Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Curtis 25M1VT brak sygnału

30 Lis 2004 18:21 2138 9
  • Poziom 20  
    Witam!
    Mam problem z ww przez cały czas komunikat: brak sygnału. Podejrzewam uszkodzenie głowicy TEMIC 3412 PYC 3X9479. Ponieważ jest to głowica częstotliwościowa a pierwszy raz mam z taką do czynienia moje pytanie brzmi: Jakie powinny być napięcia na poszczególnych pinach głowicy przy jej prawidłowej pracy?
  • Poziom 28  
    Witam.Trzeba podstawić tuner ,ale też uszkacza się TDA5940-2 jedno i drugie jest drogie,TDA ok:80 zł.Jeśli masz mozliwość to od kogoś pożycz. Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    spróbuj ruszyć rdzeniem w filtrze. miałem to już kilka razy. ale głowica i scalak też często siadają.
  • Poziom 11  
    Witam
    u mnie też podstawienie innej głowicy załatwiło sprawę
    głowicę kupiłem na aukcje24 za 35 pln
    pozdro
  • Poziom 22  
    Nie chcę przesądzać,ale ja miałem kilka przypadków "No sgnal" i uszkodzony był procesor.Pozdrawiam!
  • Poziom 40  
    Może zadam takie pytanie: czy odbiornik przeszukuje pasma i nie znajduje nic? Dlaczego pytam miałem przypadek że szukał poprawnie , zapamietywał a za chwilę.... no signal. Uszkodzoną miałem pamieć.
  • Poziom 20  
    Dokładnie, przeszukuje i nic nie znajduje, chociać dwa razy mu się udało znależć tą samą stację ale przy jej oglądaniu potrafiła na chwilę znikać i zaraz znów wskakiwała. Rozebrałem głowicę i znalazłem dużo zimnych lutów przy cewkach i głównych pinach głowicy. Niestety poprawianie nie pomogło. Mam mały dylemat ponieważ ten OTV był już u jakiegoś elektronika i wg mnie brakuje w niej jednego elementu SMD (widoczne miejsce i ślady lutowania) nie wiem tylko jakiego. Wiem że to nie dział na zadawanie takich pytań ale nie chcę otwierać nowego postu tylko kontynuować swój: czy któryś z kolegów ma lub wie gdzie można znależć schemat tej głowicy?
  • Poziom 20  
    Dostałem do naprawy takiego samego Curtisa. Podmieniłem więc głowicę oraz TDA5940-2 i nic to samo! OTV nadal wyszukuje stacje ale nie może znależć. Głowice którą uważałem za uszkodzoną i TDA wstawiłem do tego którego dostałem na uszkodzenie toru G ale to nie ważne. Oba elementy są sprawne. Porównałem nawet napięcia między dwoma OTV w stanie ,, Brak Sygnału’’ na TDA... i głowicach: są takie same. Gdzie jeszcze mogę szukać mojego uszkodzenia?
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Jeśli masz jescze te dwa Curtisy to spróbuj przełożyć filtr L102 z jednego do drugiego.Jeśli pomoże to wytnij kondensatorek z uszkodzonego filtru i wstaw równolegle około 47pF.
  • Poziom 20  
    No i zrobiłem winien całej awarii jest dławik L102. Podmieniłem go na razie i wszystko jest OK. Nowego będę musiał poszukać. Dziękuję wszystkim za okazałą pomoc, pozdrawiam...

    P.S. Dałem już radę ale dzięki dla kolegi wyżej dokładnie tak!