  
    Witam,

    Mam problem z zaprogramowanie a w zasadzie wykryciem ATmega8L. Próbuję zaprogramować go AVRDude za pomocą własnoręcznie zrobionego programatora SIprog (pominięty układ zewnętrznego zasilania). Próbowałem już wszystkiego, sprawdziłem chyba każdą możliwą ścieżkę pod kątem zwarcia dwa razy. Zasilanie jest i na VCC i na AVCC, z masą też jest wszystko ok. Po włączeniu programowania RESET wchodzi w stan niski, ale AVR burn-o-mat wypluwa błąd:

    Code:
    C:\WinAVR-20100110\bin\avrdude.exe -C C:\WinAVR-20100110\bin\avrdude.conf -p m8 -P com3 -c siprog -F -U flash:w:C:\Users\BRT\Documents\hex\AVRAssembler1.hex:a 
    

    avrdude.exe: AVR device not responding
    avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
    avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
    avrdude.exe: Device signature = 0x000000
    avrdude.exe: Yikes!  Invalid device signature.
    avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
    avrdude.exe: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
                 To disable this feature, specify the -D option.

    avrdude.exe done.  Thank you.


    Dodam że programator podłączony jest pod adapter USB -> RS232.

    Bardzo proszę o pomoc, gdzie szukać rozwiązania. ;)

    Pozdrawiam.
  • IT SerwisIT Serwis
  • Poziom 42  
    Masz w pełni darmowy program MkAvrCalculator dla swojego procka - spróbuj nim i podpatrz jak się wydaje polecenia tak w ogóle w konsoli do AVRDUDE.... albo używaj sobie tego wygodnego programu po prostu ;)
  • IT SerwisIT Serwis
  • Poziom 10  
    Korzystając z MkAvrCalculator, AVRDude wypluwa dokładnie ten sam błąd.
  • Poziom 42  
    no to sprawdź połączenia - bo na 100% coś jest nieteges w takim razie :( .... albo pokaż jakieś fotki jak to popodłączałeś itp... może wtedy uda się coś konkretnego podpowiedzieć ...
  • Poziom 42  
    Wiesz co? wklej te zdjęcia normalnie na elektrodę - masz poradniki jak to zrobić a zresztą na dole masz klawisz "dodaj obrazek" bo ja z żadnych tam zawirusowanych serwerów speedyshare itp nie będę nic zasysał. A na forum każdy od razu wyraźnie zobaczy co i jak.
  • Poziom 10  
    Załączam zdjęcia. Jeśli chodzi o luty proszę mnie za bardzo nie krytykować, to moje pierwsze doświadczenia z lutownicą i to do tego transformatorową. ;) Aha, no i zdjęcie całości było robione troszkę wcześniej, ale wierzcie mi że mikrokontroler jest na swoim miejscu i w dobrą stronę. ;) No i zauważyłem że przy pustym porcie COM jest ten sam błąd.

    Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog
    Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog
    Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog Problem z wykryciem ATmega8, programator SIprog